31. 8. 2019
Vše jste správně navážili, smíchali, a přesto vám upečená bábovka nejde vyklopit nebo se vám zdrcla? Víme, kde je problém! Pojďte s námi upéct dokonalou bábovku, kterou se nebudete stydět naservírovat. Generacemi ověřený recept nestačí. Pojďte s námi poznat tipy a triky, které vám pomohou upéct dokonalou bábovku.
Pozor na studené suroviny!
Suroviny, které budete potřebovat k přípravě bábovky, si vyndejte hodinu před přípravou těsta. S rozehřátým máslem se vám bude mnohem lépe pracovat a z vajec se vám podaří vyšlehat opravdu tuhý sníh.
Dokonale upečená bábovka netkví pouze ve smíchání potřebných surovin. Důležitý je i správný postup přípravy!Zdroj: www.bigstockphoto.com
Tip: Mouku vždy prosejte přes jemné sítko a promíchejte ji s kypřícím práškem. Pak bábovka krásně vyběhne.
Suroviny si rozdělte do dvou misek. Tekuté i sypké suroviny smíchejte nejdříve zvlášť. Dohromady je smíchejte až na závěr před finálním přidáním vaječného sněhu.
Bílkový sníh šlehejte vždy z čerstvých vajec a při rozklepávání vajec dbejte na to, aby se k bílku nedostal ani malinký kousek žloutku. Bílky snadněji ušleháte, když k nim přidáte i špetku soli a trochu vody. Nádobu, ve které budete šlehat vaječné bílky, mějte dokonale čistou a odmaštěnou.
Na vymazání a vysypání bábovkové formy si dejte záležet!
Na vymazání bábovkové formy je nejlepší použít stoprocentní tuk. Formu nikdy nevymazávejte máslem. Snadno se přichycuje a na okraji formy se pak připaluje. Tuk se snažte dostat do všech záhybů. Pomoci vám může klasická peroutka z peří nebo speciální spreje.
Formu můžete vysypat hrubou moukou, ale i jemným kokosem, strouhankou, krupičkou nebo najemno nastrouhanými oříšky.
Správně upečenou bábovku poznáte podle špejle, kterou zapíchnete do bábovky. Pokud je špejle po vyndání suchá, bábovka je hotová!Zdroj: www.bigstockphoto.com
Na vyklopení bábovky z formy nespěchejte! Po vyndání z trouby ji nechte vychladnout. Prudká změna teplot by mohla být příčinou jejího sražení.
Tip: Nejde vám bábovka po vyndání z trouby vyklepnout? Přiložte na formu utěrku namočenou ve studené vodě. Bábovka po chvíli sama vypadne.
Pozor na špatně nastavenou teplotu
Bábovku vkládejte vždy do předem vyhřáté trouby a pečte ji pozvolna. Pokud budete péct bábovku příliš rychle, bábovka praskne nebo se na povrchu spálí. Příliš pomalé pečení zase bábovku vysuší.
Při pečení bábovky nebuďte nedočkaví! Předčasné otevření trouby může mít za následek nerovnoměrné propečení a sražení. První otevření dvířek od trouby by nemělo být dříve než po 30 minutách pečení.
Zobrazit komentáře
Vkládám bábovku i do studené
Eva (17. 2. 2019) Trvalý odkaz
Vkládám bábovku i do studené trouby, na vyklopení to nemá vliv. Dokonce to je v receptu na čokoládovou i tak napsáno. Pokud je bábovka nahoře už upečená a uprostřed syrová, stačí přiklopit alobalem. Ono to trvá než každý vystihne u své trouby tu správnou teplotu a zda péct na horkovzduch nebo ne.
Pokud nejde vyklopit po částečném schladnutí, trochu jí mechanicky pomůžu a zabalím do mokré studené utěrky, to také pomůže.
Nejlépe se mi peče v bábovce Nordic ware, ještě lépe než v keramické. Je rychleji hotová, peče se rovnoměrně a jde velmi snadno vyklopit. Forma je drahá, ale při správném zacházení se může dědit z generace na generaci tak jako za časů našich prababiček.
Formu nikdy nevymazávejte máslem ...
Daneba (17. 2. 2019) Trvalý odkaz
Jak mě babička naučila, tak to většinu života dělám - vymazávám máslem - na bábovky, na buchty klasické i lité! Jen formičky na vánoční cukroví sádlem. Celý život špatně :-)
Bábovkovou formu vymazávám
ellen (18. 2. 2019) Trvalý odkaz
Bábovkovou formu vymazávám máslem už 40 let (stejně jako přede mnou má matka a před ní babička), a nikdy se mi nestalo, že by mělo spálené okraje. Když se vymaže máslem, kůrka pak krásně máslem voní.