Jste zde

Ovoce štěstí a radosti: Kustovnice čínská posiluje imunitu a snižuje cholesterol

Zdroj: www.bigstockphoto.com
Prodlouží vám život a zpomalí proces stárnutí! Plody kustovnice čínské jsou ovoce plné vitamínů a antioxidantů. Pojďte s námi poznat sílu goji! Možná vás překvapí, kolik tělu prospěšných látek se může ukrývat v tak malé bobuli.

11. 1. 2018

Malé červené plody kustovnice čínské, goji, patří mezi nejhodnotnější ovoce planety. Sušené plody, které můžete zakoupit v lékárně nebo v obchodě se zdravou výživou, doslova překypují látkami, které pozitivně ovlivňují naše zdraví. Známé jsou její léčivé, protirakovinné a imunitu posilující účinky.

Plody kustovnice jsou už po několik tisíciletí využívány v tradiční čínské medicíně. Ne nadarmo jsou označovány za plody dlouhověkosti, červené diamaty či ovoce štěstí a radosti. U nás byla tato superpotravina objevena teprve nedávno. K dostání jsou čaje, šťáva či džusy s přídavkem šťávy.

Nejlepší jsou plody čerstvé

V obchodě se nejčastěji setkáte se sušenými plody. Nenechte se však napálit a nikdy nekupujte plody, které jsou vláčné! Měkké plody jsou nasáklé vlhkostí a jsou známkou špatného skladování. Kvalitní plody kustovnice jsou tvrdé a suché.

Nejvíce využívány jsou plody kustovnice. Konzumovat se však dají i listy, kůra a kořeny.Zdroj: www.bigstockphoto.com

I přesto, že nejsou známé žádné případy předávkování nebo dokonce otravy, nikdy nepřekračujte denní doporučenou dávku, které představuje maximálně 10 gramů sušených plodů. Překročíte-li denní dávku, hrozí vám zažívací problémy. Na pozoru by také měli být ti, kteří užívají warfarin, alergici a těhotné ženy. Konzumace také není doporučena lidem, kteří trpí krvácivým onemocněním či hypoglykémií.

Poznejte blahodárné účinky kustovnice

Hlavní složku plodů tvoří sacharidy, díky nimž mají plody vysokou energetickou hodnotu. Červené barvě plody vděčí karotenoidům, zejména pak betakarotenu, který pozitivně ovlivňuje zrak, léčí oční nemoci a v létě při opalování podporuje zdravý vzhled vaší pokožky. Některé studie dokonce uvádějí, že obsah betakarotenu je v plodech kustovnice vyšší než v mrkvi.

Někomu plody kustovnice čínské chutí připomínají sušená rajčata či brusinky a třešně. Mnohým zase voní po datlích či rozinkách.Zdroj: www.bigstockphoto.com

V zimních měsících a v období chřipek a nachlazení jsou plody vynikajícím zdrojem vitamínů. Zejména pak vitamínu C, jehož množství je podle některých zdrojů až třikrát vyšší než v pomerančích. V nemalé míře jsou zastoupeny také vitamíny skupiny B, provitamín A a vitamín E.

Plody kustovnice překypují také minerálními látkami. Železo zvýší pozornost a schopnost koncentrace, měď, selen a zinek přispějí ke správnému fungování imunitního systému, malé množství manganu podpoří normální vývoj kostí a hojení, vápník zajišťuje pevnost a tvar vašich zubů a kostí. V neposlední řadě plody obsahují i chrom, který je nezbytný při metabolismu sacharidů, bílkovin a lipidů.

Vzájemným působením tolika látek, tak můžete získat cenný přírodní lék na mnohé neduhy. Pravidelnou konzumací byly zaznamenány pozitivní účinky na játra a ledviny, nervovou soustavu a činnost srdce. Plody zlepšují tvorbu červených a bílých krvinek a napomáhají snížit krevní tlak a cholesterol. Ženy jistě ocení zpomalení procesu stárnutí a zvýšení vitality.

Kustovnice roste i u nás

Keřík kustovnice čínské si můžete vypěstovat i v našich klimatických podmínkách. Pěstitelské antitalenty jistě potěší, že se jedná o keř, který nevyžaduje zvláštní péči. Naopak. Tento opadavý keřík snáší jak velké mrazy, tak i obrovská horka. Důležité je pouze teplo, dostatek světla a vláhy. Pozor jen na přemokření!