Jste zde

Zelenina z odpadu: Vypěstujte si vitamínové bomby z odřezků a zbytků

Zdroj: www.bigstockphoto.com
Nevyhazujte zbytky a odřezky ze zeleniny! Zkuste si z nich uvařit výborný a silný zeleninový vývar, nebo je zasaďte. S trochou péče se po několika týdnech můžete dočkat nekonečného zdroje vitamínů v podobě výhonků či nových lístků.

27. 12. 2017

Průměrná česká domácnost vyprodukuje během jednoho roku až jednu tunu potravinového odpadu. Nemalou část tvoří i odřezky a slupky ze zeleniny. Věděli jste však, že existuje zelenina, která dokáže znovu vyrůst právě z těchto zbytků a odřezků?

Zkuste si zasadit vrchní odřezek z mrkve nebo spodní část římského salátu. Možná se budete divit, jak krásnou a chemicky neošetřenou zeleninu si můžete snadno vypěstovat.

Česnek vám vyklíčí pouze jednou

Narazili jste ve spíži na naklíčený česnek? Nevyhazujte ho! Pokud klíčku pomůžete popolézt, za tři týdny se můžete těšit z česnekové natě, která bude plná minerálních látek a vitamínů A, B a C. Využít ji můžete do pomazánek, polévek či jen tak na chleba s máslem.

Naklíčené stroužky česneku umístěte do substrátu a na světlé místo. Skvělou volbou bude například okenní parapet. Česnek nesázejte do hloubky, klíček by měl vykukovat. Nať nechte vyrůst maximálně do výšky 15 cm, aby se vám nepolámala.

Vyklíčené stroužky česneku je už většinou pozdě spotřebovat. Česnek je mdlý a méně ostrý. Vyhazovat ho však nemusíte! Zkuste ho zasadit. Zdroj: www.bigstockphoto.com

Stejnou službu vám může udělat i vyklíčená cibule. Nať, která obsahuje mnoho tělu prospěšných látek, můžete sklízet zhruba za 2-3 týdny. Nadrobno nakrájená je vynikající přísadou do polévek, salátů či guláše.

Čerstvá nať a lístky nejen pro vašeho zvířecího miláčka

Zbavovat se nemusíte vrchní odřezků z mrkve či petržele. Pokud je umístíte do substrátu, vody, nebo na mokrou vatu či ubrousek, můžete se do dvou týdnů dočkat čerstvé natě, která je vynikající do chvíle, než začne tvořit květ. Nať můžete použít do salátu, nebo si ji můžete usušit, rozemlít a přidat do polévky.

Máte-li doma hlodavce, pak jistě víte, že sehnat v zimních měsících čerstvou a ničím neošetřenou nať z mrkve či petržele je mnohdy velký oříšek. Zkuste si ji vypěstovat doma! Zdroj: www.bigstockphoto.com

Vyhazovat nemusíte ani odříznutou spodní část římského salátu. Tu umístěte do vody nebo zasaďte do substrátu a čekejte. Za pár týdnů se při dobré péči můžete dočkat nových lístků, které budou zase plné železa, vitamínu B, vitamínu C, vlákniny a karotenu.

Nových lístků plných vitamínů se můžete dočkat i u řapíkatého celeru. Ten seřízněte minimálně 5 centimetrů nad srdíčkem. Spodní část pak zasaďte do substrátu nebo umístěte do vody.

Nekonečná zásoba bazalky

Bazalka je vynikající koření, které můžete pěstovat na zahradě nebo doma v květináči či truhlíku. Má-li bazalka dostatek vláhy, odmění se vám rychlým růstem. Mnohé však může překvapit i rychlým květenstvím a úhynem. Zkuste na ni vyzrát! Než vám bazalka uhyne, uštípněte si malou větvičku či listy s dlouhou stopkou a umístěte je do sklenice s vodou. Bazalka brzy pustí kořeny a vy si ji tak můžete znovu zasadit.

Čerstvý kousek zázvoru můžete uštípnou zhruba po 3 měsících. Stačí pouze odhrnout substrát!Zdroj: www.bigstockphoto.com

Není nad to, mít v zimních měsících vlastní zásobu čerstvého zázvoru

Velmi snadno si také můžete vypěstovat zázvor. Stačit vám bude pouze čerstvý oddenek, který si můžete zakoupit v každém obchodě. Oddenek je však nutné minimálně přes noc namočit do teplé vody, abyste zázvor zbavili látek, které zabraňují klíčení. Pak už stačí zázvor zasadit do substrátu, umístit na teplé místo a zalévat. Za pár týdnů se můžete dočkat prvních výhonků. Na první kousek zázvoru si však budete muset počkat minimálně 3 měsíce.