Jste zde

Recepty na levné obědy: 5 tipů za pár kaček a pro celou rodinu

červená čočka dhal Zdroj: Shutterstock
Neustále se zvyšující ceny energií, potravin i pohonných hmot nutí řadu z nás sahat do peněženky stále hlouběji. Proto začínáme šetřit na běžných výdajích domácnosti i připravovaných jídlech.

23. 10. 2022

Jak nasytit rodinu poctivě a bez výčitek? Máme pro vás několik tipů na luxusní levné obědy, které připravíte doslova za pár kaček a ještě si společně pochutnáte. 

Karbanátky na stovky způsobů

Když se bavíme o levných obědech, pravděpodobně nebudete k přípravě karbanátků používat svíčkovou nebo jiné druhy masa. To ale dokáže dost dobře nahradit sezónní nebo mražená zelenina, případně nejrůznější druhy luštěnin (např. pohanka, červená čočka apod.). Chuťově vymazlené karbanátky připravíte i ze sojového granulátu, ovesných vloček nebo třeba rozemletého tofu.

shutterstock_2172363175.jpg

penne s rajčatovou omáčkou
Zdroj: 
Shutterstock
Těstoviny jsou vděčným obědem. Pokud je správně zkombinujete s dalšími surovinami, jsou zárukou vyváženého a sytého pokrmu.

K základní směsi přidejte oblíbené koření, najemno nakrájenou cibulku, vajíčko, coby pojivo, trošku strouhanky nebo třeba solamylu a čerstvě nasekané bylinky. Karbanátky můžete nejen smažit, ale taky péct. Pokud vám trochu směsi zbyde, připravte z ní třeba netradiční, přesto nesmírně chutnou sekanou. Ke karbanátkům podávejte lehký salát nebo bramborovou přílohu. Nezapomeňte ani na dressing vyrobený třeba ze zakysané smetany. 

Náš tip: Pokud chcete, aby byly karbanátky nejen šťavnaté, ale i hezky nadýchané, přidejte do základní směsi špetku kypřicího prášku do pečiva.

Poctivé polévky jako od babičky

Levnou, přesto nesmírně vydatnou variantou chutného rodinného obědu mohou být i poctivé polévky. Třeba přesně ty, které rády a často připravovaly už naše babičky. Vsaďte třeba na tradiční valašskou kyselicu s náloží zdravého kysaného zelí, nových brambor a domácí klobásky, poctivou bramboračku nebo tradiční podzimní kulajdu.

Skvěle zasytí i polévka z dýně hokaido, fazolačka nebo čočková polévka s mrkví a párkem, či polévka z brokolice nebo květáku. Skvělá je i polévka z mladých cuket, tradiční frankfurtská nebo poctivý vývar, který vás nejen zasytí a příjemně zahřeje, ale taky tělu pomůže bojovat s nepříjemnou podzimní virózou. K polévkám můžete servírovat opečené bagetky nebo kostičky staršího chleba. 

shutterstock_1914688687.jpg

brambory s dipem
Zdroj: 
Shutterstock
Čas od času si můžete k obědu dopřát jen pečené brambory nebo brambory na loupačku. Doplněné doma připraveným dipem.

Luštěniny nikdy neomrzí

Luštěniny jsou nesmírně levnou, vděčnou a sytou variantou oběda. Obsahují důležité vitamíny, minerály a díky vysokému obsahu bílkovin a vlákniny nás zasytí na dlouhou dobu. Jejich příprava je navíc neskutečně jednoduchá a rychlá. Servírovat můžete třeba tradiční hrachovou kaši s párkem a smaženou cibulkou, čočku na kyselo, čočkové kari s mrkví a rýží nebo teplé fazolové saláty.

Skvělá je taky cizrna v rajčatové omáčce, hummus na nespočet způsobů, barevná čočka s rýží a bulgurem nebo třeba quiche z naklíčené čočky. Jako přílohu k luštěninovým jídlům servírujte třeba brambory, zmíněnou rýži nebo vajíčko v podobě volského oka, či vajíčkové omelety. Aby bylo jídlo sytější a vydatnější, můžete k němu přikusovat i čerstvý chleba nebo jiný druh pečiva. 

Těstoviny si zamilujete

Těstoviny můžete připravit na nespočet způsobů. Navíc je jejich příprava opět nesmírně jednoduchá a rychlá. Zamilujete si tradiční těstoviny aglio olio s česnekem, petrželkou a chilli? Nebo dáte přednost zapečeným "mac and cheese"? Získají si vaše srdce obyčejné špagety s rajčatovou passatou a sýrem?

Vsadit můžete i na tradiční šunkofleky s kyselou okurkou nebo zapečené těstoviny se sýrem. Těstoviny můžete servírovat i se špenátem, ke kterému přimícháte kelímek sladké smetany. Skvělé jsou i lasagne, které dokonce můžete připravit bez masa. 

Brambory – věčná klasika

Vděčné a levné jsou i bramborové recepty. Brambory můžete opět zapéct, připravit z nich nejrůznější kaše nebo je proměnit v tyrolské Gröstle s vejcem a špekem. Pokud vás tlačí čas, můžete brambory lehce uvařit a pak je společně s kořením a česnekem dopéct v troubě. 

Skvělé jsou i brambory tzv. na loupačku nebo ty pečené, ke kterým budete servírovat „ďábelku“ ze zakysané smetany, tatarky, cibule, kyselé okurky, mleté papriky, soli a pepře. Připravit můžete i nejrůznější bramborové omelety, které se podávají nejen u našich slovenských sousedů, ale taky v dalekém Španělsku. 

Použité zdroje:

  • https://www.nejrecept.cz/kategorie/testoviny
  • https://www.vareni.cz/kucharky/jidla-z-brambor-76803/
  • https://fresh.iprima.cz/rychle-vecere-10-chutnych-receptu-s-bramborami