Jste zde

Grilujte i v zimě! S elektrickým grilem to půjde jedna báseň

domácí kontaktní gril Zdroj: www.bigstockphoto.com
Na jaře, v létě a ještě i část podzimu můžeme rozpálit gril venku na zahradě a nemusíme o tom dlouze uvažovat. Ale co v zimě? Pokud máte pocit, že se bez grilovaných dobrot nedožijete dalšího jara, podívejte se, jak snadná může být pomoc.

6. 10. 2019

Jednoduše si pořiďte domácí elektrický gril, který je na použití v uzavřených prostorách naprosto stvořený. Jestliže vám přestala stačit grilovací pánev, na které se dala grilovat zelenina nebo maso i na klasickém plynovém sporáku, udělá vám tahle vychytávka radost a po celou zimu si budete moct dopřávat oblíbené pochutiny podle gusta.

Zároveň jde o skvělé řešení pro každého, kdo nemá zahradu. Grilovat můžete nejen doma v kuchyni, ale třeba i na balkóně.

Na co si odpovědět, než začnete vybírat domácí gril?

Protože si domů přinesete další stroj, který vám bude zabírat kus místa, promyslete, jestli má opravdu cenu si ho pořídit. Pak se zamyslete nad jeho velikostí, tedy nad tím, pro kolik lidí na něm budete obvykle připravovat jídlo. Další zásadní otázkou je, jaké pokrmy na něm chcete nejčastěji vykouzlit a kolik chcete do grilovacího pomocníka investovat.

Na tomhle kousku můžete zapékat, rozjet fondue nebo klasicky ogrilovat maso.Zdroj: www.bigstockphoto.com

4 základní typy elektrických grilů: Který bude ten váš?

Právě podle předchozích otázek a odpovědí na ně se můžete pustit do výběru toho typu grilu, který vám padne jako ulitý.

Raclette gril

Tento typ mají v lásce především milovníci zapékaných pokrmů. Součástí výbavy jsou malé grilovací pánvičky, které jsou ideální například na zapékání zeleniny se sýrem, a taky nepřilnavý povrch grilovací desky nebo kamene. Hodí se i do menších prostor, protože bývá menších rozměrů, pak taky disponuje dvěma patry a je snadno udržovatelný.

Kontaktní gril

Ten jste si možná hned představili, když jsme začali o domácích grilech mluvit. Jde o tradiční příklopný gril, který při zavření griluje pokrm z obou stran. V dalším případě ho lze rozklopit a grilovat na obou plochách současně. Na výběr bývá z menšího a většího rozměru, pořád jde ale o skladný kousek. Nevýhodou bývá složitější čištění kvůli ne úplně snadnému vyjímání jednotlivých částí.

Stolní gril

Zajímavou alternativou domácích elektrických grilů je ten stolní. Podle rozměrů dovoluje připravovat větší množství jídla najednou, mívá nastavitelný termostat a vyměnitelné plochy, na kterých připravíte různé druhy dobrot. Nikdy na nich ale nebudete grilovat z obou stran najednou a nevýhodou může být vyšší pořizovací cena.

Venkovní gril

Přece jen to nakonec zkusíte na balkóně? Paráda! Venkovní gril vám určitě prokáže dobrou službu. Jeho součástí bývá stojan, ze kterého můžete grilovací nádobu v některých případech sundat. Než si ho pořídíte, myslete na to, abyste měli v dosahu elektrickou zásuvku, a taky na to, že je větší rozměrů a jen tak ho nesbalíte. Na druhou stranu je skvělé, že má poklop a dobroty na něm tak připravíte rychleji a klidně i za nepříznivého počasí.

Elektrický gril má například od grilu na dřevěné uhlí tu výhodu, že ho můžete roztopit na balkoně. Bez obav, že budete obtěžovat sousedy.Zdroj: www.bigstockphoto.com

Vertikální gril

Pokud jste nadobro propadli kebabu, gyrosu a špízům, udělá vám velkou radost vertikální gril, který poctivě griluje ze všech stran, a to díky otočnému systému, na který maso dáte. Opékání je celkem rychlé a rovnoměrné, má odkapávací misku, aby nebyly nečistoty všude, ale pozor, hůř se čistí. Zároveň je mínusem to, že vám poslouží na přípravu omezeného počtu pokrmů. Na rozdíl od předchozích typů na něm nepřipravíte kromě masa prakticky nic.

Na které vychytávky se zaměřit?

Při výběru nemyslete jen na samotné typy grilu, ale taky na:

  • povrch grilovací desky: na hladké desce snadno připravíte zeleninu, ryby, houby, vejce a další drobná jídla, žebrované desky jsou vhodné pro přípravu masa, rošty jsou perfektní na všechny druhy masa, které chcete mít bez výpeku
  • materiál grilovací plochy: těch je požehnaně, například litina, terakota, hliník, keramika, teflon nebo přírodní kámen; všechny mají své klady a zápory
  • příkon grilu: příkon se u elektrických grilů pohybuje mezi 1 200 a 2 200 kW; čím vyšší má příkon, tím rychleji se rozpálí
  • regulaci teploty: kvalitnější grily mají termostat, díky kterému můžete po krocích nebo naprosto plynule regulovat teplotu
  • tepelnou pojistku: ta vypne gril, když hrozí, že by se mohl přehřát
  • časovač: ten se hodí třeba proto, abyste si byli jistí, že grilujete maso z obou stran stejně dlouho
  • odkládací plocha: na ní se hotové jídlo udrží teplé o něco déle
  • vyjímatelný rošt: díky vyjímatelným částem se vám bude gril snáz čistit

Gril pravděpodobně nikdy nebude mít všechny vychytávky, a pokud ano, bude velmi drahý. Zamyslete se nad tím, co je pro vás opravdu důležité. Jen tak si můžete vybrat parťáka, který za to bude stát.