Jste zde

Tipy pro malou kuchyň: Základem je udržovat pořádek!

Zdroj: www.bigstockphoto.com
Malá kuchyně má jednu velkou výhodu – všechno máte okamžitě po ruce. A rozhodně neplatí, že by vás malá kuchyně měla omezovat v kulinářském snažení. Stačí dodržovat jedno základní pravidlo: Mít v ní pořádek!

14. 6. 2018

Pořádek – to je základ pro to, abyste se i v malé kuchyni cítili pohodlně a využili ji na maximum. Kuchyně by v žádném případě neměla být skladištěm, muzeem nepotřebných věcí, odkladištěm elektropostřebičů, které používáte jednou za dva roky. A neplatí to jen pro malou kuchyni, ale obecně pro všechny kuchyňské prostory.

Zbavte se všeho nepotřebného

Prostě se zbavte všech nepotřebných věcí. Odstraňte z kuchyňské linky elektrický ohřívač párků v rohlíku, který nepoužíváte, stejně tak do krabic zabalte sušičku ovoce nebo odšťavňovač. Prostě všechny ty kousky, které vám rodina darovala s dobrým úmyslem, ale které vás teď utiskují.

Zbavte se všech kuchyňských spotřebičů, které používáte jen párkrát do roka. Jejich místo je ve sklepě nebo v komoře - a vy si pro ně zkrátka zaběhnete, když bude potřeba. Zdroj: www.bigstockphoto.com

Pokud se vám nechce je rovnou vyhodit, nebo někomu darovat, uložte je do sklepa, nebo do komory. Jednou do roka si pro ně prostě zaběhnete a pak je zase hned uklidíte zpátky. Hotovo? Tak jedeme dál!

Využijte všechny prostory

Druhým pravidlem pro stoprocentně funkční a příjemnou malou kuchyň je: Využijte všechny prostory na absolutní maximum. V kuchyni rozhodně nevadí, když jsou úložné prostory až ke stropu – a ano, i v kuchyni nacházejí uplatnění vestavěné skříně a komory, které šetří místo.

I v kuchyni je místo pro vestavěné skříňky a police. Investovat do atypického řešení na míru se vyplatí.Zdroj: www.bigstockphoto.com

V malé kuchyni se rozhodně vyplatí investovat do kvalitního vnitřního úložného systému, díky kterému využijete vnitřní prostor kuchyňských skříněk na maximum. Stejně tak byste měli zainventovat do otočných systémů, které vám pomohou s využitím rohových prostor.

Dřevo vyměňte za sklo

Aby kuchyň nepůsobila přeplněně a přeplácaně, vyzkoušejte dalších několik triků. Předně – minimálně skříňky v horní části kuchyňské linky byste neměli opatřovat klasickými dvířky, ale ta vyměnit třeba za rolety, nebo tyto skříňky nechat otevřené, nechat přiznané poličky uvnitř. Opticky tak zvětšíte prostor kuchyně.​

Odborníci doporučují do malých kuchyní spíše sklo namísto dřeva. Tahle je ale důkazem toho, že i sklo může být dobrá volba.Zdroj: www.bigstockphoto.com

Proti přeplácanosti pak bojujte pomocí skla – tvrzené sklo zvolte namísto klasických dřevěných policových systémů, stejně tak přeplácanost a přeplněnost zmírníte, pokud zvolíte namísto dřevěného nebo plastového jídelního stolku právě stolek skleněný. Počítejte ale s tím, že ten je náročnější na údržbu.

Na dřezu a sporáku nešetřete

Šetřit místem v malé kuchyni můžete na mnoha věcech – neměli byste ale šetřit na sporáku a na dřezu. To jsou dvě místa, která využíváte neustále, a proto se nevyplatí jim nedat dostatek prostoru. Sporák by měl být v ideálním případě umístěný uprostřed linky a od dřezu by ho měla dělit minimálně půlmetrová pracovní plocha. A propos – malou pracovní plochu si můžete zvětšit individuálně pomocí chytrého výsuvného systému.

V kuchyni se nebojte úložné prostory využít až ke stropu.Zdroj: www.bigstockphoto.com

Co se týká stolování v malé kuchyni, zapomeňte na oválný stůl, ten by vás zbytečně obíral o cenné centimetry. Mnohem lepší je pořídit rohový stůl, případně rohovou lavici (třeba i rovnou s úložným prostorem). Vhodným řešením pro malou kuchyni jsou i stohovatelné, nebo skládací židle.

Pamatujte, že na dřezu a varné desce, respektive troubě by se nemělo šetřit. A dělit by je také mělo minimálně půl metru pracovní plochy.Zdroj: www.bigstockphoto.com

Světlo, světlo, světlo! A pak můžete do malé kuchyně zakomponovat i tmavé barvy.Zdroj: www.bigstockphoto.com