Jste zde

Vlastní kořenící směsi: Namíchejte si koření na pizzu nebo domácí „vegetu“

domácí směsi koření Zdroj: www.bigstockphoto.com
Namíchejte si své vlastní směsi koření. Bez konzervantů, velkého množství soli, bez umělých barviv a bez glutamátu. Důvěřujte svým chuťovým pohárkům nebo se nechte inspirovat recepty, které jsme pro vás vybrali.

22. 10. 2019

Kořenící směsi usnadňují přípravu pokrmů. Zvýrazňují jeho chuť i vůni. Ale… To, co dělá váš pokrm chuťově výrazným, nejsou jednotlivé druhy koření, ale velké množství soli a nebezpečných glutamátů. Látek, které mají za úkol několikanásobně zvýraznit chuť pokrmu. Nekupujte nekvalitní a mnohdy předražené směsi koření a namixujte si své vlastní kořenící směsi ze základních druhů koření. Jednoduše, přesně podle vašich potřeb a podle vaší chuti.

Všimli jste si někdy, že největší podíl většiny kořenících směsí tvoří sůl a základní druhy koření tvoří maximálně 30 % z celého obsahu? Zdroj: www.bigstockphoto.com

Dodejte pokrmu tu správnou chuť a poměry jednotlivých koření si upravte podle svých chuťových buněk. Množství pepře, chilli a ostatních druhů koření je pouze inspirativní.

Neplaťte za sůl

Grilovací směs koření je nejpoužívanější směsí. Dochutí vepřové i drůbeží, vylepší domácí sekanou i srbské rizoto. Méně kvalitní kořenící směsi jsou však plné soli! Neplaťte za sůl a namixujte si grilovací koření přesně podle vaší chuti.

Připravte si pravou italskou pizzu. Stačit vám bude trocha oregana, bazalky, šalvěje, saturejky, tymiánu a česnekového prášku. Zdroj: www.bigstockphoto.com

Základem každého grilovacího koření je jedna čajová lžička sušeného česneku, pepře, sladké papriky, mletého kmínu, oregana a tymiánu. Podle své chuti pak můžete přidat chilli, pálivou papriku, mletý koriandr, kari a mletý sušený zázvor.

Méně znamená více

Zvýrazněte jemnou chuť ryby. Připravte si kořenící směs z jedné čajové lžičky bazalky, pepře, kmínu, kurkumy, koriandru, sušeného česneku, tymiánu a rozmarýnu. Doplnit ji můžete sušenou citronovou kůrou, trochou mletého zázvoru nebo mleté sladké papriky. Vždy však pamatujte na to, že specifickou chuť ryby stačí zvýraznit méně výraznými druhy koření a bylinkami.

Připravte si doma pikantní americké brambory. Ochuťte je domácí kořenící směsí, kterou si namixujete z jedné lžíce soli, saturejky, bazalky, majoránky, pepře, drceného kmínu, tymiánu a sladké i pálivé papriky. Zdroj: www.bigstockphoto.com

Dejte vašemu pokrmu říz!

Milujete ostrá jídla? Pak ve vaší kuchyni nesmí chybět domácí mexické koření, které skvěle ochutí masové směsi, omáčky i typická mexická jídla. K jeho přípravě budete potřebovat trochu sušeného česneku, cibule, červené papriky, mletého kmínu a oregana. Samozřejmostí je polévková lžíce sušeného mletého chilli a jedna čajová lžička černého pepře. Pokud nemáte rádi příliš pikantní, uberte z množství chilli.

Tip: Originálně zabalená domácí kořenící směs může být i zajímavým a osobitým dárkem pro vaše blízké.

Nahraďte nezdravou vegetu

Jednoduchá, avšak trochu časově náročnější, je příprava domácí vegety, která dochutí každou polévku. Zhruba ve stejném poměru nastrouhejte mrkev, petržel a celer. Přidejte jeden velký pórek a několik cibulí. Na závěr přidejte několik hrstí polévkových bylinek. Vše dobře usušte a poté rozmixujte.

Koření skladujte v temnu, suchu a v uzavíratelných skleničkách, aby nepohltilo vlhkost a vůni jiného koření. Velké zásoby vlastního koření si však nedělejte, koření rychle ztrácí na své kvalitě i vůni!