Jste zde

Oběd do krabičky, na který se budete těšit: vymazlené těstoviny nebo muffiny z květáku

zdravý oběd do krabičky Zdroj: Bigstockphoto
Dochází vám nápady, co si stále připravovat k obědu do práce, když nechcete denně chodit na meníčko nebo ani nemáte příležitost? Máme pro vás 5 tipů na vyvážený oběd, který vás nadchne. A zasytí!

22. 10. 2021

Sami asi uznáte, že chleba se šunkou a pár koleček okurky se nedá obědvat věčně. Pokud si chcete pochutnat a posilnit se na druhou polovinu pracovní doby, chce to něco lepšího, co vám ale zároveň nezruinuje rodinný rozpočet. Tyhle dobroty se rozhodně neztratí, tak si je připravte a nebojte se je zabalit i zbytku rodiny, je-li to třeba.

Quiche přesně takový, jaký chcete

Milujete tenhle francouzský slaný koláč, nebo jste o něm ještě neslyšeli? To je vlastně úplně jedno. Je to úžasný výsledek kouzlení francouzské kuchyně, který si můžete připravit tak, aby splnil aktuální očekávání vašich chuťových buněk – třeba se špenátem, s houbami, cibulí, se sýrem a šunkou, nebo dokonce lososem.

Dávka inspirace a recept na základní těsto na vás čeká v našem článku Quiche pěkně doma: Upečte si nezapomenutelný slaný koláč!, tak se neváhejte podívat.

Vymazlený těstovinový salát s kuřecím masem

Když si dáte k obědu aspoň 100 g masa, můžete si být jistí, že za půl hodiny nebude váš žaludek brečet hlady. A když si smícháte maso s těstovinami a zeleninou, nemůže z toho vzejít nic špatného! 

Co potřebujete: 300 g kuřecích prsou nakrájených na kostičky, 100 g anglické slaniny, 450 g krátkých těstovin, 100 g zelených fazolek (překrojených), pepř a sůl, 100 g hrášku, zelenou papriku (nakrájenou na kostičky), 100 g polníčku, 2 jarní cibulky nakrájené na plátky; na dresing pak ještě trochu olivového oleje, 6 lžic zakysané smetany, 2 lžíce citrónové šťávy, drcený česnek, 150 g parmazánu

Jak na to?

  • Uvařte si těstoviny. Na poslední 4 minuty k nim přidejte fazolky a na poslední minutku ještě hrášek. Pak všechno sceďte a propláchněte studenou vodou.
  • Slaninu nakrájejte na kostičky a opečte ji na pánvi pěkně do křupava.
  • Pak ji dejte stranou a na pánvi v tuku ze slaniny opečte osolené a opepřené kuřecí maso. Jakmile bude opečené, nechte ho vychladnout.
  • Smíchejte těstoviny, fazolky a hrášek se slaninou a masem. Pak přidejte ještě papriku a polníček a všechno smíchejte.
  • Z doporučených ingrediencí si připravte dresing a přidejte ho k salátu. Podle chuti ho pak ještě osolte a opepřete.

Cizrnový salát s tuňákem

Co takhle připravit si oběd trošku alternativně? Díky cizrně doplníte energii v podobě sacharidů i bílkoviny, tuňák vám zase prospěje svými zdravými tuky. 

Co potřebujete (na 6 porcí): 2 plechovky konzervované cizrny, konzervu s tuňákem ve vlastním oleji, 2 červené papriky, 2 červené cibule, svazek rukoly, pepř a sůl; na dresing pak ještě 3 lžíce olivového oleje, 3 lžíce medu, citrón, sůl a pepř

Jak na to?

  • Papriky opečte v troubě, zbavte je slupek a semínek a dužinu nakrájejte na nudličky.
  • Cizrnu nechte okapat, pak ji smíchejte s tuňákem a s cibulí nakrájenou na plátky. Přidejte i papriku, pepř, sůl a rukolu.
  • Ingredience na dresing smíchejte ve skleničce a do salátu hotový dresing vmíchejte až těsně před konzumací – salát díky tomu nebude moc rozmáčený a zvadlý.

Svačinky pro školáky, po kterých se zapráší: Zkuste zdravé hranolky nebo inspiraci Mexikem

Tortilla s uzeným lososem

Příprava některých jídel zabere pár minut, výsledek je ovšem ohromující! Tady je jeden případ za všechny.

Co potřebujete (na 4 porce): 4 tortilly, 300 g uzeného lososa krájeného na plátky, 300 g tvarohového sýra, 100 g majonézy, 3 lžíce kopru, sůl a pepř, šťávu z celého citrónu

Jak na to?

  • V misce promíchejte tvarohový sýr, majonézu, citrónovou šťávu, kopr, sůl a pepř.
  • Touhle směsí rovnoměrně potřete tortilly a pak na ně vyskládejte plátky uzeného lososa.
  • Tortilly zabalte a zapečte v alobalu v troubě nebo na domácím grilu.
  • K obědu si pak nezapomeňte přibalit taky nějakou zeleninu nebo zkuste do tortill přidat aspoň lístky špenátu.

Slané muffiny můžou jedině příjemně překvapit

Zvlášť pokud chcete nakrmit víc lidí najednou, vyplatí se vám připravit slané muffiny. Jejich příprava je totiž jednoduchá, valnou část práce obstará trouba a vy si zatím můžete třeba hodit nohy nahoru. Z nepřeberného množství možností jsme pro vás recept na květákové muffiny.

Co potřebujete: 300 g vařeného květáku, 150 g balkánského sýra nebo fety, 2 rozšlehaná vejce, 250 g hladké mouky, nasekanou bazalku, slunečnicová semínka, 2 lžíce olivového nebo slunečnicového oleje, ½ prášku do pečiva, 2 lžíce nakrájených sušených rajčat a 200 ml mléka

Jak na to?

  • V míse rozmačkejte vařený květák a přimíchejte k němu sušená rajčata, bazalku, sýr a slunečnicová semínka.
  • Ve druhé misce si smíchejte mouku se solí a práškem do pečiva. K téhle směsi pak přidejte mléko a rozšlehaná vejce.
  • Vzniklou směs naporcujte do formiček a ještě ji trošku dozdobte semínky.
  • Předehřejte troubu na 200 °C a pak muffiny pečte 15–20 minut. Jakmile bude nazlátlé, vytáhněte je.
  • Před zabalením do krabičky je samozřejmě nechte vychladnout. 
  • I v tomhle případě přibalte trošku nakrájené zeleniny, která by u oběda neměla chybět!

Přejeme vám dobrou chuť, ať už se necháte inspirovat kterýmkoli receptem!


Použité zdroje:

  • https://www.apetitonline.cz/recept/testovinovy-salat-s-kuretem
  • https://fresh.iprima.cz/recepty/cizrnovy-salat
  • https://fresh.iprima.cz/recepty/tortillove-zavitky-s-uzenym-lososem
  • https://www.jsmekocky.cz/clanek/beata-bohata/zajimavosti/slane-muffiny-pochoutka-kterou-si-budes-muset-zopakovat