Jste zde

Jak vybrat dobrou vánoční kolekci: Zapomeňte na čokoládové pochoutky

tabulka čokolády Zdroj: Bigstockphoto
Nenechte se zlákat nízkou cenou a krásný vzhledem čokoládových figurek. Pokud si chcete pochutnat na skutečné čokoládě, pak pozorně čtěte složení výrobku. Mnohé však napoví už i samotný název.

4. 12. 2021

V současné době je na trhu nepřeberné množství vánočních kolekcí, které se liší nejen vzhledem a cenou, ale hlavně svou kvalitou. Mnohé totiž nejsou z pravé čokolády, jak by se na první pohled mohlo zdát, ale z hnědé hmoty plné cukru a rostlinných tuků.

Pojďte s námi zjistit, jak poznat kvalitní vánoční kolekci s figurkami ze skutečné čokolády. Cena totiž není vždy rozhodující! 

bigstock-traditional-hungarian-christma-437535362_1.jpg

vánoční kolekce
Zdroj: 
Bigstockphoto
Zdobení vánočního stromečku čokoládovými figurkami je velmi stará tradice a ryze česká záležitost. První čokoládové figurky se začaly vyrábět už na konci 19. století.

Dejte na složení a na své smysly

I přesto, že cena hodně napoví, při výběru vánoční kolekce by neměla být rozhodující. Cenový rozdíl mezi skutečnou čokoládou a její náhražkou může být pouze v řádu korun až desetikorun. Při nákupu proto sledujte vždy složení a po rozbalení kolekce dejte na své smysly. Mnohé napoví nejen chuť, ale i čich a zrak.

bigstock-chocolate-tower-stack-of-choc-412404346_1.jpg

kvalitní čokoláda
Zdroj: 
Bigstockphoto
Od výrobků, které nesou označení mléčná pochoutka, výrobek s kakaovou polevou nebo kakaová cukrovinka, dejte raději ruce pryč. S pravou čokoládou totiž nemají nic společného!

Figurka z pravé čokolády příjemně voní a při rozlomení křupne, je krásně lesklá a při styku s kůží nezačne hned tát. Na rozdíl od náhražek, které ihned tajou, jsou matné a mazlavé. 

Skutečně kvalitní čokoláda neobsahuje žádné další rostlinné tuky! 

Figurky, které jsou ze skutečné čokolády, mají velmi jednoduché složení. V podstatě by měli obsahovat pouze kakaovou hmotu, kakaové máslo a cukr.  Přičemž obsah kakaové sušiny, tedy celkový podíl kakaových součástí, by měl být v případě hořké čokolády nejméně 35 %

V případě mléčné čokolády pak ještě výčet surovin obsahuje i sušené mléko a obsah kakaové sušiny nesmí být nižší než 25 %

Samozřejmě ale platí, že čím více kakaové sušiny výrobek obsahuje, tím je čokoláda kvalitnější. Deficit sušiny je totiž doplněn cukrem.

bigstock-amazing-christmas-composition-437994206_1.jpg

vánoční ozdoby
Zdroj: 
Bigstockphoto
V dobách socialismu nahrazovaly čokoládové figurky, které byly zabalené ve staniolu, drahé a nedostupné vánoční ozdoby. 

Čokolády, které jsou méně kvalitní, obsahují vedle kakaového másla ještě přidané rostlinné tuky. Například kokosový tuk, ztužený tuk nebo nechvalně proslulý tuk palmový. Maximálně však do 5 %. 

Od kakaové pochoutky ruce pryč!

V případě, že je množství přidaného tuku podstatně vyšší a obsah kakaové sušiny výrazně nižší, už nejde o dobrou čokoládu, respektive mnohdy už nejde vůbec o čokoládu, protože výrobky, které obsahují pod 10 % kakaové hmoty se z legislativního hlediska pod názvem čokoláda prodávat vůbec nesmí! 

Zdroj:

  • https://www.blesk.cz/clanek/radce-zdravi-a-zivotni-styl-zivotni-styl/662631/tyhle-vanocni-kolekce-nosil-mikulas-dnesni-se-sidi-a-jsou-predrazene-zlobi-se-pametnici.html
  • https://www.svet-potravin.cz/clanek/kvalita-vanocnich-kolekci-co-najdete-pod-staniolem
  • https://styl.instory.cz/5371-tradice-vanocnich-cokoladovych-kolekci-vznikla-za-socialismu-cokoladove-figurky-nahrazovaly-vanocni-ozdoby.html
  • https://www.cokomuzeum.cz/cz/blog/2-cokoladove-kolekce-vanocni-tradice-nebo-prezitek
  • https://www.vitalia.cz/clanky/test-prava-cokolada-nebo-jen-nahrazka/
  • https://www.rigalli.cz/blog/jak-poznat-kvalitni-cokoladu/
  • https://www.apetitonline.cz/novinky-zajimavosti/poradime-vam-na-co-se-zamerit-pri-nakupu-mikulasske-nadilky