Jste zde

Královna podzimu, dýně hokaido: Máme tipy na 3 skvělé recepty. Od bábovky k rizotu

úroda dýní Zdroj: Bigstockphoto
Hokaido je královna podzimní kuchyně, ze které můžete vyčarovat spoustu chutných a velmi jednoduchých jídel. Inspirujte se našimi recepty a potěšte celou svou rodinu. Upravit lze nejen naslano, ale i nasladko.

18. 10. 2021

Dýně hokaido je jedna z nejpopulárnějších variant dýní. V kuchyni má všestranné využití, obsahuje spoustu cenných látek a jako jedna z mála dýní se nemusí loupat, protože její tvrdá slupka během tepelné úpravy krásně změkne. Uvařte si spolu s námi tradiční dýňovou polévku, nevšední bábovku nebo třeba krémové rizoto, které máte hotové během několika minut.  

bigstock-hokaido-pumpkins-on-a-wooden-t-358066937_1.jpg

dýně hokaido
Zdroj: 
Bigstockphoto
V suchém a chladném sklepě vydrží dýně Hokaido až do jara.

Dýni můžete připravit na mnoho způsobů. Bez obav ji můžete zamrazit, zavařit, grilovat, smažit, kandovat, sušit i péct. Skvělá je nejen naslano, ale i nasladko. 

Dýňová polévka může mít nekonečně mnoho variací 

Dýňová polévka k podzimu prostě patří! Zahřeje, zasytí a tělu dodá spoustu cenných látek, které podporují celkové zdraví. Její příprava je velmi jednoduchá, nezabere spoustu času a uvařit ji můžete pokaždé jinak. Při jejím dochucení si totiž můžete vyhrát s nejrůznějšími druhy koření! 

Co potřebujete: 1 středně velká dýně Hokaido, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 1 lžíce másla, olej, ½ lžičky kari koření, zakysaná smetana, sůl a pepř na dochucení 

bigstock-hokaido-pumpkin-plant-as-nice-304206322_1.jpg

zralá dýně
Zdroj: 
Bigstockphoto
Zralou dýni hokaido poznáte podle seschlé stopky a tvrdé, pevné a sytě oranžové až načervenalé slupky.

Jak na to: Dýni důkladně očistěte kartáčkem, zbavte ji vláken a semínek, která se nejí, a nakrájejte ji na menší kousky. V hrnci na troše oleje a kousku másla nechte zpěnit nadrobno nakrájenou cibuli a přidejte dýni.

Vše krátce orestujte a zalijte vodou nebo zeleninovým vývarem. Jakmile dýně změkne, přidejte prolisovaný česnek a koření. Vše rozmixujte ponorným mixérem do hladka. Na závěr polévku dolaďte solí a pepřem. Skvěle chutná nejen se zakysanou smetanou, ale i s praženými dýňovými semínky. 

bigstock-two-glasses-of-pumpkin-smoothi-429327086.jpg

dýňové smoothie
Zdroj: 
Bigstockphoto
Rychlé smoothie z dýně, banánu, mrkve a pomeranče s trochou skořice i zázvoru posílí vaši imunitu. 

Dvoubarevná bábovka pro nečekané návštěvy

Bábovka patří mezi nejoblíbenější moučníky a existuje nespočet jejích variant. Dýňová bábovka patří mezi netradiční, ale chuťově vás jistě mile překvapí. Navíc její přípravu zvládne i naprostý začátečník. 

Co potřebujete: ½ dýně Hokaido, 400 gramů polohrubé mouky, 200 gramů cukru krystal, 200 ml rostlinného oleje, 200 ml mléka, 2 vejce, 1 balíček kypřicího prášku, 2 polévkové lžíce kakaa 

Jak na to: Dokonale očištěnou dýni zbavte vláken i jadérek a nastrouhejte ji na hrubém struhadle. K nastrouhané dýni přidejte mouku, cukr, kypřicí prášek, vejce, olej i mléko. Vše zamíchejte a zhruba ¾ tužšího těsta nalijte do předem vymazané a vysypané bábovkové formy.

Zbylé těsto promíchejte s kakaem a vlijte ho také do formy. Bábovku pečte zhruba 45 minut na 180 stupňů Celsia. Zda je bábovka hotová  poznáte podle špejle, na které se nesmí přilepit žádné těsto. 

Dýňové rizoto vaše chuťové pohárky nezklame 

Rizoto má hned několik výhod. Je rychlé, na přípravu velmi snadné a většinou potěšíte chuťové buňky každého strávníka. Nevšední dýňové rizoto je navíc velmi zdravé a levné.

Co potřebujete: 1 kg dýně Hokaido, 300 g kulatozrnné rýže, 1 l zeleninového vývaru, 1 cibule, 200 ml bílého vína, máslo, sůl, pepř, parmazán 

Jak na to: Na másle osmahněte najemno nakrájenou cibuli, přidejte dýni nakrájenou na menší kostičky a přisypte nepropláchnutou rýži. Vše zamíchejte, aby se rýže spojila s máslem i s cibulkou, a přilijte víno. Vše krátce povařte, aby se vyvařil alkohol, a pak postupně přidávejte vývar dle potřeby. Zhruba za 25 minut, když je rýže al dente, vmíchejte do rizota máslo a dochuťte ho solí a pepřem. Rizoto podávejte posypané parmazánem.

Zdroje:

  • https://www.vegmania.cz/clanky/dyne-hokaido-kralovna-podzimu
  • https://living.iprima.cz/zahrada/uzitkova-zahrada/dyne-hokaido-jak-pestovat-recept-dynova-polevka-imunita
  • https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/hokaido-recepty.html
  • https://www.countrylife.cz/jak-na-dyni-hokaido
  • https://www.spektrumzdravi.cz/recepty-a-jidlo/dyne-hokaido-recepty-12-skvelych-receptu-z-dyne-hokaido-ktere-z-vas-udelaji-mistry-kuchare
  • https://www.zahrada-centrum.cz/clanky/92-hokkaido-dyne-ktere-nemusite-loupat
  • https://www.dyne-hokaido.cz/
  • https://www.nejrecept.cz/recept/babovka-z-dyne-hokkaido-r4662