17. 6. 2025
Přenosné ohniště je trend posledních let! Skvěle se hodí na menší zahrady i venkovní terasy a využít ho můžete nejen k příležitostnému opékání špekáčků či grilování masa, ale také k navození jedinečné atmosféry. Snadno se přenáší z místa na místo a umístit ho můžete v podstatě kamkoliv. Vždy je však třeba dbát na bezpečnost!
Přenosná ohniště můžete sehnat v mnoha velikostech i tvarech, s odlišnou povrchovou úpravou i tloušťkou plechu a s nejrůznějším příslušenstvím. Například s poklopem nebo s grilovacím roštem či deskou, s redukcí na wok pánev nebo s příslušenstvím na přípravu špízů. Vybavena bývají také madly pro snazší manipulaci a některá dokonce disponují i odtokem pro dešťovou vodu.
Vybrat si to správné přenosné ohniště tak může být mnohem složitější, než se na první pohled může zdát!
Zohledněte nejen tvar a velikost, ale i váhu
Tvar i velikost přenosného ohniště přizpůsobte velikosti prostoru, kde budete ohniště používat, a také zvažte, jestli budete ohniště pravidelně uklízet, nebo zda pro ohniště najdete stálé místo. Jeho velikost jde totiž ruku v ruce s jeho hmotností!
Pamatujte! Ohniště s průměrem 50 cm váží zhruba 9 kg a bez problémů si s ním poradí jedna osoba. Ohniště, které má průměr 90 cm, může vážit až 24 kg a manipulace s ním už může být pro jednu osobu mnohem náročnější!
Dále dbejte, aby ohniště mělo stabilní podstavu, a v neposlední řadě také sledujte jeho výšku, respektive vzdálenost dna ohniště od země. U nízkých podstav může při zahřátí velmi snadno dojít k poškození plochy pod ohništěm.
Materiál má velký vliv na životnost ohniště
Přenosná ohniště jsou nejčastěji vyrobena z oceli, která má velmi dobrou tepelnou vodivost a bez známek poničení vydrží dlouhá léta, nebo z litiny, která je oproti oceli lehčí. Sehnat však také můžete designové ohniště z lehkého betonu s imitací kamene či dřeva. Počítejte však s tím, že bývají nejdražší.
Co se týká tloušťky materiálu, určitě volte ohniště, jejichž stěny mají tloušťku alespoň 2mm. U slabších plechů může po čase dojít k prohoření!
Tip: Ohniště bez povrchové úpravy pravidelně ošetřujte potravinářským olejem. Prodloužíte tak jeho životnost a předejdete vzniku povrchové rzi.
A v neposlední řadě také zvažte, zda je pro vás výhodnější ohniště bez povrchové úpravy, u kterého se časem může objevit povrchová rez, nebo ohniště, které je lakované, respektive má sjednocenou barvu po celém svém vnitřním a vnějším povrchu, a tudíž vypadá lépe. Na druhou stranu však u něj může po čase dojít k poškození laku a u některých levnějších modelů mohou výpary z laku představovat velké riziko při přípravě pokrmů.
Zdroje:
- https://www.zahradajezek.cz/radci-pro-vyber-zbozi/jak-vybrat-prenosne-ohniste-aneb-ohen-na-zahrade/
- https://www.youtube.com/watch?v=OntdnUqCxFY
- https://eshop.zamecnictvi-pluhar.cz/advisor/jakou-velikost-prenosneho-ohniste-zvolit
- https://www.heureka.cz/a/jak-vybrat-prenosne-ohniste-c5326-21467/
- https://www.baumax.cz/rady-profesionalu/misto-pro-zahradni-ohniste,885.html