Jste zde

Josta: Kříženec rybízu s angreštem si bere to nejlepší z obou. A je plný vitamínů

Zdroj: www.bigstockphoto.com
Vypadá jako větší černý rybíz a chutná trochu jako angrešt. Poznejte s námi pozapomenutého zdařilého křížence těchto dvou zahradních keřů. Ovoce, ve kterém se skloubí jen samá pozitiva.

15. 7. 2023

Josta je opadavý keř, který byl vyšlechtěn v roce 1977 v Německu. Opylení květů černého rybízu pylem z angreštu dalo vzniknout ovoci, které v sobě skloubí pouze dobré vlastnosti obou keřů.

Stejně jako angrešt snáze zakoření a nese větší bobule, které mají sladkou chuť. Svou tmavě fialovou až černou barvou se však plody podobají spíše černému rybízu. Keř je navíc bez trnů, což umožňuje bezbolestný sběr.

Zpočátku se nenechte odradit malou úrodou

Pěstování josty není složité. Po několika letech bývá úroda opravdu bohatá. Jeden keř je schopen urodit tři až pět kilo ovoce. Plody, které uzrávají v druhé polovině července, mají osvěžující sladkokyselou chuť. Specifická chuť černého rybízu, která mnohým nelahodí, chybí. Pocítit naopak můžete chuť kiwi, borůvek nebo hroznového vína.

shutterstock_1955900557.jpg

keř josty
Zdroj: 
Shutterstock
Název josta vznikl spojením německých slov johannisbeere a stachelbeere - tedy označení pro rybíz a angrešt.

Zdravé mlsání

Plody josty je nejlepší konzumovat čerstvé. Jen tak si totiž zachovají všechny své zdraví prospěšné látky. Obsahují vysoký obsah vitamínu C, vitamín P, B a A. Z minerálních látek jsou přítomné vápník a železo, které zvýší pozornost a zlepší mozkovou činnost.

Konzumací josty posílíte svou obranyschopnost, pročistíte organismus a urovnáte zažívání. Posílíte srdce a cévy. Kil navíc se také nemusíte obávat. Naopak! Josta nastartuje metabolismus a pomůže vám shodit nějaké to kilo navíc. Léčí křečové žíly a předchází jejich vzniku.

Přebytek plodů můžete uchovat či jinak zpracovat. Nejvhodnější variantou uskladnění je jejich zamrazení. Plody si zachovají svou barvu, chuť a velkou část tělu prospěšných látek.

bigstock-jostaberry-ribes-x-nidigrolar-48090770.jpg

detail josty
Zdroj: 
Bigstockphoto
Josta, stejně jako černý rybíz, je velmi odolný a nenáročný keř. Menší škody mohou jen vzácně způsobit mšice.

Plody jsou však i vhodnou přísadou do koláčů, dortů a bublaniny. Skvěle se hodí i k výrobě marmelády, džemu, šťávy a domácího vína. Svou přítomností ozvláštní třešňový, borůvkový nebo jiný kompot.

Odolný a nenáročný keř

Keř nevyžaduje žádné specifické pěstební podmínky. Zárukou bohaté úrody je však půda s dostatkem vláhy a živin. Stanoviště zvolte spíše slunné. Obrovskou výhodou josty je její odolnost proti mnoha chorobám a škůdcům. Velmi vzácně mohou keř napadnout pouze mšice. Vhodně zvolený postřik s nimi ale zatočí.

Rozhodnete-li se pěstovat stromkovou variantu josty, nezapomeňte na pevnou oporu. Stromek by se mohl pod tíhou plodů snadno zlomit. Oporu zapichujte vždy před samotnou výsadbou, aby nedošlo k poškození kořenového systému.

Zkušení zahrádkáři radí přidat při výsadbě i trochu trávy. Tráva přidaná do vyhloubené díry zajistí jostě potřebné živiny.

Zdroje:

  • https://cs.wikipedia.org/wiki/Josta
  • https://www.ireceptar.cz/zahrada/josta-30000802.html
  • https://www.onlinezahradnictvi.cz/josta/
  • https://prima-receptar.cz/josta/
  • https://www.ceskestavby.cz/clanky/znate-jostu-jake-ma-prednosti-a-jak-chutna-25356.html