Jste zde

Vánoční ozdoby: Použijte svazečky skořice, badyán nebo tvořte s dětmi ze speciálního těsta

Zdroj: www.bigstockphoto.com
Toužíte po originálním vánočním stromečku, který vám bude závidět každá návštěva? Pak ho letos zkuste ozdobit tradičními ozdobami v lidovém duchu. Využít můžete skořápky, šišky či ruličky od toaletního papíru.

10. 12. 2017

Zdobení vánočního stromu ozdobami je dlouholetá tradice. V minulosti se vánoční stromy zdobily různě. Dalo by se říci, že vším, co dům dal. Oblíbené byly svíčky, jablíčka, šišky, skořápky oříšků či perníčky.

V 15. století se pak začaly objevovat první skleněné ozdoby, které svůj největší rozmach zaznamenaly ve 20. století. Dnes jsou tyto ozdoby nahrazovány ozdobami z plastu. Důvodem je jejich praktičnost a nižší pořizovací cena. Zkuste si letos ozdobit stromeček v lidovém duchu a vraťte se zpět k typickým ozdobám z dob minulých!

Vánoční strom ozdobený různorodým kořením či plátky sušeného pomeranče, citronu či jablek vám příjemně provoní byt.Zdroj: www.bigstockphoto.com

Zapojte i děti!

V minulosti nebylo výjimkou, že se u tvoření vánočních ozdob sešla celá rodina. Dnes jsou tyto chvíle bohužel vzácností. Zasedněte s vašimi ratolestmi ke stolu a vyrobte si doma své vlastní vánoční ozdoby. Aby vám vánoční strom všichni obdivovali, nemusíte nutně utratit stovky korun.

V jednoduchosti je krása

Vánoční stromek můžete ozdobit například šiškami. Krásně vypadají malé šišky z modřínu. Ty můžete nechat v jejich přirozeném stavu nebo jejich okraje můžete nabarvit zlatou či stříbrnou barvou. Pomoci si můžete i metalickými barvami ve spreji. Skvěle bude vypadat i šiška postříkaná umělým sněhem, který se dá zakoupit v každém papírnictví. Na závěr ji můžete dozdobit mašlí či rolničkou.

Skořápky z oříšků je dobré řádně očistit. Využít můžete sílu peroxidu a skořápky do něj namočit, nebo si můžete vzít do ruky kartáček a skořápky očistit vlastní silou. Zdroj: www.bigstockphoto.com

Jednoduché, a přesto krásné ozdoby, si můžete vytvořit i z koření. Ozdobit vánoční stromek a zároveň provonět celý byt mohou svazky celé skořice nebo hvězdičky badyánu. Skvěle budou vypadat i perníčky.

Velmi oblíbenou dekorací jsou vlašské oříšky. Na vánoční stromeček můžete pověsit celé oříšky, které můžete pozlatit, postříbřit či jinak nabarvit a dozdobit mašlí, nebo si můžete pohrát a z půlek vytvořit zajímavé ozdoby. Půlku skořápky můžete vyplnit například drobnými sušenými květy a vytvořit tak jakýsi košíček.

Děti zaujmete výrobou zvířátek. Jednoduše si tak můžete vyrobit například malého ptáčka. Oříšek bude sloužit jako tělo, zbytek dotvoříte nalepením drobných pírek a zobáčku z papíru mezi půlky skořápek. Oči jednoduše domalujte. Nezapomeňte mezi skořápky vložit i kus bavlnky, abyste měli ozdobu za co pověsit. Stejně můžete postupovat i při výrobě kapříka nebo jiného zvířátka. 

Nápadité dekorace z těsta

Na výrobu vánočních ozdob si můžete připravit i hmotu. Z půl kila jedlé sody, čtvrt kila škrobu a ze zhruba 400 ml vody vám po uvaření vznikne sněhově bílé těsto, které si rozválíte a s pomocí vykrajovátek si můžete vykrájet ozdoby všelijakých tvarů a velikostí. Ozdoby vyskládejte na plech a zhruba hodinku je na nízkou teplotu sušte v troubě. To, zda je necháte bílé nebo je dobarvíte temperami, záleží už jen na vás.

Ozdoby z vizovického těsta se nejčastěji zdobí kořením. Použít můžete hřebíček, kmín nebo kuličky pepře. A nezapomeňte v ozdobě udělat dírku na protažení bavlnky, aby se daly zavěsit!Zdroj: www.bigstockphoto.com

Podobně si můžete připravit i takzvané vizovické těsto. Z tohoto těsta se však ozdoby nevykrajují, ale modelují. K tvoření je tak potřeba větší dávka zručnosti. Budete-li šikovní, po upečení vám tak vzniknou trojrozměrné postavičky, zvířátka nebo jiné vánoční motivy.

K přípravě těsta si připravte 300 gramů hladké mouky a šest až devět lžic vody. Při hnětení mějte velkou dávku trpělivosti a nenechte se odradit počátečním drolením. Hněťte minimálně půl hodiny, dokud vám nevznikne hladké těsto. Do tvoření se pusťte až druhý den, těsto je potřeba nechat přes noc odpočinout.

Hotové vymodelované ozdoby potřete rozšlehaným vajíčkem, aby se krásně leskly, a dejte je péct. Nejdříve sušte na velmi nízkou teplotu, po několika hodinách teplotu zvyšte na 100 stupňů a pečte, dokud ozdoby nezískají zlatavou barvu.