Jste zde

Burčák: Pokud v něm ucítíte droždí, není to špatně. Na přílišnou sladkost a hnědou barvu ale pozor

nákup burčáku Zdroj: Shutterstock
Burčák je vlastně takový malý zázrak podzimu. Je voňavý, plný chuti a lahodných bublinek. Ale zatímco poctivý burčák je radost, ten šizený dokáže zkazit celý večer i následující den. Jak poznat ten pravý a užít si vinobraní naplno?

30. 9. 2025

Burčák není jen nápoj, ale symbol podzimu, slavností vinobraní a prvních chladných večerů. Říká se mu „mladé víno v plenkách“, protože je stále ve vývoji. Burčák bublá, mění barvu a pokaždé chutná trochu jinak. Je to živý organismus, který se během hodin proměňuje. Právě proto je burčák tak fascinující a pro spoustu lidí neodolatelný. 

Burčák má prý řadu zdravotních benefitů. Některé zdroje tvrdí, že by člověk měl vypít tolik burčáku, kolik má krve. Nezkoušeli jme, takže nemůžeme doporučit ;)

Barva a bublinky: první vizitka

Na první pohled by měl burčák působit čerstvě a svěže. U bílého očekávejte odstíny od mléčně bílé po světle žlutou, růžový a červený zase připomínají malinový sorbet.

Pokud je příliš čirý, nahnědlý nebo podezřele tmavý, raději se mu vyhněte. Správný burčák se také jemně perlí. Drobné bublinky jsou známkou života, energie a probíhajícího kvašení.

Přečtěte si také: Burčák: Ten kvalitní poznáte i po sluchu. A hnědé zabarvení ukazuje na přítomnost jablek

shutterstock_1508947370.jpg

červený burčák
Zdroj: 
Shutterstock
Dáváte přednost klasické světlé variantě, nebo vás baví méně tradiční červený burčák?

Poslouchejte šumění vinic

Kvalitní burčák nepoznáte jen podle vzhledu a chuti, ale také podle poslechu. Když přiložíte ucho k nádobě, měl by jemně šumět a bublat. Je to tiché šeptání kvasinek, které dokazují, že nápoj žije. Pokud ale neslyšíte vůbec nic, je pravděpodobné, že už má to nejlepší dávno za sebou. A burčák bez šumění je jako vinobraní bez muziky – prostě ztrácí kouzlo.

Vůně, kterou si zapamatujete

Správný burčák voní tak, že vás přenese přímo mezi hrozny na vinohrad. Vůně je čerstvá, ovocná, někdy s nádechem muškátu, citrusů nebo květin. Lehký tón droždí je normální, protože je to produkt kvasinek. Pokud ale ucítíte zatuchlinu, kyselý závan octa nebo podivně chemickou sladkost, je to jasný signál, že kvalita není v pořádku.

shutterstock_2363080417.jpg

sezona burčáku
Zdroj: 
Shutterstock
Sezona burčáku startuje v srpnu a končí na začátku listopadu. Pak je čas prvního, mladého vína.

Chuťová harmonie

Ochutnat burčák je jako políbit podzim. Poctivý má v sobě rovnováhu mezi zbytkovým cukrem, jemnou kyselostí a lehkým alkoholem. Pokud vám ale chuť připomíná spíš zředěný mošt, sirup nebo naopak ostrý alkohol, není to ten pravý burčák, který stojí za ochutnání. Příště raději vyměňte dodavatele. 

Mohlo by vás zajímat: Je léto, čas ovocného vína! Připravte si ho z rybízu, třešní nebo třeba angreštu

Kde burčák kupovat?

Burčák se smí prodávat jen od srpna do listopadu, a právě v tom období je nejlepší se po něm poohlédnout. Největší jistotu máte přímo u vinařů, na vinobraních nebo ve vinotékách. Tam totiž víte, že dostanete opravdu čerstvý nápoj z hroznů, a ne naředěný mošt. Poctivý prodejce vám také bez váhání nabídne ochutnávku, abyste sami poznali kvalitu ještě před koupí.

shutterstock_2493494979.jpg

burčák ve džbánu
Zdroj: 
Shutterstock
Burčák lehce perlí a může vonět po droždí - na "vině" jsou přítomné kvasinky.

Podvody, které kazí chuť

Bohužel i u burčáku se najdou šejdíři, kteří chtějí ušetřit. Mezi nejčastější triky patří ředění vodou, doslazování cukrem nebo míchání s moštem. Takový „burčák“ poznáte podle mdlé chuti, nedostatku bublin a nezdravě sladké (pa)chuti. 

Jak s ním zacházet doma?

Burčák je host, který se u vás dlouho nezdrží. Nejlepší je vypít ho během jednoho až dvou dnů, kdy má ještě čerstvou chuť. Pokud ho potřebujete uchovat, dejte ho do lednice, aby se kvašení zpomalilo. Lahev ale nikdy neutahujte napevno! Oxid uhličitý by mohl způsobit nečekaný „výbuch“. A nejdůležitější rada? Sdílejte ho s přáteli, protože burčák chutná nejlépe ve společnosti.

Přečtěte si také: Uvařte si doma máslový ležák: Legendární nápoj z Harryho Pottera

Závěrečný přípitek

Kvalitní burčák poznáte podle barvy, jemného perlení, krásné vůně a vyvážené chuti. Není to jen nápoj, ale také atmosféra vinobraní, přátelských setkání a podzimních večerů. Až budete příště stát u stánku s burčákem, nezapomeňte využít všech smyslů – dívat se, poslouchat, přivonět i ochutnat. Protože právě tak si domů odnesete ten pravý tekutý poklad podzimu.

Použité zdroje: 

  • https://www.jidloaradost.ambi.cz/clanky/6-tipu-jak-poznat-dobry-burcak
  • https://www.letni-dovolene.cz/magazin/jak-poznat-kvalitni-burcak-pozor-na-podvodniky-92 
  • https://www.denik.cz/gastronomie/kvalitni-burcak-20210729.html
  • https://www.ireceptar.cz/domov-a-bydleni/jak-poznat-pravy-burcak-20300908.html
  • http://ceskapotravina.cz/jak-poznat-pravy-burcak/