19. 8. 2018
Věděli jste, že remoska je českým vynálezem?
Remoska je jeden z důkazů, že Češi mají opravdu zlaté ručičky. Od padesátých let, kdy spatřila světlo světa, stihla oslnit téměř celý svět a bez větších inovací se používá a vyrábí dodnes. Vyvážena je zejména do Velké Británie, kde byla dokonce v roce 2001 označena za výrobek roku.
Vynálezcem remosky je český elektrotechnik Oldřich Homuta. Zdroj: www.bigstockphoto.com
Obr. Remoska je na trhu přes 60 let. Svou jednoduchost a tvar si zachovala. Určité změny však dostála. Přibyla vnější tepelná izolace hrnce a začal se používat teflon.
Základním výrobním materiál pro výrobu hrnce byl a stále je hliník. Moderní remosky však mají navíc i vrstvu teflonu, která zajišťuje nepřilnavost. Víko, které je vyrobené nejčastěji z nerezové oceli a které v sobě ukrývá topnou spirálu, je opatřeno skleněným okénkem, kterým můžete kontrolovat obsah. I od toho však výrobci upouštějí. Důvodem je unikající teplo a nedostatečné propečení pokrmu pod ním. Třetí a poslední díl remosky je pak stojánek, který je nejčastěji z odolného plastu a oceli.
Náš tip: Víko remosky nikdy nemyjte v dřezu nebo myčce na nádobí. K jeho umytí vám postačí pouze vlhký hadřík!
Vaření v remosce: Ušetří nejen čas, ale i peněženku
Jednoduchý kruhový tvar a topná spirála uvnitř víka zajišťují stejnoměrné pečení. Nedochází k připalování pokrmu odspodu, jídlo se nevysuší, zůstane chutnější, šťavnatější a voňavější. Svými funkcemi dokáže nahradit troubu, pánvičku i klasický hrnec.
Můžete v ní péct, dusit, grilovat, smažit, zapékat či rozmrazovat. Na rozdíl od klasické trouby je však remoska levnější a úspora energie mnohem větší. Remosku ušetří až 80 % energie oproti pečení v troubě!
V remosce si můžete připravit téměř vše, na co máte chuť. Je libo toasty, pizzu nebo bublaninu? Pro remosku žádný problém!Zdroj: www.bigstockphoto.com
Mnohem rychlejší vaření má za následek i uchování většího množství vitamínů, minerálů a dalších tělu prospěšných látek. A navíc nepřilnavý povrch dovoluje vaření bez většího množství tuku. Stačí zlehka vymazat olejem nebo vytřít máslem.
Další výhodou je i její velikost. Svou velikostí se remoska vyrovná středně velkému hrnci. Proto si ji můžete vzít téměř kamkoliv. Stačí vám jen elektrická zástrčka. Používat ji můžete na chatě, studentské koleji, ubytovně, v kempu či na cestách. Napájet ji lze i z autobaterie.
Multifunkční přenosná pečící trouba
Vaření v remosce je velmi jednoduché. Stačí nastavit výkon, zapnout a můžete ji nechat vařit bez dozoru. Připravit v ní můžete téměř cokoliv. Skvěle upečené budou buchty, koláče, sváteční nádivka i mazanec. Masu bude šťavnaté, zelenina zůstane plná vitamínů a chléb bude nadýchaný, lahodný a s křupavou kůrkou.
Zobrazit komentáře
Remoska
A.Alena (19. 8. 2018) Trvalý odkaz
Už v 60. letech si moje maminka koupila remosku, ve které pekla, než si koupila kombinovaný sporák. Nakonec skončila u babičky, která v ní pekla skvělé buchty. Stále je funkční a používám ji na chalupě. Většinou v ní peču maso, občas ale i koláče s letním ovoce. Nedám na ni dopustit!
Remoska
Jolča (19. 8. 2018) Trvalý odkaz
Remoska je fakt úžasná!!!! Jen bych nechala to okýnko.
Remoska Minorka
Jitka Malečková (20. 8. 2018) Trvalý odkaz
Jsem singl senior a od své snachy jsem dostala mini Remosku Minorku, kterou používala na kolejích. Pro jednu osobu je naprosto ideální. Jenom škoda, že ji výrobce již nevyrábí. V době, kdy žije singl spousta mladých lidí a seniorů, by určitě o ni byl velký zájem.