Jste zde

Jak na zdobení perníčků: Máme pro vás léty prověřené tipy a rady

Zdroj: www.bigstockphoto.com
Krásně nazdobené perníčky jsou snem každé hospodyňky. Jenže ne vždy se povedou přesně podle plánu. Největší kámen úrazu tkví v polevě. Přinášíme vám tipy, triky a vychytávky, aby vám zdobení perníčků šlo od ruky.

6. 12. 2018

K Vánocům neodmyslitelně patří perníčky. Zdobené bílkovou polevou mohou být zajímavým dárkem, pěknou dekorací i parádní ozdobou na vánočním stromečku. Jenže ne vždy se výsledek povede přesně podle očekávání. S námi vám budou perníčky všichni závidět!

Se zdobením perníčků začněte až pár dní po upečení. Poleva bude lépe držet a nebude se drolit.

Perníčky můžete zdobit bílou i barevnou polevou, tmavou čokoládou i polevou s citronovým, pomerančovým či rumovým aroma. Dozdobit je můžete lentilkami, marcipánem, brusinkami, kandovaným ovocem, mandlemi, ořechy, cukrovými ozdobami i želé bonbóny nakrájenými na menší kousky. Fantazii se meze nekladou!Zdroj: www.bigstockphoto.com

Dobře umíchaná bílková poleva je základem úspěchu!

Při přípravě bílkové polevy na perníčky zapomeňte na kuchyňského robota. Všechny ingredience smíchejte ručně! Mixér by vám do polevy nahnal vzduch a poleva by se vám z perníčků po uschnutí drolila.

Věděli jste, že bílková poleva by neměla přijít do styku s kovovým předmětem, aby se zachovala její barva a konzistence?

Základem polevy je moučkový cukr a bílky, které by měly mít pokojovou teplotu. Množství cukr záleží na velikosti vajíčka. Obvykle se však doporučuje na jeden bílek 150 gramů moučkového cukru.

Napekli jste perníčky o pár dní později a teď se bojíte, že vám do Štědrého dne nezměknou? Máme pro vás řešení! Přidejte k perníčkům napůl rozkrojené jablíčko nebo je zastříkněte rumem. Za pár dní budou vláčné.Zdroj: www.bigstockphoto.com

V obchodě si kupte moučkový cukr extra jemný nebo cukr několikrát prosejte přes jemné sítko, abyste se zbavili drobných krystalků a hrudek, které by vám mohly ucpávat zdobící špičku. Poleva musí být naprosto hladká!

Podle potřeby pak přidejte trochu bramborového škrobu nebo naopak pár kapek vody nebo citronové šťávy, která vám mimo jiné vykouzlí i sněhově bílou barvu. Všechny ingredience přidávejte přes jemné sítko a hustotu pravidelně zkoušejte! Správnou hustotu poznáte tak, že po vyndání metličky by poleva měla udělat špičku a po kápnutí na talířek by se neměla roztékat.

Při zdobení mějte pevnou ruku!

Ke zdobení použijte zdobící trubičku nebo zdobicí sáček. Čím menší budete mít otvor, tím lépe. Poleva, která má ideální konzistenci, půjde ze zdobícího sáčku snadno vytlačovat. Polevu pokládejte jako provázek.

Klasickou bílou barvu můžete obarvit i troškou kurkumy, pár kapkami šťávy z řepy nebo šťávou ze špenátu či mrkve. Zdroj: www.bigstockphoto.com

Na vybarvení větších ploch polevu trošičku nařeďte vodou. Vody stačí opravdu kapička, abyste si perníčky po jejím nanesení nerozmáčeli. Polevu roztírejte drobným štětečkem.

Zůstat nemusíte jen u klasické bílé barvy. Pár kapek gelové potravinové barvy může vykouzlit krásně barevné perníčky. Misku s polevou, kterou zrovna nepoužíváte, přikryjte vlhkou utěrkou, aby vám poleva netvrdla.

Tip: Ihned po vyndání perníčky natřete rozšlehaným bílkem! Budou lesklé a hladké. Do vajíčka můžete přidat i pár kapek potravinářského barviva. Velmi krásně vypadá například červená barva.