Jste zde

Houbařské mýty: Vadí houbám ohřívání a pomůže při otravě sklenice mléka?

košík plný hřibů Zdroj: www.bigstockphoto.com
Houbařská sezóna je v plném proudu! Podívejte se s námi na nejčastější mýty, které mezi námi kolují, a zjistěte, kde je skutečná pravda.

15. 9. 2020

Češi jsou národ houbařů. Během podzimu na houby vyrazí až 70 % z nás a z lesa si dohromady přineseme přes 20 000 tun hub! Stále ale mezi námi koluje spousta mýtů a polopravd, které jsou velmi matoucí a mnohdy i nebezpečné. Pojďte se s námi podívat na nejčastější z nich a zjistit, kde je skutečná pravda.

Houby jsou nezdravé a plné těžkých kovů. Zejména jedovatého olova a kadmia

Mýtus, ale... Při sběru hub velmi záleží na lokalitě! Pokud houby nesbíráte v blízkosti frekventovaných silnic, chemických závodů nebo v okolí dolů a skládek, můžete být bez obav a na houbách si pochutnat. Houby obsahují minimum tuku, jsou téměř bez kalorií a plné látek, které pozitivně ovlivňují lidské zdraví. Posilují imunitu, snižují krevní tlak i hladinu cholesterolu v krvi, snižují riziko rakoviny a mají pozitivní vliv na srdce.

bigstock-bay-boletus-mushroom-growing-i-210193387.jpg

hřib žlutomasý
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Hřib žlutomasý, také známý jako babka, způsobuje rakovinu. Omyl! Pro lidský organismus jsou nebezpečné pouze babky, které jsou napadené plísní.

Odříznutí houby je nejšetrnější způsob sběru hub

Mýtus. K základní výbavě každého houbře patří košík, do kterého si může uložit všechny své úlovky, a skládací nožík, který slouží pouze k očištění hub. Nikoliv k jejich odříznutí! Zkušení mykologové doporučují houbu opatrně vykroutit a místo nálezu dále neobcházet. Další houby hledejte pouhým rozhlížením se, abyste nepošlapali či jinak nepoškodili celé podhoubí.

bigstock-mushrooms-picking-autumn-mus-375981604.jpg

košík hub
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Bez košíku na sběr hub nechoďte! Igelitová ani látková taška nedovolí houbám dostatečně dýchat. Houby se velmi rychle zapaří a začnou se kazit.

Mléko je skvělá první pomoc při otravě houbami

Mýtus. Pití mléka při otravě houbami je velmi nebezpečná fáma. Hazardujete totiž se svým zdravím! V žádné vědecky uznávané studii se nikdy nepotvrdila domněnka, že by mléko houbový jed zneutralizovalo.

Při prvních příznacích otravy, které se mohou objevit klidně i za 24 hodin, vyhledejte lékařskou pomoc, snažte se vyvolat zvracení a větším množstvím vody zapijte několik tablet živočišného uhlí.

Houby okousané od lesní zvěře a slimáků jsou jedlé

Omyl! Okousaná houba nikdy není zárukou jedlosti! Slimáci, veverky, divočáci a další lesní zvířata mají naprosto odlišné trávení, které si dokáže s jedovatými houbovými toxiny bez problémů poradit. Dokážete si představit, že byste si pochutnali třeba na jedovaté muchomůrce červené? Jinak tedy oblíbené pochoutce veverek.

bigstock-353882048.jpg

muchomůrka červená
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
U muchomůrky červené jsou jedovaté pouze bílé puntíky. Velmi úsměvná fáma, které snad věří jen opravdoví blázni.

Na houby nesmíte pít alkohol

Není tak úplně pravda! Ba naopak sklenka piva nebo deci vína dokáže popohnat trávení jinak špatně stravitelných hub. Ale pozor! Některé houby se s alkoholem opravdu nesnášejí. Žaludeční potíže může vyvolat kombinace alkoholu s václavkami, s hřibem kolodějem nebo s hnojníkem inkoustovým. A obzvlášť nebezpečná je kombinace alkoholu s jedovatými houbami, jejichž účinek může alkohol zesílit. Dát si panáka tvrdého jako první pomoc při otravě proto zásadně nedoporučujeme!

Opakované ohřátí pokrmů z hub je nebezpečné

Mýtus, ale... Ne nadarmo se houbám říká maso z lesa. Obsahem bílkovin, kterých je v houbách velké množství, mu totiž mohou slušně konkurovat. A stejné je to i se skladováním a opakovaným
ohříváním. Houby stejně jako maso můžete opakovaně ohřívat jen za předpokladu, že byly správně tepelně zpracované a po vychladnutí uskladněné v chladničce.

bigstock-amanita-phalloides-commonly-kn-322803160.jpg

muchomůrka zelená
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Jedovaté houby poznáte nejen podle výrazné barvy, ale i podle toho, že jsou hořké a na jazyku pálí. Omyl! Třeba taková muchomůrka zelená je totiž velmi chutná houba.

Muchotravka cervena je halucinogen, vo vacsom mnozstve by tiez zabila vevericku oficialne sa traduje ze je jedovata. V mensich bola znama a vyuzivana slovanskymi samanmi :)
Co sa tyka muchotravky zelenej mozem potvrdit z pocutia od ludi co ju jedli a nastastie prezili, vraj chutnejsiu hubu nejedli. Chutovo ju priblizili chuti muchotravky cervenkastej - muchomurka ruzova (Amanita rubescens), ktora je naopak velmi chutna a moja oblubena, ale pozor na zamenu s muchotravkou tigrovanou (Amanita pantherina).