Jste zde

Jak uchovat houby na zimu: Vyzkoušejte houby v soli nebo naložené v sádle

ruce plné hub Zdroj: www.bigstockphoto.com
Uchovejte si kulinářské vlastnosti hub i na zimu! Představíme vám tradiční i méně tradiční způsoby, jak čerstvé houby zakonzervovat a vychutnat si je, i když zrovna není houbařská sezóna.

9. 8. 2020

Čerstvé houby se rychle kazí! Snadno zplesniví a červi z nezdravých hub velmi rychle přelezou do hub, které jsou zdravé. V chladničce vám proto vydrží maximálně do druhého dne. Možné řešení však přináší jejich zakonzervování. Správně zakonzervované a uchované houby vám mohou vydržet i do další sezóny. Pojďte s námi poznat způsoby, jak si houby uchovat na zimu. 

Sušení hub jako osvědčená klasika

Sušení hub je nejběžnější způsob, jak houby uskladnit i na několik let. Správně usušené a uskladněné plátky hub vydrží až tři roky, aniž by přišly o své kvality. 

Správně usušené houby chrastí, jsou tvrdé a při ohybu se zlomí, nikoliv ohnou. 

Sušit houby můžete hned několika způsoby. Očištěné a zdravé houby, které nakrájíte na 3 milimetry silné plátky, můžete usušit v sušičce, v pootevřené troubě, na síťce, kterou umístíte na stinné, suché a dobře větrané místo, nebo plátky hub můžete navléknout na nit a nechat je usušit zavěšené v průvanu. 

Sušené houby je důležité chránit před vlhkostí a před potravinovými moly, jejichž přítomnost poznáte zejména podle drobných pavučinek. Skladujte je proto v zavařovací sklenici nebo v jiné vzduchotěsné nádobě a přidejte k nim několik bobkových listů nebo kuliček pepře, které moly odpudí.

Zmražené houby moc dlouho nevydrží

Zmrazení hub je ideální způsob, jak houby uchovat do začátku další houbařské sezony. V mrazáku vám vydrží maximálně 9 měsíců. Později přemrznou a ztratí svou chuť. 

Houby do mrazáku můžete ukládat čerstvé, ale mnohem vhodnější je houby podusit na troše vody nebo je krátce povařit, abyste houby zbavili toxinů a aby se z nich po rozmražení nestala kaše. Houby, které jsou tvrdé nebo větší, povařte 15 minut. Menší kusy hub stačí povařit kratší dobu. 

bigstock-woman-cutting-mushroom-on-tabl-369018499_1.jpg

plátky žampionů
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Konzervujte pouze houby, které jsou důkladně očištěné měkkým štětcem a nožíkem a které jsou bez červů a bez známek plísně.

Po vychladnutí houby přesypte do několika mikrotenových sáčků nebo do plastový krabičky. Houby totiž velmi snadno vstřebávají okolní pachy, a naopak sami v mrazáku příliš nevoní. 

Houby v octě

Naložení hub do octového nálevu je způsob, jak houby zakonzervovat na jeden až dva roky

Malé, zdravé a pevnější typy hub povařte tři minuty v osolené vodě, naskládejte je do čistých skleniček a zalijte je octovým nálevem, který si připravíte z 250 ml octa, 750 ml vody, 3 lžiček soli, 50 gramů cukru a ze směsi koření. Přidat můžete bobkový list, nové koření, kuličky pepře i chilli papričku. Na závěr dobře uzavřené skleničky sterilizujte 25 minut. 

Podušené, rozmixované a krátce povařené houby s trochou vody, které ještě teplé přelijete do čistých sklenic, mohou být skvělou a netradiční pomazánkou na topinky. 

Sůl jako přírodní konzervant

Konzervování čerstvých hub v soli je méně známý způsob, jak houby uchovat. Sůl, která funguje jako přírodní konzervant, uchová houby až na půl roku. 

Zakonzervování hub v soli je velmi jednoduché. Vrstvy zdravých a očištěných hub stačí střídat s vrstvami soli. Důležité je však dbát na to, aby první a poslední vrstvu ve sklenici tvořila vždy sůl, a abyste houby uchovávali na temném a chladném místě, ideálně ve spíži. 

Přečtěte si o soli více: Kauza sůl: Nadbytek soli devastuje organismus, ale nesolit také není zdravé

bigstock-mushroom-boletus-over-wooden-b-378207745_1.jpg

košík plný hub
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Vždy myslete na to, že zpracovávat byste měli jen houby, které velmi dobře znáte.

Houby v sádle

Houby naložené v tuku si můžete stejně jako škvarkovou pomazánku namazat na chleba a jejich chuť si tak vychutnat i několik měsíců po houbařské sezóně. 
Očištěné houby nechte 15 minut osmahnout na troše tuku, abyste je zbavili vody, naskládejte je do sklenice, zalijte je rozpuštěným sádlem a sterilizujte je minimálně 45 minut při teplotě 95 stupňů Celsia.