Jste zde

Špekáček, nebo buřt? A jak ho opéct tak, aby byl delikatesou?

špekáčky a buřty Zdroj: Bigstockphoto
Opékání špekáčků a buřtů k létu neodmyslitelně patří. Víte ale, jaký je mezi nimi rozdíl a jak je správně připravit, aby byli krásně opečené a šťavnaté?

15. 6. 2022

Špekáčky i buřty patří mezi tradiční pochoutku, kterou si s radostí dopřáváme během letních měsíců. Bohužel ne vždy si ale pochutnáme! Pojďte proto společně s námi zjistit, jak poznat kvalitu a jak si je správně připravit. 

bigstock-tradition-czech-smoke-dried-sa-310698637.jpg

zuhelnatělé špekáčky
Zdroj: 
Bigstockphoto
Zuhelnatělé části špekáčků a buřtů mají prokazatelně karcinogenní účinek!

Buřt je nekvalitní napodobenina špekáčku

Naprostým základem při opékání je kvalitní špekáček. Nikoliv buřt, do kterého výrobci mohou dát v podstatě cokoliv. Narozdíl od špekáčku nemusí totiž splňovat žádné legislativní normy a místo skutečného masa tak může obsahovat rostlinné náhražky a tzv. separát. Kromě něj i kůže, chrupavky a kosti. 

bigstock-tradition-czech-smoke-dried-sa-310698076.jpg

špekáček na grilu
Zdroj: 
Bigstockphoto
Uvnitř poctivého špekáčku jsou vidět špekové kostky a krásně voní.

Špekáček je jasně definovaný výrobek, který musí být vyroben pouze z hovězího, vepřového nebo telecího masa. Přičemž podíl masa musí být minimálně 40 % a obsah tuku nesmí přesáhnout 45 %. Za naprosto ideální se však považuje poměr okolo 70 % masa a 20 % tuku. Zbylá procenta pak tvoří sádlo, voda a koření.

Poctivý špekáček navíc krásně voní a po rozkrojení má uvnitř typickou mozaiku z kousků špeku. Obvykle také bývá ručně vázán a naražen v přírodním střívku. 

Při opékání nespěchejte!

Špekáčky nikdy neopékejte přímo v ohni ani v kouři, ale pouze v proudu horkého vzduchu nad ohněm a nespěchejte! Aby se špekáček na povrchu krásně opekl a uvnitř dostatečně prohřál, potřebuje alespoň 10 až 15 minut. Se špekáčkem také nezapomeňte během pečení otáčet, aby se opékal rovnoměrně, a na několika místech jej nařízněte. Do plamenů ho vložte pouze na několik sekund před dopečením, aby získal zlatavou barvu. 

bigstock-tourists-fry-sausages-and-brea-453481067.jpg

špekáčky nad ohněm
Zdroj: 
Bigstockphoto
K opékání špekáčků na ohni nepoužívejte staré dřevo, které je napadené plísní nebo houbou, a ani dřevo, které je natřené, lakované či jinak ošetřené. 

Způsobů, jak naříznout špekáček, existuje mnoho. Dbejte však na to, aby nařezáním špekáčku nevznikly příliš tenké konce, které se snadno a rychle spálí. Zuhelnatělé části špekáčku totiž mohou způsobit velmi nepříjemné zažívací potíže a při pravidelné konzumaci mohou být dokonce příčinou vzniku rakoviny!

Špekáček je také vhodné na několika místech propíchnout špejlí, aby se dobře prohřál.

Věděli jste, že pokud si k opečenému špekáčku dopřejete hořčici, čerstvou zeleninu nebo tymián, rozmarýn, oregano či šalvěj, zmírníte vliv škodlivých látek na vaše zdraví. Mají totiž schopnost neutralizovat škodlivé látky. 

Ideální jsou větve a polínka z listnatých stromů

Špekáčky pečte pouze na přírodním dřevě, které není napadené plísní nebo houbou a ani není lakované nebo jinak chemicky ošetřené. Ideální je například dřevo z ovocných stromů nebo dřevo z vlašského ořechu či dubu. 

V případě, že použijete jakýkoliv pevný nebo tekutý podpalovač, vždy jej nechte zcela vyhořet!

Zdroje:

  • https://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/tiskove-zpravy/x2011_pravy-spekacek-pri-peceni-voni-osizeny.html
  • https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/jak-narezat-spekacek-30000621.html
  • https://www.denik.cz/z_domova/spekacky-opekat-jen-kvalitni-z20110704.html
  • https://zena.aktualne.cz/volny-cas/rozdil-mezi-spekackem-a-burtem-jak-poznat-kvalitu/r~i:article:809287/
  • https://www.lidovky.cz/domov/spekacek-nebo-burt.A080726_000113_ln_noviny_sko