Jste zde

Top recepty na luxusní domácí sušenky, po kterých se utlučete

sušenky na mřížce Zdroj: Bigstockphoto
Milujete sušenky, ale děsí vás jejich složení? Nebo prostě jen chcete vyzkoušet jejich domácí pečení? Ať už k tomu přistoupíte z jakéhokoli důvodu, můžete se inspirovat těmihle recepty. Nezklamou!

8. 5. 2021

Domácí sušenky mají oproti těm kupovaným jednu zásadní výhodu – jako všechno domácí. Víte, co v nich najdete. Uděláte si je klidně bez cukru, hlavně pak bez nejrůznějších přídavků, o které nestojíte. Máme pro vás pět nápadů, jak stvořit domácí sušenky, po kterých se jen zapráší!

Tradiční máslové sušenky

Kdo by je nemiloval? Máslové sušenky jsou jednoduchá a nadčasová klasika, která neurazí ani ty největší mlsouny. 

Co potřebujete: 250 g změklého másla, hrnek polohrubé a hrnek hladké mouky, 5 lžic třtinového cukru nebo přírodního sladidla, 5 lžic vanilkového cukru, citrónovou kůru a špetku soli

Jak na to? 

  • Změklé máslo utřete do hladka s cukrem a vanilkovým cukrem.
  • Přisypte špetku soli a citrónovou kůru. Postupně přidávejte obě mouky, ale nezapomínejte míchat, aby těsto bylo ve výsledku pěkně hladké.
  • Hotové těsto vytvarujte v bochánek, zabalte ho potravinářské fólie a dejte ho na hodinku do ledničky.
  • Předehřejte si troubu na 180 °C a najděte vykrajovátko nebo něco, co ho bude připomínat. Může to být třeba sklenička.
  • Pracovní vál si posypte hrubou moukou, ať se vám těsto nelepí. 
  • Z těsta vytvořte asi 1 cm vysoký plát a vykrájejte z něj kolečka. Rovnou je dávejte na plech.
  • Sušenky pečte zhruba 12 minut, ale buďte neustále ve střehu, ať je nespálíte. Po upečení je pak nechte vychladnout na mřížce.

Tuhle bezva záležitost můžete v uzavřené nádobě uchovat i 14 dní. Ale pochybujeme, že se vám to povede…

bigstock-amaretti-cookies-with-mint-on-354757436.jpg

sušenky amaretti
Zdroj: 
Bigstockphoto
Amaretti jsou sušenky, které si můžete přivézt jako suvenýr z Itálie... Nebo si je upéct doma.

Amaretti

Každý, kdo někdy byl v Itálii, se s nimi určitě setkal. Tyhle sušenky totiž spousta Italů nedokáže vynechat, když si dává kávu. Jestli milujete mandle, budete v sedmém nebi.
Co potřebujete: 4 bílky, 250 g cukru krupice (nebo sladidla), semínka z vanilkového lusku, 500 g najemno umletých mandlí, vejce, 15 g kypřicího prášku a cukr moučku na obalení

Jak na to?

  • Vyšlehejte do pěny bílky, cukr a semínka vanilky.
  • V jiné nádobě promíchejte namleté mandle s kypřicím práškem. Tuhle sypkou směs pak přidejte k mandlím.
  • Pak dodejte vejce, vypracujte hladké těsto a nechte ho zabalené do fólie 3 hodiny v lednici.
  • Připravte si plech s pečicím papírem a dávejte na ně bochánky těsta o velikosti vlašského ořechu obalené v prosetém moučkovém cukru.
  • Předehřejte si troubu na 190 °C a pak bochánky pečte asi 10 minut, do zlatova. Plech můžete v polovině doby pečení otočit. Pak bude hotovo!

Amaretti můžete ve vzduchotěsné nádobě skladovat i 14 dní, ale znáte to…

Sušenky s bílou čokoládou a hruškami

Tahle kombinace chutí vás dostane, i kdyby vás třeba zpočátku příliš nelákala. Dejte jí šanci a nebudete litovat.

Co potřebujete: 110 g změklého másla, 145 g třtinového cukru nebo sladidla, 200 g hladké mouky, vejce, půl lžičky kypřicího prášku, 40 g čerstvých hrušek nasekaných nahrubo, 50 g bílé čokolády rovněž nasekané nahrubo a špetku mletého hřebíčku

Jak na to?

  • Utřete máslo s cukrem, aby vznikla pěna. Přidejte vejce a rozšlehejte.
  • Zvlášť smíchejte mouku s kypřicím práškem a tuhle směs přimíchejte k máslu a cukru.
  • Potom vmíchejte hrušky, bílou čokoládu a hřebíček.
  • Z těsta si udělejte váleček, zabalte ho do fólie a dejte ho na hodinu do mrazáku.
  • Předehřejte si troubu na 170 °C a dejte si na plech pečicí papír.
  • Těsto rozbalte a nakrájejte ho na kolečka tlustá 2 cm. Ta pak rozložte na plech.
  • Sušenky pečte 20-25 minut, ale pořád je hlídejte. Měly by zezlátnout, ale nenechte je připálit. Hotovo!

bigstock-chocolate-brownie-cookies-bak-414070271.jpg

čokoládové sušenky
Zdroj: 
Bigstockphoto
Na pečení čokoládových sušenek použijte kvalitní vysokoprocentní čokoládu. Na jejich chuti se to projeví.

Čokoládové sušenky

Milovníky čokolády nemůžeme opomenout. Tyhle sušenky jsou pro ně přímo stvořené!

Co potřebujete: 5 lžic másla, 250 g čokolády, ½ hrnku hladké mouky, ½ lžičky soli, ½ lžičky prášku do pečiva, 2 vejce, vanilkový cukr, ¾ hrnku cukru krupice, 50 g čokolády na dozdobení

Jak na to?

  • Rozpusťte čokoládu ve vodní lázni. 
  • Utřete vajíčka s cukrem a vanilkovým cukrem, přidejte rozpuštěnou čokoládu a pečlivě směs promíchejte.
  • Postupně vmíchávejte mouku s práškem do pečiva a solí.
  • Čokoládu na ozdobení si nasekejte a přisypte ji do těsta. Pořádně promíchejte.
  • Předehřejte si troubu na 180 °C, vytvořte na plech s pečicím papírem sušenky pomocí lžíce a dejte péct na 15 minut. Nezapomínejte hlídat!

Sušenky s čajem matcha

Pokud máte rádi specifickou chuť čaje matcha a máte ho doma v prášku, neváhejte si připravit tuhle mňamku!

Co potřebujete: 100 g změklého másla, 100 g cukru moučka nebo sladidla, žloutek, ¾ hrnku hladké mouky, ½ lžičky soli, 100 g mletých mandlí, 2 lžičky matcha prášku, vločková sůl (není nutná)

Jak na to?

•    Utřete do pěny máslo a moučkovým cukrem. Přidejte žloutek.
•    Prosejte mouku a přidejte k ní prášek matcha, mandle a sůl. Tuhle směs přidejte do másla s cukrem a pečlivě promíchejte.
•    Těsto vytvarujte do válečku, zabalte do fólie a nechte ho 45 minut v mrazáku.
•    Předehřejte si troubu na 180 °C a připravte si plech s pečicím papírem.
•    Těsto nakrájejte na tenká kolečka a pokládejte je na plech. 
•    Pečte je asi 9 minut, dokud nezezlátnou.
•    Jakmile budou hotové a vychladnou na mřížce, lehce je posypte vločkovou solí. Hotovo!

Našli jste inspiraci? Pusťte se do pečení! Přejeme vám, ať se vám to povede!