Jste zde

Jak se zbavit pesticidů v ovoci a zelenině: Použijte extrémně studenou nebo teplou vodu

Zdroj: www.bigstockphoto.com
To, že ovoce a zelenina je plná vitamínů, ví každé malé dítě. Jen málokdo však ví, že tyto potraviny jsou také plné zdraví škodlivých látek. Zbavte se s námi zbytečné dávky chemie. Obyčejné omytí pod tekoucí vodou totiž mnohdy nestačí!

22. 4. 2018

Kupujete si ovoce a zeleninu v domnění, že pro své tělo děláte to nejlepší? Pak vás možná z tohoto omylu vyvedeme, zvláště pak pokud ovoce a zeleninu konzumujete neumyté. Do svého těla totiž touto cestou dostáváte celou řadu chemických látek, které vážně ohrožují vaše zdraví.

U citlivějších jedinců se může objevit kopřivka, otok hrdla nebo jiné příznaky alergie. Dlouhodobá konzumace může narušit funkci a produkci hormonů, způsobit rakovinu a jiné vážné zdravotní problémy.

Bio ovoce a zelenina nemusí být automaticky zdravější

Naše klimatické podmínky nedovolují českým zahrádkářům a pěstitelům celoroční produkci ovoce a zeleniny, zejména pak produkci některých druhů. Záchranou je tak supermarket, který se může pyšnit obrovským výběrem nablýskaného ovoce a zdravě vypadající zeleninou. Jenže málokdo už ví, že za skvělým vzhledem stojí i celá řadu zdraví škodlivých látek.

Skvělou variantou by se tak mohly zdát bio potraviny. Jenže bohužel ani u nich nemáte nikdy 100% záruku pěstování bez chemických látek. Ani ten nejlepší zemědělec nedokáže svou úrodu izolovat od spodních vod či vlivu emisí. Jediná záruka je vaše pečlivost. Jen vy můžete správným mytím ovoce a zeleniny odstranit až 85 % pesticidů!

Jahody jsou považovány za nejšpinavější ovoce z hlediska množství pesticidů. Nemáte-li možnost jahody si vypěstovat sami, pak raději kupujte jahody v bio kvalitě. Zdroj: www.bigstockphoto.com

Víte, jaké ovoce je nejčistší z hlediska množství pesticidů?

Na samém vrcholu pomyslného žebříčky jsou jahody, nektarinky, broskve a hroznové víno. Moc dobře si nestojí ani jablka. Ze zeleniny nejhůře dopadla okurka, špenát, malá cherry rajčata a sladká paprika. Naopak nejlépe dopadlo mango, ananas, grapefruit, zelí, chřest a květák. Za nejčistší ovoce je považováno avokádo.

Střídejte různé druhy ovoce a zeleniny

Na přítomnost pesticidů byste měli myslet už při nákupu. Nenechte se zlákat nablýskaným ovocem a velkou zeleninou. Pravděpodobně totiž sáhnete po potravině, která je chemicky ošetřená. Upřednostňujte české pěstitele. Podléhají mnohem přísnějším normám. Dovážené ovoce v sobě ukrývá mnohem více toxických látek.

Kvalitní chemicky neošetřená jablka jsou pevná a příjemně voní. Zdroj: www.bigstockphoto.com

Pouhé omytí nestačí!

Veškeré ovoce a zeleninu umyjte extrémně teplou, nebo naopak extrémně studenou vodou. Většinou se však zbavíte pouze viditelných nečistot a voskové vrstvy, která zaručuje lesklý vzhled ovoce a brání jeho vysychání. Chemických látek se bohužel nezbavíte! Řada pesticidů není totiž rozpustná ve vodě.

Zbavit pesticidů se můžete pomocí roztoku, který si vyrobíte smícháním vody a octa v poměru 9:1. Dvacet minut v tomto roztoku vás zbaví až 85 % pesticidů. Bohužel pesticidů, které se dostanou pod pevnou kůru do dužiny, se nikdy zcela nezbavíte.

Ovoce s drobnou vadou je mnohdy zdravější a chutnější než ovoce, které na první pohled vypadá mnohem lépe. Zdroj: www.bigstockphoto.com

Jahody, hroznové víno a jiné bobulovité ovoce je vhodnější umýt v citronové vodě nebo vodě smíchané se solí. Vhodným prostředkem k omytí je také jedlá soda.

Loupání slupky se může zdát jako nejlepší způsob, jak odstranit z ovoce a zeleniny velké množství pesticidů. Bohužel se slupkou a s pesticidy se zbavujeme i většiny vitamínů, vlákniny, antioxidantů, živin a jiných cenných látek. Výhodnější je tak ponechat jablko, hrušku, rajčata a jiné druhy potravin se slupkou. Vždy však oloupejte brambory, které vstřebávají pesticidy z půdy, a okurky, které jsou kvůli rychlejšímu růstu extrémně hnojeny.