Jste zde

Domácí termix: 3 recepty, které vás vrátí do dětství

domácí termix s banánem Zdroj: www.bigstockphoto.com
Kdo by nemiloval lahodný a hustý dezert s dlouhou historií? Termix dokáže ve většině z nás vyvolat ty nejpříjemnější vzpomínky z dětství. Zkuste si ho tentokrát připravit sami doma!

17. 1. 2021

Víte, že termix se vyrábí už od roku 1976? Není divu, že na něj coby na součást dětských let vzpomíná tolik z nás. V tradiční výrobě se používá tvaroh, máslo nebo smetana, bramborový nebo kukuřičný škrob, želatina a chuťové složky – třeba vanilka, čokoláda nebo ovoce. Vy si můžete připravit poctivý domácí termix, ušetřit a ještě budete vědět, co všechno v něm máte. Tak do toho!

bigstock-italian-dessert-chocolate-pa-358026827.jpg

čokoládový domácí termix
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Termix je pro mnohé návratem do dětství. Vyzkoušejte si ho vyrobit doma.

3 recepty na termix, kterými nepohrdnou ani největší fajnšmekři

Ač by se mohlo zdát, že způsob, jak si domácí termix připravit, nemůže být víc než jeden, opak je pravdou. Tady jsou naše tipy. 

Čokoládový termix z pudingu a tvarohu

Dostatek energie ze sacharidů i bílkovin, které vás na delší dobu zasytí. A k tomu fantastická chuť. Přesně tak bude vypadat výsledek.

Co potřebujete: 500 ml mléka, 1 puding v prášku (čokoládový), 500 g tvarohu, cukr, lžíci kakaa, čokoládové hoblinky na ozdobu (nemusí být) 

Jak na to?

  • Podle standardního postupu uvařte puding. Oslaďte ho podle chuti.
  • Nechte ho jen trošku odpočinout a ještě za tepla do něj vmíchejte tvaroh a kakao.
  • Směs vyšlehejte do krémové konzistence.
  • Hotovo! Svůj domácí termix rozdělte do misek a posypte každou porci čokoládovými hoblinkami.

bigstock-ice-cream-background-in-cups-378071047.jpg

termix s borůvkami
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Velkou parádu uděláte, když termix smícháte s čerstvým nebo sušeným ovocem.

Vanilkový termix se zakysanou smetanou

Co potřebujete: 500 ml mléka, 2 žloutky, cukr podle chuti, 30 g kukuřičného škrobu, dřeň z vanilkového lusku, 250 g tvarohu, 2-3 lžíce zakysané smetany

Jak na to?

  • Odlijte si stranou asi 150 ml mléka a rozmíchejte v něm škrob.
  • Rozšlehejte žloutky s cukrem a odložte je.
  • Do zbytku mléka dejte vanilkovou dřeň a přiveďte ho k varu.
  • Když je mléko horké, pár lžic odeberte a přidejte ke žloutkům. Zamíchejte je.
  • Do hrnce si přilijte mléko se škrobem a vařte. Směs začne po chvíli houstnout. 
  • Vlijte do ní žloutky s cukrem a mlékem a vařte na mírném ohni 2-3 minuty. Nepřestávejte míchat.
  • Směs odstavte z ohně a překryjte hrnec potravinářskou fólií – tak se vám na ní nevytvoří škraloup.
  • Nechte ji vychladnout, a jakmile bude mít pokojovou teplotu, vmíchejte do ní tvaroh a zakysanou smetanu.
  • Termix podávejte vychlazený, můžete ho ozdobit oblíbeným ovocem.

Náš tip: Pro čokoládovou verzi přidejte kakao nebo rozpuštěnou čokoládu.

Odlehčený termix pro vyznavače low carb stravování

Low carb stravování dneska frčí a jeho stoupenci se nechtějí oblíbených dobrot vzdát. Ani nemusejí! Až k vám přijde takový strávník na návštěvu, budete vědět, čím ho bez rozpaků pohostit.

Co potřebujete: 200 ml smetany na vaření (12%), 100 g hořké čokolády (90%), 250 g tučného tvarohu

Jak na to?

  • Smetanu vlijte do kastrůlku a nechte ji zahřát.
  • Jakmile začne probublávat, vsypte do ní nalámanou čokoládu.
  • Pořádně obojí smíchejte. 
  • Když se obě ingredience spojí, odstavte kastrůlek z plotny a vmíchejte tvaroh.
  • Svůj low carb domácí termix můžete dosladit oblíbeným sladidlem.

Připravte si domácí termix snadno, rychle, levně a s minimem ingrediencí. Za zkoušku to stojí!