Jste zde

Zavařujeme zeleninu: Jak na klasiku i odvážné kombinace?

Zdroj: www.bigstockphoto.com
Zavařování jídla je jedním z nejlepších způsobů, jak ho uchovat na později. Postup je přitom jednoduchý a výsledky fantastické. A nemusíte skončit jen u tradičních nakládaných okurek. Přesvědčte se o tom s námi!

18. 11. 2017

I když těmi okurkami opravdu musíme začít, česká domácnost se bez nich pravděpodobně neobejde. Nejčastěji okurky nakládáme a zavařujeme na znojemský způsob, tedy s koprem, bobkovým listem, novým kořením, s pepřem a křenem. Od věci ale není trochu zaexperimentovat. Jakmile jednou ochutnáte okurky nakládané do chilli nálevu, pochopíte, že tradice musí někdy ustoupit.

Dalším skvělým způsobem, jak se „postarat“ o okurky, je naložit je jako rychlokvašky. Stačí je propíchat vidličkou, přidat kopr, česnek a vinné a višňové listy, zalít je převařenou vodou se solí a nechat je asi týden kvasit v teplé místnosti. Dejte pozor na to, aby byly okurky stále celé namočené ve vodě.

Papriky jsou vděčnou zeleninou, kterou můžete zavařit. A předtím ještě třeba upéct.Zdroj: www.bigstockphoto.com

Co kromě okurek patří do sklenic?

Třeba papriky, ty zavařované vás mohou přivést k naprosto delikátnímu gurmánskému zážitku. Nejoblíbenější je tradiční sladkokyselý nálev s olejem – nakrájené papriky dáme do sklenice, zalijeme stejným sladkokyselým nálevem jako okurky a přidáme trochu rostlinného oleje (deci na 1 litr vody). Pak už stačí jen sterilovat asi 20 minut při teplotě 100 °C. V zimě tenhle poklad můžete jíst samotný nebo ho použít na chlebíčky, případně servírovat jako přílohu k masu a rybám.

Nakládané okurky nemůžou chybět v žádné české domácnosti. A každý na ně má svůj "nejlepší" recept.Zdroj: www.bigstockphoto.com

Rajčata nemohou chybět snad na žádné zahrádce a spousta lidí je pěstuje i na balkóně. Chcete-li si je uchovat na později, zavařte je. Nejčastějším způsobem, jak to děláme, je výroba domácího kečupu nebo rajčatového čatní. Dají se také ale jen sterilovat ve vlastní šťávě – nejdřív je povaříme, přidáme sůl a pak směs nalijeme do sklenic. Sterilujeme je při teplotě 85 °C asi 20 minut. Takto uchovaná se pak hodí do polévek, omáček nebo do guláše.

Zelenina zavařená na mnoho způsobů může být skvělým doplňkem, ale i samostatným jídlem.Zdroj: www.bigstockphoto.com

Kromě těchto druhů zeleniny jsou velmi oblíbené sterilované i další, například kukuřice, zelí, mrkev, celer, cibule nebo červená řepa. Nakonec můžete vyzkoušet i nejrůznější směsi, například dobře známé a stále populární lečo, čalamádu z okurek, paprik, rajčat, cibule a bílého zelí, nebo paprikový salát s houbami či ostrý zeleninový salát z paprik, rajčat a cibule, které okořeníme feferonkou, hořčičným semínkem, pepřem a novým kořením.

Experimentujete rádi, nebo dáváte přednost klasice?