Jste zde

Recepty na domácí sušenky pro mlsné jazýčky: Zkuste je s ovocem i čokoládou

domácí sušenky s rybízem Zdroj: www.bigstockphoto.com
Rádi mlsáte, ale chcete zkusit něco nového? Nebo si připravit nějakou tu dobrotu bez spousty cukru, kterým výrobci sladkostí nešetří? Máme pro vás 5 receptů na domácí sušenky, z nichž si určitě vyberete!

12. 7. 2020

Všechny domácí pochutiny mají dvě velké výhody – jednak jste si jistí, co všechno obsahují, a jednak si je připravíte s ingrediencemi, na které máte právě chuť. 

Máslové sušenky jako ze Skotska

Máte rádi klasické máslové sušenky? Pak určitě vyzkoušejte tenhle recept.

Co potřebujete: 250 g másla, hrnek hladké mouky, hrnek polohrubé mouky, 5 lžic cukru nebo jiného sladidla, 5 lžic vanilkového cukru, trošku citrónové kůry a špetku soli

Jak na to?

  • Máslo si nechte rozpustit při pokojové teplotě a pak ho s cukrem nebo sladidlem utřete do krému.
  • Do něj přidejte citrónovou kůru a špetku soli, postupně přidávejte obě mouky a třete, aby bylo těsto hladké.
  • Jakmile bude hotové, přendejte ho na potravinářskou fólii, zabalte ho a nechte ho aspoň hodinu odpočinout v ledničce.
  • Předehřejte si troubu na 180 °C, připravte si pečicí papír na plech a vykrajovátko na sušenky. Můžete použít třeba skleničku.
  • Posypte si pracovní plochu polohrubou moukou a z poloviny těsta vyválejte plát o tloušťce asi 1 centimetr. Aby se vám nelepilo, posypte ho troškou mouky. Stejně si do mouky můžete vždycky položit vykrajovátko. 
  • Vykrájená kolečka dejte na plech a pečte zhruba 12 minut, dokud nezezlátnou. Zároveň by měla být trošku měkká. Nechte je vychladnout na mřížce a pak teprve sundejte.
  • V suchu a chladu vám vydrží i 2 týdny. Myslíme si ale, že tak dlouho je skladovat nebudete…

bigstock-chocolate-cookies-on-concrete-373653700.jpg

domácí sušenky
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Výhodou domácích sušenek je to, že je snadno připravíte z ingrediencí, které míváte běžně doma.

Sušenky z mrkve a ovesných vloček

Z mrkve a ovesných vloček se dá vykouzlit nejedna pochoutka. Tentokrát můžete vyzkoušet sušenky!

Co potřebujete: 125 g jemných ovesných vloček, vejce, 180 g najemno nastrouhané mrkve, 160 g polohrubé mouky, 80 g cukru nebo jiného sladidla, 80 g rozinek, 140 g oleje, 10 g kypřicího prášku, lžičku skořice a špetku soli

Jak na to?

  • Oloupejte a najemno nastrouhejte mrkev.
  • Rozinky propláchněte pod horkou vodou a nechte je okapat.
  • Smíchejte všechny ingredience dohromady.
  • Těsto naneste na plech vyložený pečicím papírem. Jednu sušenku můžete udělat z těsta nabraného na jednu lžíci.
  • Pečte 20 minut na 180 °C, ale občas sušenky zkontrolujte. Vždycky záleží na vaší troubě.

bigstock-almond-flour-cookies-a-health-340529998.jpg

sušenky z mandlové mouky
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Zkuste experimentovat! Vyměňte klasickou mouku třeba za mandlovou nebo špaldovou alternativu.

Sušenky s bílou čokoládou a hruškami

Tahle kombinace chutí je úžasná, zkuste ji!

Co potřebujete: 110 g másla, 145 g cukru nebo jiného sladidla, 200 g hladké mouky, lžíci zlatého sirupu, vejce, ½ lžičky kypřicího prášku, špetku mletého hřebíčku, 40 g hrušek (oloupaných a nahrubo nasekaných), 50 g bílé čokolády (nahrubo nasekané)

Jak na to?

  • Utřete máslo s cukrem do pěny, přidejte vejce a sirup. 
  • Smíchejte mouku a kypřicí prášek, suchou směs přisypte do vaječné hmoty. 
  • Přidejte hrušky a bílou čokoládu. Pořádně všechno promíchejte, vytvořte váleček o průměru 5 cm, zabalte těsto do fólie a nechte hodinu odpočinout v lednici.
  • Předehřejte si troubu na 170 °C a připravte si na plech pečicí papír.
  • Těsto vybalte z fólie a nakrájejte ho na 2 cm silná kolečka. Rozložte je na plech a nechte jim dostatek místa, zvětší se.
  • Pečte 20-25 minut. Sušenky můžete podávat ještě teplé, nebo později vychladlé. Skladovat je můžete i týden.

Extra čokoládové sušenky

Protože čokolády není nikdy dost…

Co potřebujete: 160 g másla, necelé 2 hrnky hladké mouky, hrnek cukru nebo jiného sladidla, 170 g rozpuštěné mléčné čokolády, lžičku vanilkového extraktu, 2 lžíce kakaa, lžičku jedlé sody, špetku soli, hořkou čokoládu nebo polevu na polití

Jak na to?

  • Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si pečicí papír na plech. 
  • Utřete máslo s cukrem, přidejte rozpuštěnou mléčnou čokoládu a vanilku a znovu utřete dohladka. 
  • V jiné misce smíchejte sypké ingredience a směs pak pomalu přidávejte ke směsi tekuté.
  • Rozválejte těsto na tloušťku asi 3 mm a nechte ho 15 minut chladit v ledničce.
  • Jakmile těsto ztuhne, vykrájejte z něj kolečka o průměru 5 cm, vyskládejte je na plech a nechte jim aspoň 2 cm rozestup. 
  • Pečte asi 10 minut a pak je nechte vychladnout na mřížce.

bigstock-homemade-walnut-cookies-delic-341454937_1.jpg

sušenky s oříšky
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Před pečením posypte sušenky oříšky. Tímto drobným trikem je posunete zase chuťově o kus dál.

Sušenky z arašídového másla

Patříte mezi příznivce arašídového másla? Vyzkoušejte tyhle sušenky!

Co potřebujete: 1,5 šálku arašídového másla, šálek cukru, ½ šálku změklého másla, vejce, 1,5 šálku hladké mouky, lžičku kypřicího prášku

Jak na to?

  • Předehřejte si troubu na 180 °C.
  • Smíchejte mouku a prášek do pečiva, v jiné míse pak dohladka vyšlehejte máslo, arašídové máslo a cukr. Přidejte vejce a pak postupně přisypávejte mouku.
  • Vypracujte tuhé těsto a z něj vyrobte kuličky a položte je na plech. 
  • Kuličky stlačte vidličkou na půl palce a pak je pečte do zlatova 18-22 minut.
  • V polovině pečení je můžete obrátit.

Ať už se pustíte do kterýchkoli sušenek, přejeme vám, ať se povedou a chutnají!