Jste zde

Jak na vlašáky: Zavařte je v mikrovlnce nebo v troubě. Díky tomu vydrží!

Zdroj: www.bigstockphoto.com
Nasbírali jste na zahradě plno vlašských ořechů a nevíte, co s nimi? Máme pro vás pár tipů, jak s nimi naložit, a jak je uchovat, aby vám vydržely minimálně do Vánoc. Chraňte je před plísněmi, potravinovými moly i červíky.

8. 10. 2019

Vlašské ořechy, plody ořešáku královského, patří mezi nejoblíbenější, nejzdravější a nejvýživnější druhy ořechů. Jsou chutné a plné energie. Namleté i celé jsou výbornou surovinou do závinů, buchet, vánočního cukroví i domácího müsli. A i přesto, že jsou velmi tučné, jsou velice zdravou potravinou.

Zbaví vás nejen deprese

Vlašské ořechy, lidově vlašáky, obsahují tuky, které jsou bohaté na zdravé nenasycené mastné kyseliny. Dopřát si pár ořechů při dietě tak není hřích! Ba naopak. Snižují chuť na sladké a pocit hladu. Tělo navíc dobijí energií a obohatí ho o vitamíny, bílkoviny, kyselinu listovou, vlákninu a mnoho minerálů, které zlepší kvalitu pokožky, vlasů a nehtů, sníží únavu a vyčerpání, zbaví vás stresu a zocelí vaši pozornost a paměť.

Ořechy mají také pozitivní vliv na celý kardiovaskulární systém. Udržují nízkou hladinu cholesterolu a normální krevní tlak. Skvěle fungují i jako prevence onemocnění srdce, Alzheimerovy choroby, rakoviny prostaty a prsu

Způsobů, jak uchovat vlašské ořechy je hned několik. Uchráníte-li ořechy před žluknutím, zplesnivěním a potravinovými moly, mohou vám vydržet i roky.

Dobře vysušené vám vydrží rok

Nejlepší způsob, jak uchovat vlašské ořechy, je ponechat je ve skořápce. Skořápka poskytuje ořechům přirozenou ochranu a chrání je před plísněmi a žluknutím. Pokud jsou ořechy zcela proschlé a uchovávané v prodyšném obalu na suchém a dobře odvětrávaném místě, vydrží i déle než rok.

Ořechové skořápky jsou oblíbenou podzimní dekorací a lékem na kašel. Výluh ze spařených listů vás zase zbaví akné, lupénky i lupů.Zdroj: www.bigstockphoto.com

Zavařené vám vydrží roky

Daleko méně místa vám zaberou ořechy, které jsou vyloupané. A i jejich chuť si můžete uchovat! Pošlete je na rok k ledu, zavařte je, nebo si pochutnejte na vlašských oříšcích v medu. 

Nejdéle vám vydrží ořechy, které zavaříte. Svou chuť a vzhled si mohou zachovat až tři roky. Zavařovat můžete v troubě na 80 stupňů Celsia, v zavařovacím hrnci, nebo dokonce v mikrovlnné troubě. Vyloupané ořechy dejte do dobře vymytých a vysušených sklenic a mikrovlnku zapněte na nejnižší výkon. Po třech minutách sklenice s ořechy vyndejte, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru, aby se víčko zatáhlo.

Ořechy při sušení rozprostřete v jedné vrstvě na síto nebo noviny. Jen řádně usušené a čisté vlašské ořechy vám vydrží. Zdroj: www.bigstockphoto.com

Vyloupané ořechy můžete skladovat i v mrazáku, kde vám vydrží minimálně rok. Při skladování použijte silný igelitový sáček nebo dobře těsnící krabičku. Ořechy totiž velmi rychle absorbují pachy ostatních potravin. Vyloupané vlašské ořechy můžete uchovávat i v ledničce. Svou ořechovou chuť však do půl roku ztratí.

Ořechy, které spotřebujete do několika týdnů, postačí uzavřít do neprodyšné nádoby a umístit do temna.

Jednoduše a vyzkoušené,aby ořechy vydržely.Vyloupané dát do sklenic,zatáhnout víčko,dát do trouby na 20 min.,při teplotě 150 stupňů,v pohodě vydrží několik let.A máte jistotu,že se do nich nepustí nezvaní hosté.

V mikrovlnce raději nic. Všechno to dobré, co ořechy obsahují v té mikrovlnce zahubíte. Raději zavařujte v troubě, pokud už musíte zavařovat. Jinak vlašáky je nejlepší nechat ve skořápce dobře vysušit a nic se jim nestane. Vyklepat je můžete potom kdykoliv. Já je takto mám i 3 roky a jsou pořád krásné a kvalitní.