Jste zde

Domácí nutella: Poradíme, jak na výrobu skvělé oříškové pomazánky

domácí nutella v dřevěné misce Zdroj: www.bigstockphoto.com
Připravte si zdravou domácí obdobu oblíbené lískooříškové pomazánky, kterou si můžete vychutnat bez výčitek a bez obav o své zdraví! Její výroba je jednodušší, než jste si mysleli!

4. 12. 2020

Čokoládová pomazánka z lískových oříšků je velmi oblíbená pochoutka. Její skvělou chuť milují děti i dospělí. Ovšem přiznejme si, že ta z obchodu není zrovna nejzdravější

bigstock-homemade-hazelnut-spread-in-a-368360269.jpg

domácí nutella na noži
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Věděli jste, že 400gramové balení oblíbené lískooříškové pomazánky, obsahuje až 57 kostek cukru?
 

Nedávné studie, které zkoumali složení oblíbené Nutelly, odhalily, že se v podstatě jedná o krém plný bílého cukru a palmového oleje, který může být příčinou mnoha zdravotních problémů. Jeho nadměrné množství může vést k tvorbě škodlivého cholesterolu, k ucpání cév, k problémům se srdcem i k rozvoji rakoviny. Nemluvě o tom,že se palmový olej získává bezohledným způsobem

A obdobné pomazánky od jiných výrobců na tom nejsou o nic lépe! Cukr a tuk tvoří většinu obsahu. Zatímco zdravé lískové oříšky a kvalitní kakao zaujímají dohromady nepatrnou část obsahu. 

bigstock-a-loaf-of-bread-and-a-slice-of-395525033_1.jpg

toast s nutellou
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Mlsejte zdravě a připravte si s námi zdravý lískooříškový krém, který je skvělý na palačinky, na toasty i na slepování cukroví.

Mlsejte bez výčitek!

Výroba domácí nutelly je velmi jednoduchá. Zvládnete ji připravit za pár minut a výsledek stojí opravdu za to! Domácí lískooříšková pomazánka je lahodnější i zdravější. 

Hlavní složkou domácí nutelly není cukr ani palmový tuk, ale lískové oříšky, které jsou zdrojem kvalitních tuků a jsou plné vitamínů, minerálních látek, bílkovin, vlákniny a antioxidantů. Důležité je však dbát na to, aby oříšky byly kvalitní a nebyly plesnivé! I jeden plesnivý oříšek vám může pokazit celou várku pomazánky. 

Co potřebujete: 2 šálky vyloupaných lískových oříšků, 1-2 lžíce kokosového oleje, 4 lžíce kvalitního kakaa, špetka soli, sladidlo podle chuti

Jak na to?

  • Vyloupané lískové oříšky opražte na pánvi nebo v troubě předehřáté na 170 stupňů Celsia zhruba 10 až 12 minut. Oříšky lehce zhnědnou, získají si intenzivnější chuť a tmavě hnědá slupka popraská. 
  • Lehce vychladlé oříšky vysypte do čisté utěrky a zlehka je promněte, abyste je zbavili tenké slupky. 
  • Za pomoci velmi výkonného mixéru rozmixujte oříšky do hladka spolu s kokosovým olejem.
  • Přidejte 4 zarovnané polévkové lžíce kakaa, špetku soli a sladidlo podle vaší chuti. Použít můžete stévii, med, datlový i čekankový sirup, kokosový cukr  a samozřejmě i bílý rafinovaný cukr. Myslete však na své zdraví!
  • Všechny suroviny dokonale promíchejte a hotovou nutellu uchovávejte v chladničce, kde by vám měla vydržet až tři týdny. Pokud ji někdo rychleji nesní! 

Domácí nutellu můžete vyladit extraktem z vanilky, zrníčky z vanilkového lusku, trochou chilli, skořicí i kardamomem. Vaší chuti se meze nekladou!