Jste zde

Misky plné barev, chuti a zdraví: Vyzkoušejte poke bowl!

kombinace poke misek Zdroj: Shutterstock
I jídlo podléhá trendům a aktuální módě. Jedním důkazem za všechny je havajský pokrm poke bowl. Jak si tuhle exotickou dobrotu připravit a na co dát pozor?

11. 10. 2022

Poke (čtěte poukej) bowl je tradičním havajským pokrmem, který ovládl sociální sítě po celém světě. Pestrobarevná miska plná těch nejčerstvějších ingrediencí je naprostým fenoménem. Základní recept na tradiční poke přitom vychází z „rozmotaného sushi“. Základem je totiž syrová ryba a rýže

Lidé žijící na polynéských ostrovech si na poke bowlu pochutnávali už ve starověku, pokrm se ale skutečné obliby dočkal až v sedmdesátých letech minulého století. Z Havaje miska plná barevných dobrot přicestovala do Severní Ameriky, kde během roku 2012 snad nebyl nikdo, kdo by poke alespoň jednou v životě neochutnal.

shutterstock_1836272092.jpg

poke miska s lososem
Zdroj: 
Shutterstock
U poke misky si dejte pozor na čerstvost surovin, zvlášť u ryb.

Z čeho se základ poke skládá?

V původním receptu, který se v mnoha různých (i vegetariánských a veganských) variantách dostal prakticky na všechny kontinenty, nesmí chybět zmíněná syrová ryba, například tuňák či losos, někdy také chobotnice, či krevety a uvařená sushi rýže.

K základu pak přijde spousta čerstvé nebo nakládané zeleniny (typicky třeba lusky edamame, mořské řasy wakame, ředkev, avokádo, mango, okurka či mrkev) čerstvé bylinky, oříšky i další ingredience (např. sezamová semínka). Tradiční marináda se vyrábí ze sójové omáčky, sezamového oleje a zázvoru.

Pokrm „posekaný na kousky“

Poke v překladu znamená „posekaný na kousky“ a perfektně vyjadřuje přípravu i vzezření tohoto nadčasového pokrmu. Jednotlivé suroviny jsou totiž opravdu nakrájené na malé kostičky, kolečka nebo jiné drobné tvary, které se do misky různě skládají a chutě se tak vzájemně kombinují.

Obvykle se pokrm konzumuje hůlkami, takže nasekat jednotlivé ingredience na menší kousky je ve vlastním zájmu každého kuchaře. Poke bowl si svou oblibu získalo i díky tomu, že jde o nesmírně lehký a zdravý pokrm, který se hodí jako vydatný oběd, rychlá svačina nebo lehká a chutná večeře.

shutterstock_1775202980.jpg

poke misky
Zdroj: 
Shutterstock
Jsou zdravé a dají se připravit na stovky způsobů. Poke misky jsou i proto stále populárnější.

Pozor na ryby

Ačkoliv ryby obsahují spoustu kvalitních bílkovin, mají nízký obsah cholesterolu, nulový obsah sacharidů, jsou bohaté na zinek, selen, železo, vitamín B12, omega-3 mastné kyseliny a jód, jejich konzumace se vám může vymstít. Víc než při přípravě jakýchkoliv jiných pokrmů je tak u poke bowlu nutné, aby byly všechny suroviny čerstvé.

Pokud byste spořádali rybu, která už v chladničce „nějaký ten pátek“ leží, riskujete kontaminaci nebezpečnými bakteriemi, které mohou způsobit zažívací problémy i další a mnohem závažnější komplikace. Proto při přípravě poke bowl dbejte na maximální čerstvost ingrediencí, se kterými pracujete, případně si misku dopřávejte pouze v ověřených restauracích.

Recept na vegetariánské buddha bowl s hummusem

Pokud vám ryby nic moc neříkají nebo si na ně zajdete raději do dobré sushi restaurace, vyzkoušejte recept na chutné a originální vegetariánské buddha bowl s quinoou, hummusem, tofu, oříšky a čerstvými bylinkami.

Na buddha bowl budete potřebovat:

  • 250 g quinoy
  • 250 g tofu naloženého v tamari sójové omáčce
  • 3 očištěné mrkve
  • Ředkvičky
  • Cherry rajčátka
  • 125 g směsi salátů
  • Edamame sójové boby
  • Restované oříšky (pistácie, arašídy, kešu apod.)
  • Sezamová semínka
  • Rozinky
  • Čerstvé bylinky

Na humus si připravte:

Dressing vyrobíte z: 

  • Medu
  • Limetkové šťávy
  • Hrubozrnné hořčice
  • Extra panenského olivového oleje

Jak na to?

Uvařte quinou podle návodu. Suroviny na hummus dejte do nádoby food procesoru nebo blenderu a rozmixujte dohladka. Hotový hummus dejte stranou.

Pomocí spiralizéru nastrouhejte mrkev, ředkvičky, případně další pevnou zeleninu. Omyjte si listovou zeleninu a nechte okapat. Cherry rajčátka překrojte na poloviny. 

Na suché pánvi orestujte oříšky a dejte je stranou vychladnout. Na pánev přilijte trochu olivového oleje a přidejte na kostičky nakrájené tofu. Orestujte ho a nechte vychladnout. Z ingrediencí umixujte dressing. 

Do širšího polévkového talíře nebo misky přidejte quinou, naskládejte připravené ingredience a polijte dressingem. Posypejte čerstvými bylinkami a semínky. 

Použité zdroje:

  • https://www.fnbrno.cz/zdrava-ryba-aneb-proc-ji-vlastne-konzumovat/t5626
  • https://www.prozeny.cz/clanek/havajsky-hit-poke-bowl-je-opravdu-tak-super-56259
  • https://damskaliga.cz/poke-bowl-havajske-jidlo-recept-tradice-pokrm/
  • https://kitchenette.cz/clanek/buddha-bowl
  • https://www.kupi.cz/magazin/clanek/12034-co-je-to-poke-bowl-jeho-priprava-je-snadna-ale-pozor-na-zdravotni-rizika
     

Související články