Jste zde

5 nejčastějších chyb při grilování

Zdroj: Jon Sullivan (Wikimedia commons)

Venku je teplo, ale co takhle si ještě přitopit, řekněme na 250 stupňů? Zbláznili jsme se? Ne, jen máme chuť si horké dny okořenit dobrým jídlem. Sezóna grilování už je totiž v plném proudu, tak si pojďme zopakovat pár dobrých rad.

10. 7. 2013

Chybami se člověk učí, ale po několika pokusech bychom se měli posunout z učební fáze do mistrovské etapy, kde už bychom se učit neměli a téměř vše by mělo jít jako na drátkách, tedy spíše jako na roštu. Proto neškodí si zopakovat několik rad, jež nám pomohou vyvarovat se nejčastějších chyb.

1. Dejte si pozor na správnou teplotu

V místnosti s teplotou 12 stupňů bychom asi nefungovali úplně nejlépe a s masem je to podobné. Grilování není zastávka u okénka rychlého občerstvení. Potřebuje svůj čas, gril se musí pořádně roztopit. Ideálně na 25 - 300°C. Roztopit uhlí tak spolkne asi 35 až 45 minut.

Ale pozor, zdá se to jasné, ovšem musíme upozornit i na druhé úskalí – přetopení grilu. Maso potom kvůli němu má spálenou povrchovou vrstvu, zatímco uvnitř je ještě syrové. Tento problém vzniká, když se grilu dostatečně nevěnujeme, takže radíme oželet pár minut zábavy s ostatními a starat se výhradně o oheň, pokažené jídlo pak může negativně ovlivnit celé odpoledne.

Víte, jak grilovat, ale nevlastníte žádný gril? Poradíme vám:

grilovani-2

Prvních pár "grilovacích víkendů" máme za sebou, ale měli bychom je užívat dál v co největší míře. Letos je těžké odhadnout, co nám počasí přichystá ve zbytku léta. Zdroj: MOs810 (Wikimedia commons)

2. Ukrojte si pořádný kus

Jak silné má být maso na grilování. Na to nelze jednoznačně odpovědět, záleží totiž na konkrétním druhu masa. Dvoucentimetrový kousek sice vyhovuje u všech druhů, nicméně pokud chceme pořádně šťavnaté hovězí, můžeme mít klidně tři centimetry vysoký steak.

Naopak kuřecí či vepřové by dvoucentimetrovou výšku překračovat nemělo. Nic nezkazíme, pokud zakrojíme ještě o půl centimetru méně. Jestliže však půjdeme ještě dále a uděláme si jen centimetr vysoký steak, dojde během grilování k jeho vysušení a maso bude tvrdé.

3. Naložte si maso předem

Když vybereme opravdu kvalitní maso, tak chutná skvěle samo o sobě, nicméně o ještě lepší chuť se může postarat dobrá marináda. Do oleje dáme naše oblíbené bylinky, ovšem nikoliv těsně před grilováním, jak to bývá na českých zahradách zvykem. Nejlepší je nechat maso v bylinkové koupeli alespoň 24 hodin před tím, než se dostane na gril.

Jestliže se rozhodneme grilovat spontánně a maso tedy potřeme až před „akcí“, nic zásadního se nestane, jen chuť nebude tak intenzivní, jaká by mohla být při přípravě marinády a naložení masa v dostatečném časovém předstihu.

grilovani-3

Práce s kleštěmi může být někdy příjemná, to když místo hřebíku v kombinačkách svíráme voňavý kus masa v grilovacích kleštích. Zdroj: Frettie (Wikimedia Commons)

4. Nechte maso, aby si odpočinulo

Po namáhavé cestě od mrazicího boxu v masně k vlastnímu mrazáku klidně relaxujte i vy, maso by však také mělo odpočívat, a to na dvě etapy. Nejdříve by se mělo přibližně na půl dne vyndat z lednice a teprve potom putovat na rošt.

Druhá fáze odpočinku čeká maso hned po odstavení z grilu. Není vhodné do něj ihned zakrojit nůž, vše by se mělo chvilku rozležet, aby se šťávy dostaly do celého objemu ugrilovaného kousku.

Kde si nejlépe vychutnat grilované dobroty? Na zahradním gauči:

5. Solte až na talíři

"Bez soli to nikdy není ono," říká v televizní pohádce Byl jednou jeden král král představovaný Janem Werichem. Při grilování bychom ale měli dát na solení pozor. Nejlépe uděláme, když s ním počkáme až na odstavení masa z grilu a osolíme jej až na talíři. Během grilování totiž může sůl vytáhnout z masa příliš mnoho vody a vysušit ho.

Už víte, čemu se vyhnout při grilování? Skvělé, teď už vám jen přejeme dobrou chuť!

Znáte 5 nejčastějších chyb na Facebooku? Přidat se k našim fanouškům k nim rozhodně nepatří, tak to zkuste.

Tenhle članek je neskutecnej blaf a snuska kecu od nekoho kdo asi vubec neji... Prosim Vas mistre Jane Švestko, priste se venujte radeji pestovani travniku pokud to zvladnete, ale tohle fakt ne...