Jste zde

Tipy na údržbu zahradního nábytku

Zdroj:

Pořízení kvalitního zahradního nábytku není v současnosti úplně levná záležitost. Jeho životnost při správné péči může být až několik desítek let. Údržba zahradního nábytku přitom není nijak extrémně náročná, jen je třeba ji provádět pravidelně.

16. 2. 2011

Kde jsou ty časy, kdy veškerý sortiment zahradního nábytku končil u bílých plastových židliček a nestabilních stolků z nekvalitního plastu? Aktuální nabídka výrobců je mnohem pestřejší. A zahradní nábytek nejen mnohem lépe vypadá, ale o dost víc i vydrží.

My jsme pro vás připravili základní výčet rad a tipů rozdělených podle toho, z jakého materiálu je váš nábytek vyrobený.

DŘEVĚNÝ ZAHRADNÍ NÁBYTEK

Zahradní nábytek ze dřeva je, co se týče údržby, asi nejnáročnější. Základními přípravky, bez kterých se neobejdete, jsou mořidlo a impregnační olej. Ten svému zahradnímu nábytku dopřejte klidně několikrát za sezonu, zvlášť pokud je vystavený přímému slunci nebo na něj často prší.

Neztratí se ani přípravky proti plísním a houbám. Prvním příznakem jejich přítomnosti jsou černé skvrny. Jejich výskytu obvykle předejdete, když nábytek jednou do roka napustíte některým ze speciálních přípravků. Dobrou službu vám prokáže i kryt z PVC, který zahradní nábytek ochrání před nečistotami a přímým vlivem počasí.

KOVOVÝ ZAHRADNÍ NÁBYTEK

Hliník, ocel nebo jiný kov – i tyto materiály pronikly do českých zahrad. Údržba kovového materiálu je téměř nulová. Obvykle stačí mokrý hadřík a trocha saponátu, popřípadě dávka vody z hadice. Jediným nepřítelem je koroze. Ta ale nehrozí, pokud je nábytek kvalitní a má antikorozní nátěr. Stejně jako u dřevěného nábytku platí, že i kovový by měl zimu přečkat ukrytý v garáži nebo kůlně.

TEAKOVÝ ZAHRADNÍ NÁBYTEK

Exotické teakové dřevo má zpočátku medovou barvu, která postupně šedne. Pokud tedy chcete zachovat jeho původní vzhled, musíte investovat svůj čas a trochu financí do správné údržby. Stejně jako „klasický“ dřevěný zahradní nábytek ho před začátkem sezony napusťte teakovým olejem, popřípadě jiným speciálním přípravkem a tuto lázeň několikrát za sezonu zopakujte. Teakový nábytek přežije zimu venku. Před začátkem zimy ale dotáhněte šrouby. Voda, která by se mohla do škvír dostat, by totiž následně mohla zmrznout a části nábytku roztrhnout.

PLASTOVÝ ZAHRADNÍ NÁBYTEK

Plastový zahradní nábytek je na údržbu nejjednodušší. Nemusíte ji totiž provádět téměř vůbec. Vše zastane vysokotlaká hadice nebo houba a saponát. Jen přes zimu je potřeba ho uskladnit v suchu a teple. Zvláštní péči je ale třeba věnovat sedákům a potahům.

Pokud i teď trochu tápete, jak přesně na péči o zahradní nábytek, zkuste se zeptat ve specializované prodejně. Některé z nich radí i prostřednictvím internetu. Kromě jiných je to třeba Mountfield, kde najdete praktické rady na údržbu konkrétních materiálů i široký výběr nábytku.