Jste zde

Ptačinec žabinec: Urputný plevel je skvělý základ na salát nebo pesto

ptačinec na dřevěné desce Zdroj: www.bigstockphoto.com
Ptačinec žabinec není jen plevel, ale i vítané a zdravé zpestření vašeho jídelníčku! Vyrazte s námi na jeho sběr a připravte si léčivý obklad nebo si z něj vymačkejte čerstvou šťávu, která posílí vaši obranyschopnost.

6. 8. 2020

Ptačinec žabinec, jinak také ptačinec prostřední, většina z nás vnímá jako urputný plevel, který roste opravdu všude. Daří se mu na polích, na kompostu i na každé zahradě. Velmi rychle se rozrůstá a vytváří souvislé pokryvy, kterých se snažíme za každou cenu zbavit.

Jenže! Málokdo tuší, že tato plevelná rostlina je také velmi účinnou léčivkou.

bigstock-chickweed-or-stellaria-media-354032984_1.jpg

ptačinec žabinec
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Ptačinec žabinec můžete sklízet po celý rok. Rostlinu se svěže zelenými lístky a drobnými bílými květy totiž najdete i během mírné zimy. 

Vyhodit ptačinec na kompost je věčná škoda!

Ptačinec je plný látek, které pozitivně ovlivňují zdraví. Připravit si z něj můžete regenerační koupel, domácí kosmetiku i léčivý obklad, který zhojí nemocnou kůži, zklidní podrážděnou pokožku, pomůže v boji s akné, lupénkou i atopickým ekzémem a uleví od bolesti kloubů i svalů. 

Jedna čajová lžička čerstvě vymačkané šťávy, která se užívá 4krát denně před jídlem, zase pročistí organismus, zlepší trávení, povzbudí činnost ledvin, posílí obranyschopnost a podpoří tvorbu krve. Odvar z ptačince vás zbaví rýmy i kašle. 

bigstock-leaves-of-chickweed-or-stellar-353838557_1.jpg

žabinec v košíku
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Ptačinec žabinec obsahuje vitamín C, E, A i vitamíny skupiny B, minerální látky, třísloviny, hořčiny, saponiny a mnoho dalších pro tělo prospěšných látek. 

Nahradí klasický listový salát

Křupavé lístky ptačince si můžete vychutnat v zeleninovém salátu, v pomazánkách, na chlebu s máslem, v nádivce i v polévce. Jeho tepelná úprava by však neměla trvat příliš dlouho, abyste nepřišli o cenné látky!

Roste celoročně

Ptačinec můžete sbírat od jara do podzimu i během mírné zimy. Chuťově nejlepší je však mladá nať sbíraná před rozkvětem. U ptačince, který je sbíraný později, je vhodnější konzumovat pouze svěže zelené lístky, protože lodyha je tužší.

Žabinec sbírejte za sucha a na dobře hnojeném a zavlažovaném místě. Výbornou chuť mají jen svěže zelené a šťavnaté lístky. Nažloutlé listy jsou známkou přemokření a tuhá lodyha naopak známkou nedostatku vláhy. 

bigstock-mixed-and-fresh-chickweed-ste-359623936_1.jpg

ptačincové pesto
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Šťavnaté listy ptačince jsou velmi zdravé a chutné krmivo pro vaše andulky, kanárky i pro slepice a husy. 

Rostlinu sbírejte do proutěného košíku, aby se vám cestou domů nezapařila, a skladujte ji v ledničce rozloženou na papírové utěrce. 

Pozor na záměnu!

Zkušení zahrádkáři poznají ptačinec podle tvaru listů, které jsou vejčité a na konci zašpičatělé. Méně zkušení se spíše spolehnou na květy, které jsou drobné a bílé a kterými se liší od rozrazilu břečťanolistého a drchničky rolní – nejběžnějších rostlin, se kterými se může velmi snadno zaměnit.