Jste zde

Tipy na luxusní bramborový salát: Zkuste lák od okurek a cibuli krájejte až poslední

luxusní bramborový salát Zdroj: www.bigstockphoto.com
Připravte si s námi perfektní bramborový salát. Máme pro vás několik tipů a triků, které povýší váš osvědčený recept na bramborový salát ještě o level výš.

1. 12. 2020

Bramborový salát je tak trochu věda. I přesto, že je každoročně nedílnou součástí svátečně prostřeného stolu v mnoha rodinách, neexistuje pro něj univerzální recept, který by přišel vhod všem strávníkům. Někomu nechutná sterilizovaná zelenina, jinému nevoní celer a jiný zase touží po zdravější variantě bez majonézy. Zkrátka zavděčit se všem členům domácnosti je fuška

bigstock-potato-salad-977507.jpg

bramborový salát s hráškem
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Bramborový salát se v českých rodinách začal objevovat až ve 20. letech 20. století. Nikoliv však v podobě, ve které ho známe dnes. Byl bez majonézy i kořenové zeleniny. 

 
Bohužel ani my vám dnes nepředstavíme recept na bramborovým salát, kterým byste okouzlili všechny strávníky, ale prozradíme vám několik tipů a triků, které vám pomohou váš bramborový salát vylepšit. 

K salátu samozřejmě patří i kapr: Jak na kapra: Obsáhlý průvodce od nákupu, přes kuchání, až po samotnou přípravu

bigstock-potato-salad-with-pickles-oni-368382256.jpg

zelenina do bramborového salátu
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Mrkev, celer, petržel a hrášek jsou tradiční druhy zeleniny do bramborového salátu. Vyzkoušet však můžete i ředkev, kedlubnu, salátovou okurku nebo třeba čínské zelí. Vaší chuti se meze nekladou! 

Vsaďte na správný varný typ

Brambory jsou naprostý základ každého bramborového salátu! Ne všechny brambory se však hodí na přípravu perfektního bramborového salátu. Důležité je vybrat kvalitní brambory a správný varný typ

K přípravě bramborového salátu se nejlépe hodí varný typ A. Brambory zůstávají pevné a tuhé i po uvaření, nejsou moučnaté a mají středně jemnou dužinu. Při loupání se nerozpadají a dobře se krájí na kostičky. V obchodě je často naleznete pod označením salátové. 

Brambory vařte ve slupce, aby si zachovaly více tělu prospěšných látek, a oloupejte je ještě teplé. 

Důležitý je správný poměr zeleniny a brambor

Při výběru zeleniny máte na výběr hned z několika možností. Zvolit můžete sterilovanou zeleninu, se kterou budete mít bramborový salát hotový raz dva. Zeleninu nemusíte krájet, ani čistit a salát jednodušše dochutíte trochou láku a soli. Nevýhodou však může být její výrazná chuť a typický zápach. 

bigstock-potato-salad-21034715.jpg

bramborový salát v misce
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Poměr zeleniny a brambor přizpůsobte své chuti! Více mrkve způsobí, že salát bude nasládlý. Při větším množství petržele zase salát zhořkne. 

Další variantou je pak mražená zelenina, která se musí uvařit na skus, a samozřejmě čerstvá kořenová zelenina, která se musí očistit, uvařit v mírně osolené vodě a pokrájet. Její příprava zabere nejvíce času, ale je osvědčenou klasikou, která přijde vhod nejvíce strávníkům. 

Cibuli přidejte až na závěr!

S čerstvou cibulí buďte opatrní! Její ostrá a nahořklá chuť může pokazit výslednou chuť bramborového salátu. Důležité je cibuli krájet až na konec a hned ji zamíchat do salátu, aby oxidací na vzduchu nezhořkla. 

S light majonézou prospějete vašemu zdraví

Majonéza je nedílnou součástí bramborového salátu v mnoha rodinách. Salát skvěle propojí a dodá mu jedinečnou chuť. Bývá však strašákem pro všechny, kteří chtějí zhubnout nebo přes vánoční svátky nepřibrat. 

Snížit obsah tuku v bramborovém salátu můžete tak, že majonézu částečně nahradíte bílým jogurtem a zakysanou smetanou nebo ji zcela nahradíte light majonézou. 

Bramborový salát nechte před servírováním několik hodin odpočinout. Ideálně přes noc!

Bramborový salát si připravte den předem a nechte ho v lednici odležet, aby se propojily všechny chutě, salát zchladl a brambory do sebe natáhly majonézu i sůl. Druhý den salát podle své chuti ještě dolaďte. 

Tip: K ochucení bramborového salátu použijte lák z okurek nebo lák ze sterilované zeleniny, který je tak akorát slaný i kyselý.