Jste zde

Recepty z jedlých kaštanů: Zkuste "americkou" nádivku nebo jednoduchý dort

pečené jedlé kaštany Zdroj: Shutterstock
Sezóna jedlých kaštanů je tady! Pokud chcete místo tradičních pečených kaštanů vyzkoušet i něco jiného, nechte se inspirovat našimi recepty.

6. 10. 2022

Jedlé kaštany, plody kaštanovníku setého, jsou výborné nejen pečené! Skvěle fungují i v mnoha sladkých a slaných pokrmech, kterým nejen že dodají příjemnou oříškovou chuť, ale také spoustu cenných látek, které mají pozitivní vliv na naše zdraví. Tak si s námi pojďte pochutnat!

shutterstock_1893428824.jpg

jedlé kaštany v misce
Zdroj: 
Shutterstock
Jedlé kaštany mají spoustu léčivých účinků. Jsou výborným zdrojem antioxidantů, vitamínů, minerálů a další cenných látek. 

Nadít drůbež nádivkou není složité

Krůta s kaštanovou nádivkou patří mezi tradiční pokrmy, které si s oblibou připravují Američané na Den díkůvzdání. Nádivka je rychlá, snadná a ozvláštnit se dá mnoha ingrediencemi, které nádivce dodají zcela jinou chuť. 

shutterstock_1845177127.jpg

pražené kaštany
Zdroj: 
Shutterstock
Ke kulinářským účelům používejte pouze kaštany, které nejsou plesnivé, červivé nebo seschlé. 

Potřebovat budete:

Jak na to:

Nakrájené pečivo zalijte mlékem a nechte ho dobře nasáknout. Mezitím si v míse smíchejte změklé máslo se žloutky, solí, pepřem, petrželí, muškátovým oříškem a s najemno nakrájenými kaštany. Následně přidejte i pečivo a vše dobře promiste. Nakonec přidejte do nádivky ušlehaný tuhý sníh. 

Hotovou nádivkou můžete naplnit nejen krocana, ale i kuře nebo vykostěná krůtí stehna.

shutterstock_1751307734.jpg

uvařené kaštany
Zdroj: 
Shutterstock
Před použitím nezapomeňte jedlé kaštany uvařit nebo upéct a oloupat jak vnější, tak i vnitřní slupku. 

Polévka z jedlých kaštanů vás zaujme neobvyklou chutí

Méně tradiční polévka z jedlých kaštanů je jednoduchá a plná blahodárných látek. Dokáže zasytit na dlouhou dobu a během chladných dnů zahřeje. Navíc její příprava není vůbec složitá. 

Potřebovat budete:

  • 200 g uvařených a oloupaných kaštanů
  • 50 ml smetany
  • 1 řapík celeru
  • 1 malá mrkev
  • 1 cibule
  • zeleninový vývar
  • 50 g másla
  • kousek čerstvého zázvoru
  • sůl a pepř na dochucení

Jak na to:

Ve středně velkém hrnci rozehřejte máslo a orestujte na něm najemno nakrájenou cibuli, celer, mrkev, zázvor i jedlé kaštany. Přilijte vývar a vše krátce povařte. Nakonec polévku rozmixujte tyčovým mixérem v krém, dolaďte ji solí i pepřem a zjemněte ji smetanou. 

Netradiční dortový korpus můžete naplnit jakýmkoliv krémem

Dort z jedlých kaštanů je jednoduchý dezert, který zvládne připravit opravdu každý. Má vynikající jemně oříškovou chuť, je vláčný a nadýchaný. Má však jednu nevýhodu - rychle se po něm zapráší.

Potřebovat budete:

  • 500 g jedlých kaštanů
  • 80 g másla
  • 6 vajec
  • 180 g cukru
  • 100 g mandlí nebo jiných oříšků
  • 400 ml smetany ke šlehání

Jak na to:

Oloupané jedlé kaštany uvařte v mléce do měkka a poté je prolisujte přes lis na brambory nebo je umelte na masovém mlýnku. Vedle v míse si mezitím utřete máslo se žloutky a cukrem.

Přidejte prolisované kaštany, oříšky a nakonec opatrně vmíchejte tuhý sníh z bílků. Těsto nalijte do vymazané a vysypané dortové formy a zvolna pečte zhruba půl hodiny. To, zda je korpus hotový, poznáte podle špejle, která musí být po vytáhnutí z těsta zcela suchá.
 
Vychladlý dort naplňte krémem, který si velmi jednoduše připravíte vyšleháním šlehačky do tuha. Na závěr dort dozdobte čokoládou a jedlými kaštany. 

Tip: Hledáte zdravé a rychlé vánoční cukroví, které vás okouzlí svou chutí? Pak vsaďte na jedlé kaštany! Stačí je jen upéct, oloupat a obalit v rozpuštěné hořké čokoládě s trochou kokosového oleje. 

Zdroje:

  • https://www.prozeny.cz/clanek/dobroty-z-kastanu-slane-i-sladke-23418
  • https://www.bezhladoveni.cz/skvele-ucinky-jedlych-kastanu-a-5-rychlych-zimnich-receptu/
  • https://www.bydlimekvalitne.cz/jedle-kastany-jak-v-obchode-poznat-kvalitni-kousky-co-se-z-nich-da-vyrobit
  • https://www.apetitonline.cz/recepty/rizoto-s-kastany-dyni-dynovymi-seminky
  • https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/co-pripravit-z-jedlych-kastanu-zkuste-polevku-nadivku-ci-sladky-dezert.html

Související články