Jste zde

Domácí rýžové mléko: Luxusní základ zdravé kuchyně vyrobíte za pár kaček

rýžové mléko ve skleničce Zdroj: www.bigstockphoto.com
Nemůžete nebo nechcete konzumovat klasické mléko? Pak už jste určitě objevili některé z těch alternativních. Na trhu je jich spousta, stačí si jen vybrat, které základní surovině dáte přednost. Ale neleze to tak trochu do peněz?

13. 1. 2020

Určitě s námi budete souhlasit, že leze. Zkuste si proto vyrobit rostlinné mléko sami doma. Je to jednoduché, velmi levné a výsledek je ohromující, když víte, jak pak mléko nejvhodněji využít. V tomto článku se společně podíváme na rýžové mléko, které je úžasným základem pro lahodné kakao nebo horkou čokoládu, ale i pro další dobroty.

Rýžové mléko seženete v obchodech bez větší námahy. Litr ale stojí kolem 70 korun. Když si ho připravíte doma, vyjde vás zhruba 10x levněji. To už za zkoušku stojí, co říkáte?

Rýžové mléko vyrobíte snadno doma. Nemusíte ho kupovat za velké peníze.Zdroj: www.bigstockphoto.com

Nenáročná příprava, minimum surovin

Teď už se tedy společně podívejme, jak se dá doma rýžové mléko připravit.

Co potřebujete: 100 g syrové jasmínové rýže, 500 ml vody, špetku soli a cokoli na doslazení (med, sirup, sladidlo)

Jak na to?

  • Rýži propláchněte v cedníku a pak ji na 24-30 hodin namočte do studené vody.
  • Po uplynutí této doby ji sceďte a rýži propláchněte.
  • K propláchnuté rýži dejte 500 ml čerstvé vody.
  • Přidejte špetku soli a sladidlo podle chuti.
  • Pak směs rozmixujte dohladka, doplňte ještě 500 nebo 600 ml vody a sceďte přes plátno.

Rýžové mléko uchovávejte v chladu (v ledničce vám pár dní vydrží) a před každým použitím ho dobře protřepejte.

Zdroj: www.bigstockphoto.com

Proč si rýžové mléko vyrobit a jak ho využít?

Alternativy ke klasickému kravskému mléku vyhledávají především vegani a taky osoby trpící intolerancí laktózy a lepku. Rýžové mléko není výjimkou.

Nemyslíme si, že byste rýžové mléko chtěli pít po litrech. Spíš ho doporučujeme zařadit při vaření. Je sice mírně nasládlé (podle toho, jak si ho ochutíte), ale například v zeleninových polévkách (například v mrkvové) s ním neuděláte chybu.

A pak se z něj dá udělat taky skvělé kakao, horká čokoláda, kaše, pudinky, smoothies, skvělé je i při pečení bábovek, koláčů a dalších dobrot. Zkusíte to?