Jste zde

Sezóna cuket je tady: Zavařujte, pečte, zamrazujte. Poradíme, jak cukety uchovat i na zimu

Zdroj: www.bigstockphoto.com
Sezóna cuket je v plném proudu. Víte, jaké látky cukety obsahují? Možná vás to překvapí, kolik účinných a zdravých prospěšných látek v sobě taková cuketa ukrývá. Poradíme vám, jak ji zpracovat a jak ji uchovat do další cuketové sezóny.

18. 7. 2017

Pěstování cukety je velmi snadné. Vypěstovat si cukínu, jak se jí jinak také říká, zvládne i naprostý zahradnický antitalent. Plodina není nikterak náročná, proto se jí nemusíte bát zasadit do půdy, která je chudá na živiny, je těžká, hlinitá. I zde se bude mít cuketa čile k světu. 

Ke svému růstu potřebuje spíše dostatek slunce a prostoru. Cukety proto sázejte dále od sebe. Nedostatek prostoru a světla vede ke vzniku plísní. Častým zaléváním pak cukety mohutní.

Cukety sbírejte mladé a malé. Ideální velikost cukety je do 25 centimetrů. Málokdo také ví, že častý sběr cuket vede k jejímu dalšímu plození. 

Cukety jsou výborným zdrojem vápníku, draslíku, hořčíku, zinku, sodíku, železa či fosforu. Zdroj: www.bigstockphoto.com

Zdraví, které se ukrývá v cuketě

Cuketa je z 91 % tvořena vodou. Zbylá procenta tvoří vláknina, sacharidy, minerální látky a vitamíny A, B, C, K a E. Do jídelníčku by ji určitě měli zařadit ti, kteří trpí cukrovkou, revmatismem a lidé obézní, kteří se snaží zhubnout. Cuketa má totiž velmi nízkou energetickou hodnotu

Cuketa je také výborným zdrojem kyseliny listové, která je důležitá zejména pro těhotné, pro správný růst a vývoj plodu.

Po konzumaci cukety na sobě můžete zpozorovat mírné projímavé účinky těchto plodů. Příčinou je vláknina, která je v cuketě obsažena. Trpíte-li často zácpou, její konzumace vám může pomoci.

Než plody cukety dorostou do ideální velikosti pro sklizeň, položte je na kus prkýnka nebo dlaždici, aby vám nehnily. Zdroj: www.bigstockphoto.com

Čím menší, tím lepší

K okamžité konzumaci je vhodná cuketa, která je mladá a menšího vzrůstu. Slupka není tak tvrdá, tudíž cuketu nemusíte loupat, a cuketa neobsahuje ještě téměř žádná semena. Větší cukety je vhodnější zpracovat. Můžete si ji ugrilovat, usmažit, podusit či konzervovat. Upéct ji můžete na slaný i na sladký způsob.

Cuketu se nebojte hodně kořenit. Je totiž schopna nasát chutě jiných ingrediencí. Skvělou volbou se může stát například česnek. 

Skladujte v suchu a chladu

Pokud cukety dobře uskladníte, můžete si jejich chuť dopřát i v zimě. Cukety, které jsou velké, přerostlé, s tvrdou slupkou a na poklep zní dutě, se nemusíte bát uložit do sklepa, kde vám vydrží i šest měsíců. Uložte je však na suché místo, aby vám neshnily. 

Draslík, který je v cuketě obsažený, vylučuje z těla škodlivé látky a tím napomáhá k detoxikaci organismu. Zdroj: www.bigstockphoto.com

Cukety, které jsou malé, ve sklepě bohužel nevydrží. Vhodnější variantou uskladnění je jejich zamrazení. Cuketu rozkrájejte na menší kousky a dejte ji do dobře těsnící krabičky nebo do několika igelitových sáčků, aby do sebe nenatáhla pachy z jiných potravin, které máte v mrazáku. Takto zamrazená cuketa vám v mrazáku může vydržet i do další cuketové sezóny. 

Další a jednoduchým způsobem, jak si cukety uchovat, je jejich zavaření. Cuketu postačí jen nakrájet či nastrouhat na hrubém struhadle, chvíli podusit na kapce oleje a zavařit ve sklenicích zhruba půl hodiny. Dochutit ji můžete až při přípravě konkrétního pokrmu.

Vhodnou variantou může být tak výroba vlastního cuketového zelí, čatní nebo čalamády