Jste zde

Herodes, Hamlet nebo Blueberry: Tohle jsou ty nejoblíbenější odrůdy rajčat

rajčata v dřevěných bedýnkách Zdroj: www.bigstockphoto.com
Koupit uprostřed zimy zralé a chutné rajče, je v našich podmínkách prakticky nemožné. Hrůzy, které potkáváme běžně v obchodech, mají do šťavnatých plodů pekelně daleko. A ani během sezóny není nabídka bůhvíjak bohatá.

20. 2. 2020

Naštěstí je rajče nenáročná rostlina, kterou dost dobře vypěstujete na zahrádce nebo balkoně. Navíc nabídka rajčatových odrůd je opravdu pestrá. Dáte přednost býčímu srdci, rajčeti, které svým vzhledem nápadně připomíná miniaturní meloun nebo odrůdě, jíž si dost dobře spletete s obří borůvkou?

Proč jíst a pěstovat rajčata?

Rajče je společně s bramborou nejrozšířenější rostlinou z čeledi Solanaceae a pěstuje se téměř na celém světě. Do Evropy ho dovezli Španělé. Na jeho netradiční chuť a vzezření jsme si dlouhé roky nemohli zvyknout a ani pověry a jistá podobnost s rulíkem zlomocným mu na popularitě příliš nepřidávala. Trvalo to skoro dvě stě let, než jsme si rajčata oblíbili a začali je pěstovat.

Rajčata patří mezi vůbec nejzdravější druhy zeleniny. A navíc jsou velmi chutná. Ideální kombinace!Zdroj: www.bigstockphoto.com

Čerstvá rajčata obsahují velké množství vody (téměř 94 % hmotnosti) a malé množství tuků (0,3 %), proteinů (0,8 %) a sacharidů (3,5 %), které se skládají zejména z glukózy a fruktózy. Zajímavý je ale obsah vitaminu C, který v případě jednoho zralého plodu činí asi třetinu gramů denní doporučené dávky pro dospělého člověka.

V rajčeti jsou dále zastoupeny také vitaminy B1, B2, B6, niacin a kyselina listová i provitamin A. Z minerálů obsahuje rajče draslík, dále železo (třikrát více než mléko), hořčík a fosfor. Zapomenout nesmíme ani na rozpustnou vlákninu, která se podílí na snižování cholesterolu v krvi a má mírně projímavý účinek.

Některé druhy rajčat jsou skvělé k přímé konzumaci a jiné ideální například pro tepelnou úpravu.Zdroj: www.bigstockphoto.com

Co se týče našeho zdraví, role rajčete je v téhle oblasti nezastupitelná. Díky rajčatům do sebe dostáváme lykopen, který se v posledních letech stal předmětem několika světových výzkumů.

Například vědci z univerzity Heinricha Heineho v Düsseldorfu zjistili, že lykopen je velice silný antioxidant, který zabraňuje škodám vzniklým působením volných radikálů na DNA buněk. Další výzkum pak potvrdil, že muži, kteří pravidelně konzumují čerstvá rajčata nebo produkty z nich vyrobené, jsou vystaveni mnohem menšímu riziku karcinomu prostaty.

Lykopen napomáhá také s vylučováním odpadních látek z těla. Pravidelná konzumace rajčat má mírně močopudný účinek a podporuje funkci ledvin. Tyhle sladké plody navíc podporují pročištění krve, posilují imunitní systém organismu a zvyšují schopnost těla bojovat s infekcemi.

Rajčata nemusí být nutně jen červená. Existují druhy, které se sklízejí žluté. A narazit můžete i na rajčata barvy borůvek.Zdroj: www.bigstockphoto.com

Rajčata jako meloun, srdíčka nebo borůvky

Na světě existuje více než 200 000 druhů rajčat. Rajčata můžeme pěstovat ve skleníku nebo klidně na balkoně. Vybrat si vhodnou odrůdu ale není tak docela jednoduché. Proto přinášíme tipy na ty nejoblíbenější odrůdy, které se mohou pochlubit velkou výnosností a skvělou chutí:

  • Aztek: Balkonové rajče se zlatavou barvou a výtečnou chutí. Jde o zakrslou odrůdu vhodnou k pěstování v květináčích.
  • Bejbino F1: Jedno z chuťově výraznějších rajčátek se může pochlubit skvělým poměrem cukru a kyselin. Odrůda roste velmi rychle a je velice výnosná (na každém stonku může být klidně i dvacet plodů). Plody jsou menší, mají kulatý tvar o průměru tři až čtyři centimetry a kromě přímé konzumace jsou velmi vhodné také ke skladování.
  • Blueberry: Tahle rajčátka si nevysloužila svůj název jen tak pro legraci. Tvarem i barvou připomínají obří borůvky. Ačkoli je slupka rajčete temně modrá až černá, dužina je červená.
  • Býčí srdce Herodes: Další netradiční název odrůdy informuje o rajčátkách srdcovitého tvaru a světle červené barvy. Rajčata jsou vhodná k přímé konzumaci i přípravě omáček, polévek nebo domácího kečupu.
  • Červená hruška: Drobnější plody ve tvaru hrušky mají červenou barvu a sladkou chuť. Keříky dorůstají maximálně 80 centimetrů, takže je můžete pěstovat klidně doma ve větším květináči.
  • Green Zebra: Tenhle druh si v květináčích nevypěstujete, hodí se spíše do skleníku nebo na zahrádku. Jak už název napovídá, jde o zelenou odrůdu se světlejšími a tmavšími pruhy. Ani netradiční barva by vás ale neměla od konzumace odradit. Rajče má příjemnou svěží chuť.
  • Hamlet F1: Netradiční název odrůdy se odráží v jejích vlastnostech. Tato rajčátka jsou vhodná k pěstování jak venku, tak ve skleníku. Odolávají nemocem a vynikají krásně červenou barvou.
  • Tornádo F1: Jde o jeden z nejoblíbenějších a nejchutnějších plodů. Zralé plody mají tmavočervenou barvu. Aby nepraskaly, potřebují dostatek vláhy.
  • Tutti Frutti F1: Tutti Frutti F1 je rajčátko s vysokým obsahem cukru, lehce protáhlým tvarem a hmotností plodů kolem 15 až 20 g. Jde o velmi sladký druh, který uspokojí především děti.