Jste zde

Quiche pěkně doma: Upečte si nezapomenutelný slaný koláč!

quiche Zdroj: Bigstockphoto
O tom, že mají Francouzi mlsné jazýčky, asi není třeba dlouze diskutovat. Pokud je doma máte taky, ale honí vás spíš chutě na slané, zkuste si upéct tradiční quiche, s nímž už jste se možná setkali v kavárnách nebo restauracích.

22. 7. 2021

Je to pro mnohé neuvěřitelné, ale quiche (čteme kyš) má dlouhou tradici sahající až do 16. století, kdy ho z chlebové těsta, slaniny a vajec upekl jistý pekař v lotrinském městě Nancy. Právě tenhle kousek jídla lidi obecně považují za první quiche, ačkoli místo původního chlebového těsta se později začalo používat těsto křehké, slané linecké.

Tolik variant! Kolik máte fantazie?

Quiche je hrozně vděčný pokrm, dá se totiž připravit na spoustu způsobů podle toho, na co máte zrovna chuť nebo kdo se k vám chystá na návštěvu. Jakmile si připravíte těsto, můžete ho naplnit čímkoli, ovšem nezapomeňte na to, že základní náplň by měla tvořit smetana se slaninou a vejci. Nemusíte se toho ale vždycky držet, přece jen – jíst to budete vy.

Do základní náplně ovšem můžeme vřele doporučit lososa, kvalitní šunku nebo zkaramelizovanou cibulku, sýr, špenát nebo červenou řepu.

bigstock-quiche-pie-with-salmon-spin-373258510.jpg

quiche se špenátem a lososem
Zdroj: 
Bigstockphoto
Quiche se špenátem a lososem? To je delikatesa!

Quiche za 3, 2, 1…

Teď už se ale pojďme podívat na konkrétní množství surovin, které využijete, a postup.

Co potřebujete: na těsto 300 g hladké mouky (a něco málo na poprášení), 150 g studeného másla nakrájeného na kostičky, lžičku soli a vejce; na náplň 80 ml smetany, 60 ml mléka, 25 g nastrouhaného čedaru, sůl a pepř, 3 vejce, 200 g slaniny nakrájené na nudličky, lžíci tymiánových lístků, cibuli nakrájenou na klínky, lžíci olivového oleje

bigstock-homemade-quiche-with-vegetable-365057503_0.jpg

quiche se zeleninou
Zdroj: 
Bigstockphoto
Quiche si můžete připravit podle toho, na co máte zrovna chuť!

Jak na to?

  • Do velké mísy prosejte mouku a přidejte máslo.
  • Zpracovávejte těsto tak dlouho, dokud nebude připomínat drobenku.
  • Pak zapracujte vejce a mléko, ale nehněťte těsto příliš dlouho, aby nebylo moc tuhé.
  • Z těsta vytvarujte kouli, zabalte ho do potravinové fólie a nechte ho zhruba 30 minut odpočívat v lednici.
  • Pak ho mezi dvěma pečicími papíry vyválejte na plát silný asi 4 mm.
  • Předehřejte si troubu na 200 °C a formu na quiche (22 cm) si vyložte papírem nebo ji vymažte olejem.
  • Rozválené těsto pak přeneste do formy a prsty vmáčkněte do okrajů.
  • Těsto ve formě rovnoměrně propíchejte vidličkou, položte na něj pečicí papír a dejte na něj pro zatížení fazole.
  • Pečte ho 15 minut, sundejte fazole a pečicí papír a pečte ještě 10-15 minut, aby bylo těsto zlatavé.
  • Teplotu v troubě stáhněte na 180 °C a připravte si náplň.
  • Na pánvi rozpalte olej, přidejte cibuli a slaninu a opékejte za občasného míchání 10 minut.
  • Pak sundejte pánev z plotny, přidejte tymián a nechte směs odstát.
  • V míse prošlehejte smetanu, vejce, mléko, sýr, sůl a pepř.
  • Cibuli se slaninou rovnoměrně rozprostřete do formy a pak ji zalijte tekutou směsí.
  • Pečte 25-30 minut, náplň musí být dozlatova a pevná.
  • Než budete koláč podávat, nechte ho ještě tak 10 minut odpočinout. Výsledek bude skvělý!

To je celé kouzlo! Postupem času určitě zaexperimentujte a přidejte do náplně něco jiného. Uvidíte, že se na tom nedá nic zkazit.

Zdroje informací:

  • https://www.chefshop.cz/blog-peceni/francouzsky-quiche/
  • https://fresh.iprima.cz/23-bajecnych-receptu-na-quiche-slane-kolace
  • https://www.albert.cz/recepty/quiche-se-slaninou-cibuli-a-tymianem