Jste zde

Remoska: Pomocník našich babiček slaví návrat. Co všechno v ní zvládnete?

Zdroj: www.bigstockphoto.com
Remoska je malá přenosná trouba na nožičkách. Má jednoduché ovládání a ušetří vám nejen čas. K přípravě chutného a šťavnatého pokrmu vám bude stačit pouze klasická elektrická zásuvka!

19. 8. 2018

Věděli jste, že remoska je českým vynálezem?

Remoska je jeden z důkazů, že Češi mají opravdu zlaté ručičky. Od padesátých let, kdy spatřila světlo světa, stihla oslnit téměř celý svět a bez větších inovací se používá a vyrábí dodnes. Vyvážena je zejména do Velké Británie, kde byla dokonce v roce 2001 označena za výrobek roku.

Vynálezcem remosky je český elektrotechnik Oldřich Homuta. Zdroj: www.bigstockphoto.com

Obr. Remoska je na trhu přes 60 let. Svou jednoduchost a tvar si zachovala. Určité změny však dostála. Přibyla vnější tepelná izolace hrnce a začal se používat teflon.

Základním výrobním materiál pro výrobu hrnce byl a stále je hliník. Moderní remosky však mají navíc i vrstvu teflonu, která zajišťuje nepřilnavost. Víko, které je vyrobené nejčastěji z nerezové oceli a které v sobě ukrývá topnou spirálu, je opatřeno skleněným okénkem, kterým můžete kontrolovat obsah. I od toho však výrobci upouštějí. Důvodem je unikající teplo a nedostatečné propečení pokrmu pod ním. Třetí a poslední díl remosky je pak stojánek, který je nejčastěji z odolného plastu a oceli.

Náš tip: Víko remosky nikdy nemyjte v dřezu nebo myčce na nádobí. K jeho umytí vám postačí pouze vlhký hadřík!

Vaření v remosce: Ušetří nejen čas, ale i peněženku

Jednoduchý kruhový tvar a topná spirála uvnitř víka zajišťují stejnoměrné pečení. Nedochází k připalování pokrmu odspodu, jídlo se nevysuší, zůstane chutnější, šťavnatější a voňavější. Svými funkcemi dokáže nahradit troubu, pánvičku i klasický hrnec.

Můžete v ní péct, dusit, grilovat, smažit, zapékat či rozmrazovat. Na rozdíl od klasické trouby je však remoska levnější a úspora energie mnohem větší. Remosku ušetří až 80 % energie oproti pečení v troubě! 

V remosce si můžete připravit téměř vše, na co máte chuť. Je libo toasty, pizzu nebo bublaninu? Pro remosku žádný problém!Zdroj: www.bigstockphoto.com

Mnohem rychlejší vaření má za následek i uchování většího množství vitamínů, minerálů a dalších tělu prospěšných látek. A navíc nepřilnavý povrch dovoluje vaření bez většího množství tuku. Stačí zlehka vymazat olejem nebo vytřít máslem.  

Další výhodou je i její velikost. Svou velikostí se remoska vyrovná středně velkému hrnci. Proto si ji můžete vzít téměř kamkoliv. Stačí vám jen elektrická zástrčka. Používat ji můžete na chatě, studentské koleji, ubytovně, v kempu či na cestách. Napájet ji lze i z autobaterie.

Multifunkční přenosná pečící trouba

Vaření v remosce je velmi jednoduché. Stačí nastavit výkon, zapnout a můžete ji nechat vařit bez dozoru. Připravit v ní můžete téměř cokoliv. Skvěle upečené budou buchty, koláče, sváteční nádivka i mazanec. Masu bude šťavnaté, zelenina zůstane plná vitamínů a chléb bude nadýchaný, lahodný a s křupavou kůrkou.

Už v 60. letech si moje maminka koupila remosku, ve které pekla, než si koupila kombinovaný sporák. Nakonec skončila u babičky, která v ní pekla skvělé buchty. Stále je funkční a používám ji na chalupě. Většinou v ní peču maso, občas ale i koláče s letním ovoce. Nedám na ni dopustit!

Jsem singl senior a od své snachy jsem dostala mini Remosku Minorku, kterou používala na kolejích. Pro jednu osobu je naprosto ideální. Jenom škoda, že ji výrobce již nevyrábí. V době, kdy žije singl spousta mladých lidí a seniorů, by určitě o ni byl velký zájem.