Jste zde

Staňte se mistrem zmrzlinářem: Ty nejlepší tipy na domácí sorbety a zmrzliny

Zdroj: www.bigstockphoto.com
Kdo jednou ochutná, už nebude chtít jinou! Domácí zmrzliny, které si vyrobíte doma sami, jsou nejen poctivé, ale i zdravé, bez umělých barviv, aromat a ztužených tuků. Připravit si můžete přesně takovou, na kterou zrovna máte chuť!

31. 7. 2017

Vyrobit si doma zmrzlinu není nikterak složité, k její výrobě budete potřebovat mrazák, formu a odpovídající suroviny. Ulehčit práci vám může přístroj na výrobu zmrzliny, takzvaný zmrzlinovač. Nicméně kvalitní a dobrou zmrzlinu zvládnete i bez něj!

Tip: Jako formu můžete využít tvořítka na led a místo klacíků zase párátka. Jednoduše vám tak vzniknou mini zmrzlinky.

Jak na osvěžující sorbet

Sorbet je osvěžující, lehký a méně kalorický než smetanové zmrzliny. Jeho příprava je velmi snadná a nezabere vám mnoho času. Na jeho výrobu se skvěle hodí jahody, borůvky či maliny. Dochutit jej můžete citronovou šťávou, sirupem, bylinkami či kapkou alkoholu. Důležité je pravidelné promíchání mixérem nebo alespoň vidličkou během mrazení a správná míra cukru.

Melounový sorbet: Ve dvou decilitrech vroucí vody si rozpusťte zhruba deset čajových lžiček moučkové cukru. Po vychladnutí sirupu jej přidejte k jednomu kilu vypeckovaného melounu a vše společně rozmixujte. Dochuťte citronovou šťávou a dejte mrazit. Směs je nutné každých 20 minut promíchávat!Zdroj: www.bigstockphoto.com

Málo cukru může způsobit, že ze sorbetu budete mít tvrdou krychli, která nepůjde naporcovat, a naopak příliš cukru může zabránit jeho ztuhnutí.   

Ta pravá smetanová

Držíte štíhlou linii? Pak se jistě vyhnete smetanové zmrzlině. Je totiž vysoce kalorická, obsahuje velké množství tuků a cukrů a její pravidelná konzumace má za následek přibírání na váze. Připravenou doma ji však můžete mlsat bez výčitek. Stačí nahradit smetanu nízkotučným tvarohem či bílým jogurtem, přidat ovoce a místo cukru použijte med, sirup nebo stévii.

Jahodová zmrzlina: Rozmixujte půl kila očištěných jahod s jednou vaničkou tvarohu. Přidejte 100 ml smetany a 100 g cukru. Dochuťte citronovou šťávou či medem a máte hotovo! Zdroj: www.bigstockphoto.com

Nejčastější problémy

I když se sebevíc snažíte, zmrzlina není hladká a obsahuje krystalky ledu? Tento problém má hned dvě příčiny. Prvním důvodem krystalování je pomalé mrazení zmrzliny. Zvyšte proto výkon mrazáku na maximum. Druhým důvodem je nedostatečné míchání během mrazení. Aby byla zmrzlina hladká, je důležité zmrzlinu promíchávat minimálně každých dvacet minut.

Pokud jste se pustili do tvorby jogurtové zmrzliny a ta je najednou příliš tvrdá, pak vězte, že na vině je právě jogurt. Respektive voda v něm.Zdroj: www.bigstockphoto.com

Ohne se vám lžíce při porcování domácí zmrzliny? Nezoufejte! Přílišná tvrdost a nedostatečná nadýchanost je druhým častým problémem, se kterým se můžete setkat při výrobě zmrzliny, zejména té jogurtové. I zde vám přinášíme řešení. Jogurty mají v sobě velké množství vody, v prvé řadě jej proto nechte odkapat. Pomoci vám také může trocha smetany, medu, sirupu nebo přidání našlehaných bílků do jogurtu.