Jste zde

Jak na domácí tvarohový sýr, který strčí Lučinu do kapsy?

Zdroj: www.bigstockphoto.com
Lučina, žervé… Milujete tyhle tvarohové sýry, ale v obchodě vás polévá pot, když se podíváte na cenovky? Nestávejte se jejich otroky a vyrobte si svou oblíbenou pochoutku doma. Je to jednoduché a vyjde vás to na pár korun!

16. 9. 2018

Víte, že takové žervé má svůj původ už v polovině 19. století v Normandii? Lidstvo si ho postupem času natolik oblíbilo, že si dnes neumíme představit, že bychom tento sýr „nepotkali“ ve svém oblíbeném supermarketu. Tak se pusťme do výroby!

Co budete potřebovat?

  • 2 velké kelímky Selského jogurtu s 3,5 % tuku nebo 2 velké kelímky řeckého jogurtu s 10 % tuku – záleží na vás
  • 250 ml zakysané smetany
  • jemný cedník
  • pláténko

Sýr doma vyrobíte snadno. Hotovo je za den a cena je nižší než v obchodě.Zdroj: www.bigstockphoto.com

Jak na to?

  • Ve velké míse pečlivě smíchejte jogurt se smetanou.
  • Připravíte si velký kastrol, do kterého zavěsíte cedník s jednou vrstvou plátna.
  • Do cedníku vyklopíte směs, kterou jste si vytvořili.
  • Pláténko v cedníku „zaškrtíte“ gumičkou nebo provázkem a tenhle „bochánek“ schováte pod pokličku.
  • Kastrol se vznikajícím sýrem dejte do chladu na zhruba 24 hodin.
  • Bochánek se bude zmenšovat, protože do kastrolu bude odtékat syrovátka. Občas tedy utáhněte pláténko, aby na směs tlačilo.
  • Je hotovo, můžete servírovat. Chutná s jakýmkoli pečivem.

Syrovátku by byla škoda vylít!

V kastrolu vám po výrobě sýra zůstala nažloutlá tekutina. Je to syrovátka a byla by opravdu škoda, kdybyste ji vylili. Je totiž bohatá na lehce stravitelné bílkoviny, vitamíny skupiny B a další prospěšné látky. Můžete ji použít při pečení chleba, na přípravu palačinek nebo třeného těsta. Klidně ji ale můžete i popíjet nebo si jí oplachovat obličej, jako to dělaly naše babičky. Vaše pleť ožije! Stačí, když syrovátku zavřete do skleničky a budete ji uchovávat v lednici.

Domácí sýr je skvělý základ pro moučníky. Třeba pro domácí cheesecake.Zdroj: www.bigstockphoto.com

Lučina na sladko i na slano

Věděli jste, že lučinu si nemusíte na chlebu jenom osolit a opepřit? Klidně do ní přidejte své oblíbené bylinky. Výsledná chuť bude přesně podle vás. Vynikající je například česneková verze.

Aby toho ale nebylo málo, svůj výrobek si můžete upravit i na sladko nebo ji použít při výrobě skvělých cheesecaků. Abychom vás ale nalákali na samotnou lučinu na sladko, prozradíme vám, že je fantastická s nastrouhanými jablky a nadrcenými vlašskými oříšky. Kdo by zatoužil po ještě sladší verzi, může přidat trochu cukru. Takovou zdravou svačinku ocení mlsní dospělí i děti!