5. 9. 2019
Už žádná chemická hnojiva! Založte si na zahradě svůj vlastní kompost a vyrobte si levné a zcela přírodní hnojivo. Kompostování není žádná věda. Přinášíme vám návod, jak si poradit s bioodpadem.
Správný poměr dusíku a uhlíku je důležitý
Pamatujte na to, že složení kompost by mělo být co nejpestřejší. Nesmí v něm chybět mokrý a čerstvý materiál, který obsahuje dusík, ale také starší a tvrdý materiál, který je zdrojem uhlíku.
Správná vlhkost kompostu je důležitá podmínka tlení. Příliš vlhký materiál bude zapáchat a po zmáčknutí v dlaních se mezi prsty objeví voda. Suchý materiál se naopak po zmáčknutí v dlaních bude drolit. Zdroj: www.bigstockphoto.com
Snažte se proto kombinovat zbytky ovoce a zeleniny, čerstvě posečenou trávu, nevykvetlý plevel a zbytky pečiva s drobnými větvičkami, usušenou trávou, na kousky natrhaným nepotištěným kartonem, popelem ze dřeva, shrabaným listím s dobře rozložitelným papírem a se skořápkami z ořechů či vajec.
Co do kompostu nepatří
Zcela se vyvarujte masu, kostem, popelu z uhlí a cigaret, peckám, rostlinám, které jsou napadené škůdci a chorobami, vykvetlému plevelu, lékům a jinému nerozložitelnému materiálu. Výjimečně můžete přidat slupky od banánů, citrusů a jiného exotického ovoce.
Menší plastové kompostéry si můžete koupit. Šikovný kutil si ho však zvládne vyrobit i sám. Z dřevěných latí nebo palet.Zdroj: www.bigstockphoto.com
Základem úspěchu při výrobě kompostu je vhodné stanoviště
Kompostér je vhodné umístit do stínu pod větší strom, kde bude chráněn před silným deštěm, větrem a přímým sluncem. Snažte se, aby kompostér nenarušoval estetický ráz okolí a svým případným zápachem a zvýšenou činností hmyzu neobtěžoval vás ani vaše sousedy! Důležitý je i bezproblémový přístup se zahradním kolečkem.
Kompost není nutné prohazovat. Občas je však dobré proložit kompost vrstvou zeminy a přidat trochu vápna. Zdroj: www.bigstockphoto.com
Na dno kompostéru umístěte větvičky, slámu, hobliny nebo dřevnaté stonky rostlin. Důležitý je odtok vody, čerstvý přísun vzduchu i přístup půdních organismů.
Tip: Využijte kompost k pěstování okurek, cuket nebo dýní! Velké listy ochrání kompost před sluncem a vy budete mít bohatou úrodu.
U kompostu hlídejte vlhkost! Nedostatek vlhkosti zpomalí nebo úplně zastaví proces tlení, a naopak přílišná vlhkost způsobí jeho zápach. Kompost netleje, ale hnije!
Zralý kompost voní!
Tvorba kompostu trvá obvykle jeden rok. Zrání však můžete urychlit přidáním již zralého kompostu nebo urychlovače kompostu.
Zralý kompost poznáte hlavně podle čichu. Nezapáchá a voní po lesní půdě. Má tmavě hnědou barvu a jemnou strukturu.