Jste zde

Co nepatří do mikrovlnky? Houby i mražené maso. Pozor na to!

Zdroj: www.bigstockphoto.com
Mikrovlnná trouba je běžným pomocníkem v téměř každé kuchyni. Urychlí rozmrazování i ohřev jídla. Nesprávným používáním však může napáchat velký nepořádek i ošklivé popáleniny. Víte, co do mikrovlnky rozhodně nepatří?

23. 5. 2019

O negativním vlivu mikrovlnné trouby na zdraví člověka bylo napsáno už mnoho. Tvrzení, že způsobuje rakovinu a poškozuje mozek, nebyla nikdy prokázána. Nicméně nevhodným výběrem nádobí i ohříváním potravin, které do mikrovlnky nepatří, si můžete zadělat na pořádné zažívací potíže, neplodnost i zmíněnou rakovinu. Z některých potravin se dokonce může stát i nebezpečná bomba.

Pozor na plastové nádobí i kov!

U plastového nádobí sledujte piktogramy na zadní straně! Plastové nádobí, které není vhodné do mikrovlnné trouby, uvolňuje nebezpečné látky. Látky se dostávají do potravin a ze zdravého jídla dělají jídlo nebezpečné. Způsobují neplodnost, jsou příčinou vysokého krevního tlaku a zvyšují riziko rakoviny.

Neohřívejte mateřské mléko v mikrovlnce! Ztratíte velkou část důležitých protilátek. Zdroj: www.bigstockphoto.com

Plastovým nádobím musí záření pronikat. Hrnek nebo talířek musí zůstat stálý, odolný a po 30 vteřinách stále studený!

K ohřevu v mikrovlnné troubě nejsou vhodné ani polystyrenové obaly, ve kterých si jídlo přinesete z restaurace, a kovové nádobí. I sebemenší kousek kovu nebo decentní zlatý nebo stříbrný ozdobný proužek způsobí jiskření. Naprosté tabu je alobal a termoska.

Ovoce a zelenina ztratí cenné látky

V mikrovlnné troubě neohřívejte zeleninu ani ovoce. Přišli byste nejen o chuť a šťavnatost, ale i o cenné živiny, minerální látky a vitamíny. Brokolice přijde o vysoký obsah vitamínu C a kyseliny listové, v celeru, špenátu a řepě se dusičnany změní na karcinogenní látky a hroznové víno exploduje.

Pozor! Z uzavřeného mikrotenového sáčku s trochou tekutin se může stát nebezpečná bomba. Zdroj: www.bigstockphoto.com

Do mikrovlnné trouby rozhodně nepatří ani chilli papričky. Při jejich ohřevu se v mikrovlnce nahromadí kapsaicin, který se při otevření dvířek uvolní naráz do vzduchu. Vysoká koncentrace této látky může způsobit kašel, problémy s dýcháním i nepříjemné podráždění očí. Pálivost ucítíte doslova na vlastní kůži!

Do mikrovlnné trouby nikdy nevkládejte vejce se skořápkou! Stačí totiž pár minut a vejce vám bouchne. V lepším případě v mikrovlnce, v horším případě v ruce. Důvodem je pára, která se nahromadí pod skořápkou. Uklízení „rozlítaného“ vajíčka vám pak zabere mnoho času.

Nesprávné rozmrazování nahrává bakteriím

Mikrovlnná trouba není vhodná ani k rozmrazování masa. Nerovnoměrný proces zahřívání totiž vede k množení a šíření bakterií. Zatímco na povrchu bude maso uvařené, uvnitř zůstane stále zmrzlé.

Houby ohřáté v mikrovlnné troubě mohou být příčinou velmi nepříjemných zažívacích problémů.Zdroj: www.bigstockphoto.com

Ideální vlhké prostředí pro množení bakterií vzniká i v ohřátém pečivu, které ihned nesníte.

Dezinfikujete houbičku na nádobí pomocí mikrovlnné trouby? Pak ji nezapomeňte včas vyndat. Houbička, která zůstane v mikrovlnné troubě o chvíli déle, může být zdrojem velmi nepříjemného zápachu, který jen tak nevyvětráte.

Velký pozor dejte i při ohřevu vody v hrnku. Zatímco voda na povrchu bude horká, voda u dna bude stále studená. Při promíchání horká voda vystříkne a může způsobit nepříjemné popáleniny.

Tak by mne zajímalo, co vlastně v mikrovlnce ohřívat...Maso ne, zeleninu ne, ovoce ne, pečivo ne, vodu ne. Co jiného se ještě jí ?

Varování jsou pro našince dobrá. Pro američany musíte zdůraznit, že do mikrovlnky nepatří dávat ohřívat živé kočky a králíky. Nejlépe je doporučit mikrovlnku k ohřevu již standardně vařených pokrmů těsně před konzumací. Umístit pokrm na čistý nezdobený keramický talíř a talíř i pokrm vložit a řádně obalit do mikrotenového polyetylenového sáčku. Po ohřevu například 3 minuty na střední výkon ponechat pokrm v uzavřené mikrovlnce tři minuty, aby vzniklá vodní pára ohřála veškeré části pokrmu a teploty se vedením mezi složkami vyrovnaly. Ne každý ví, že nejlépe se ohřívají složky s vysokým obsahem vody než složky s nízkým obsahem vody. Je to dáno tím, že molekula vody je polární a v mikrovlnném poli kmitá a tím se ohřívá.

někdy MVT ?
Pokud ano, tak by si všiml(a), že voda se v troubě ohřívá v celém objemu naráz. Kecy o ztrátě vitamínů a minerálů si vymysleli nevzdělanci bojující proti mikrovlnnému ohřevu. Jedině s těmi plasty je to pravda, to ovšem platí obecně pro jakékoliv horké jídlo umístěné do nevhodných obalů. Způsob ohřevu nehraje roli.

Dobry den,
dakujem za clanok, ale chybaju mi zdroje a odkazy na studie odkial ste tieto data cerpali. Su vedecky podlozene vase tvrdenia v tomto clanku?