Jste zde

Domácí "vaječňák": Zvládnete ho za 10 minut. A máme pro vás i dětskou verzi

domácí vaječný likér Zdroj: www.bigstockphoto.com
Inspirujte se našimi recepty a připravte si doma lahodný vaječný koňak! Oblíbený zimní nápoj, který skvěle chutná a jehož přípravu zvládne opravdu každý.

21. 11. 2020

Vaječný koňak je sladký alkoholický nápoj, bez kterého si mnoho rodin Vánoce ani nedokáže představit. Zpříjemní dlouhé zimní večery, zahřeje, pohladí na jazyku a co víc - lze velmi snadno připravit i doma

Domácí vaječňák vyjde sice o něco dráž než kupovaný, ale mnohem lépe chutná a neobsahuje žádnou chemii. Není plný umělých sladidel ani problematických syntetických barviv, která mají negativní vliv na lidské zdraví. 

bigstock-a-glass-of-whiskey-on-a-wooden-317701267.jpg

sklenička rumu
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Alkohol je jedna ze základních surovin, na které se nevyplatí šetřit. V chuti různých druhů rumů jsou podstatné rozdíly, které se pak odrazí ve výsledné chuti vašeho domácího vaječňáku.
 

Vaječnák hotový za 10 minut!

Nejjednodušší recept na vaječný likér v podstatě spočí v pouhém našlehání jednotlivých surovin do pěny a dobou, po kterou je nutné nechat vaječňák odležet v chladu a temnu, aby zhoustl, získal svou typickou žlutou barvu a aby se propojily všechny chutě. Vaječný koňak, na který se vrhnete ihned po přípravě, vám může připadat poněkud silný. 

Co potřebujete: 3 žloutky, 100 ml rumu, 8 gramů vanilkového cukru, 1 plechovka kondenzovaného mléka, 1 plechovka Salka 

Jak na to: Žloutky spolu s vanilkovým cukrem vyšlehejte do pěny. Zhruba po třech minutách šlehání přilijte i kondenzované mléko a šlehejte další tři minuty. Na závěr přilijte rum, který chrání vaječňák před zkažením, a salko, jehož množství záleží pouze na vás a vaší chuti. Pokud máte rádi sladké, přidejte klidně celou plechovku. 

Obavy ze syrových vajec jsou zbytečné! Nicméně míru rizika salmonely můžete podstatně snížit tepelnou úpravou. Směs mléka, salka a našlehaných žloutků s cukrem můžete postavit nad horkou vodní lázeň. Jakmile směs zhoustne a získá teplotu 85 stupňů Celsia, hrnec vložte do studené vody a za stálého míchání směs zchlaďte. Na závěr přilijte rum. 

Nealkoholická verze "vaječňáku" pro děti

Domácí vaječňák bez alkoholu je vhodný nejen pro řidiče a abstinenty, ale i pro vaše děti, kterým rozhodně zachutná. Připravit ho můžete sami i s dětmi. 

Co potřebujete: 1 plechovka neslazeného kondenzovaného mléka, 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka, 1 balíček vanilkového cukru, 1 vanilkový lusk, 8 žloutků, špetka muškátového oříšku 

Jak na to: V hrnci pečlivě smíchejte obě mléka, špetku muškátového oříšku a dřeň z vanilkového lusku. V druhé nádobě do žloutků vmíchejte cukr a směs šlehejte, dokud nezíská žlutou barvu a krémovou konzistenci.

Ušlehané žloutky přelijte do hrnce a směs začněte za stálého míchání pozvolna ohřívat na mírném plameni. Proces ohřívání musí být opravdu pozvolný, jinak se žloutky zdrcnou!

Jakmile směs začne houstnout, tvořit pěnu a bude teplá tak, že v ní neudržíte prst, máte téměř hotovo. Hrnec odstavte a za stálého míchání nápoj zchlaďte. Hotový vaječňák přelijte do čistých sklenic a skladujte ho v lednici. 

bigstock-new-year-or-christmas-eggnog-c-384925769.jpg

vaječný likér se skořicí
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Vaječný likér můžete ozdobit ušlehanou šlehačkou, špetkou skořice nebo špetkou muškátového oříšku. 

Vaječňák bez vajec 

Vaječný likér bez vajec je vhodný zejména pro ty, kteří mají obavy ze syrových žloutků. I přesto, že obavy jsou mnohdy zbytečné a alkohol ve vaječném likéru zaručuje bezpečnost. Dbejte však na jeho předepsané množství! 

Co potřebujete: 2 plechovky kondenzovaného mléka, 1 plechovka Salka, 300 až 400 ml rumu, 250 ml smetany ke šlehání, 1 lžička vanilkového extraktu

Jak na to: Den předem vložte neotevřenou plechovku salka do hrnce s vodou a vařte ji zhruba 2,5 hodiny. Druhý den studené zkaramelizované salko rozmixujte s kondenzovaným mlékem, ušlehanou šlehačkou, vanilkovým extraktem a rumem.

Množství rumu nesnižujte! Jeho dostatečné množství se postará o delší trvanlivost. Směs přeceďte, abyste se zbavili případných hrudek, a přelijte ji do čistých sklenic.