Jste zde

Fenomén cupcakes: Jak na miniaturní dortíky pro malé i velké

cupcakes s jahodou Zdroj: www.bigstockphoto.com
Podobají se muffinům a leckdo by si je mohl splést, ale nejsou to muffiny. Dají se připravit na spoustu způsobů a jejich lehkost a nadýchanost je, když se dílo podaří, naprosto nezaměnitelná. Snad jen s dokonalým dortem by se daly chutí srovnávat.

22. 5. 2020

Pokud jste si je ještě doma nepřipravili, určitě jste je aspoň někde viděli. Nádherně nazdobené malé dortíky nejrůznějších podob a chutí s máslovým těstem, při jejichž přípravě můžete popustit uzdu fantazii a experimentovat. To jsou ony.

Cupcake versus muffin – v čem jsou jiné?

Na rozdíl od muffinů mají cupcakes lehkou dortovou texturu. Muffiny jsou oproti tomu hutnější a vlhké. Cupcakes při pečení z vršku nepraskají a nakonec se zdobí nejrůznějšími krémy a posypkou nebo ovocem. Dá se říct, že muffin je buchta, kdežto cupcake je dort.

Kde se vzal, tu se vzal…

V posledních letech si získala oblibu spousta dobrot, které ovšem nejsou žádnou novinkou. Nejinak je tomu u cupcakes. První záznamy o miniaturních dortících pocházejí z konce 18. století, kdy se objevily v kuchařce American Cookery, jejíž autorkou byla Amelia Simmons. Vznik téhle formy byl docela prozaický. Malé dortíky dostávaly přednost před klasickými dorty, protože se rychleji pekly, byly dřív hotové. Ke svému názvu (cup = šálek, cake = dort) přišly až v roce 1828.

Obecný recept na těsto a tři luxusní návrhy k tomu

Stejně jako u muffinů, i u cupcakes je třeba vytvořit základní těsto. Do něj můžeme přidat některé ingredience, ale nemusíme. Zdobení už pak provádíme zvlášť a je to právě ta část, na které se může fantazie dostatečně vyřádit.

Na těsto budete potřebovat: 100 g cukru krupice, 60 g změklého másla, 250 g hladké mouky, 2 vejce, 200 ml mléka, kypřicí prášek, špetku soli a vanilkový extrakt.

Jak na to? 

  • V míse vyšlehejte cukr s máslem, přidejte 2 vejce a znovu vyšlehejte.
  • V jiné míse smíchejte mouku, 2 lžičky kypřicího prášku a špetku soli. Tuhle směs pak přesypte k té druhé, máslové.
  • Teď už jen přidejte mléko a vanilkový extrakt a vyšlehejte směs dohladka.
  • Rozehřejte si troubu na 170 °C a zatím rozdělte těsto do košíčků, aby dosahovaly do ¾ jejich výšky. 
  • Cupcakes pečte 15-20 minut a sledujte je – měly by chytnout zlatý odstín.
  • Po upečení je nechte vychladnout na mřížce. 

Cupcakes by měly mít dokonale rovný vršek, aby šly krásně nazdobit. Někdy se ale stane, že je lehce vypouklý, zvlášť když je kypřicího prášku víc, než by bylo potřeba. Pak špičku seřízněte nožem. Někdo je zdobí i vypouklé.

Náš tip: Pokud chcete celé cupcakes ladit do čokoládova, přidejte do těsta třeba kvalitní kakao!

Pokud nechcete dekorovat třeba jen marcipánem, je nejvyšší čas pustit se do přípravy krému a konečného zdobení! To se dá provést ledabyle třeba lžičkou nebo nožem, k lepším výsledkům ale doporučujeme zdobicí sáček.

Čokoládový krém, který nezklame

Neznáme moc lidí, kteří by neměli rádi čokoládu. Proto jsme jako jeden ze tří tipů vybrali ten na čokoládový krém. 
Co potřebujete: 125 g krémového sýra (např. Philadelphia), 80 g cukru moučka, 80 g vysokoprocentní čokolády a 100 g másla.

Jak na to?

  • Rozpusťte čokoládu.
  • Změklé máslo vyšlehejte s cukrem.
  • Přidejte krémový sýr a promíchejte.
  • Nakonec přidejte rozpuštěnou čokoládu.
  • Naplňte krémem zdobicí sáček a vzhůru do toho!

Vanilkový krém – absolutní základ

Pokud dáváte přednost chuti vanilky, určitě vyzkoušejte základní krém!

Co potřebujete: 100 g másla, 125 g krémového sýra, 100 g cukru moučka a vanilkový extrakt

Jak na to? 

  • Nejdřív trochu zpracujte měkké máslo.
  • Přidejte k němu sýr a postupně i cukr. 
  • Šlehejte, šlehejte a šlehejte.
  • Nakonec ještě přidejte vanilkový extrakt podle chuti a je hotovo.

Malinový krém pro milovníky ovoce

Pokud byste si raději pochutnali na cupcakes s ovocným krémem, pusťte se třeba do toho malinového.

Co potřebujete na malinové pyré: 200 g mražených malin, 4 lžíce cukru krupice

Jak na to?

  • Maliny s cukrem nechte chvíli povařit.
  • Zatepla je propasírujte přes sítko – tak jednoduše odstraníte zrníčka.
  • Pak maliny překryjte fólií a dejte je chladit do ledničky.

Co potřebujete na malinový krém: připravené malinové pyré, 250 g mascarpone, 4 lžíce cukru krupice a 200 ml 40% smetany ke šlehání.

Jak na to?

  • Smíchejte mascarpone s malinovým pyré a s cukrem.
  • Pak přidejte smetanu a vyšlehejte směs do hladkého krému.
  • Pak už jen krémem naplňte zdobicí sáček a zdobte!

A čím dozdobit? Jako posypku můžete použít ledacos. Nastrouhanou čokoládu, oříšky, skořici, čerstvé i mrazem sušené ovoce, ozdobné bonbóny, cukrovou posypku…

Zkoušejte, co máte rádi, a najděte si svou nejoblíbenější kombinaci!