Jste zde

Éčka: Víte, která jsou zdraví škodlivá a která naopak zdravá?

Zdroj: www.bigstockphoto.com
Záhadná a tolik diskutovaná éčka – proč děsí a kdy není třeba se jich bát? Pojďte s námi prozkoumat tajemný kód. Zjistit, která éčka škodí a která naopak lidskému organismu prospívají!

29. 8. 2018

Přidané látky neboli éčka, najdeme téměř všude. Používají se například k dobarvování léků, mléčných výrobků či nápojů, zvýrazňují chuť a vůni instantním pokrmům, prodlužují trvanlivost potravinám, v uzeninách brání rozvoji nebezpečnému botulinu, zahušťují kečup, lentilkám dodávají lesk a mnoho dalšího. Dokonce i potraviny, které nesou označením bio, v sobě mohou ukrývat až 36 éček. Nicméně ne všechna éčka jsou škodlivá!

Přírodní éčka jsou zdraví neškodná, ba dokonce i zdravá. Jedná se o látky, které běžně najdeme v ovoci, zelenině, masu či vejcích. Za tajemným kódem se totiž může ukrývat vitamín C, E nebo B, přírodní barvivo, neškodný konzervant, výtažek z řas, kyselina jablečná či citrónová nebo pektin.

Věděli jste, že vitamín C je vlastně kyselina askorbová a nese označení E300?Zdroj: www.bigstockphoto.com

Původně dobře míněný záměr – sjednotit všechny přidané látky jedním společným evropským označením – tak vedl k panice a snaze vyhnout se všem výrobkům, které tajemné E obsahují.

Pokud objevíte na složení výrobku E110, E132, E133, E250, E621, E951 nebo E952, vyhněte se mu! Tyto éčka mají na stupnici škodlivosti nejvyšší hodnotu! Způsobují zvracení, alergické reakce, halucinace, bolest hlavy a mají karcinogenní účinky.

Potraviny, které jsou zářivější, jsou pro spotřebitele atraktivnější

Jsou éčka, která jsou prospěšná a zdraví neškodná, a naopak jsou éčka, která jsou zbytečná. Jejich přidání do potravin de facto vyžaduje spotřebitel. Sáhněte si do svědomí! Dali byste přednost nevábně vypadajícím hnědým, avšak zdravým sušeným meruňkám, nebo byste spíše sáhli po krásně oranžových?

Nemusíte znát všechna éčka, existují i šikovné aplikace, která vám během pár minut zjistí (ne)škodlivost přidaných látek. Zdroj: www.bigstockphoto.com

Na druhou stranu éčka stojí i za trvanlivostí výrobku, lepší chutí a vůní. Suma sumárum potraviny bez éček mají kratší trvanlivost, pro spotřebitele jsou méně atraktivní a mnohdy jsou i dražší.

Jaké následky má jejich dlouhodobá konzumace se ukáže časem

Množství jednotlivých éček v určitém výrobku hlídají předpisy. Největší kámen úrazu však spočívá v jejich vzájemné kombinaci. Nikdo nehlídá a ani nikdo nikdy nespočítá, jaké množství a jaká éčka spořádáme za den v různých potravinách. Jedno je však jasné: Škodlivým éčkům by se měli vyhnout alergici, citlivé osoby a těhotné ženy.

Věděli jste, že přirozená barva zdravé šunky není krásně růžová? Zdroj: www.bigstockphoto.com

Vyšší a dlouhodobá konzumace škodlivých éček způsobuje průjem, nevolnost, ekzémy, migrénu, poruchy vidění, zhoršuje astma a zvyšuje krevní tlak. Dokázány byly i karcinogenní účinky!

Velké pozornosti je třeba i u malých dětí. Je totiž dokázáno, že existují éčka, která způsobují hyperaktivitu, negativně ovlivňují dětskou pozornost a podporují vznik syndromu ADHD. Konkrétně se jedná o E102, E104, E110, E124, E129 a v malinovce obsažené E122. Barvivo, které je vyrobené z uhelného dehtu a kterému limonáda vděčí za svou zářivou barvu.