Jste zde

Domácí müsli: Připravíte ho za pár minut, bez éček a levněji než v obchodě!

domácí upečené musli Zdroj: Bigstockphoto
Čtete složení toho, co kupujete a na čem si ráno pochutnáváte? Že ne? Pak vás možná překvapí, že müsli, které si kupujete v domnění, že pro své tělo děláte to nejlepší, je nezdravé a hubnutí nepomůže! Zkuste si s námi raději připravit své vlastní.

26. 5. 2022

Věděli jste, že většina müsli, které lze zakoupit v obchodě, vašemu tělu neprospěje? Naopak. Snídaňové cereálie jsou mnohdy plné přidaných cukrů, konzervantů a ztužených rostlinných tuků, které jsou pro naše tělo nezdravé. V těle se ukládají, způsobují rakovinové bujení a zvyšují cholesterol. Zkuste si doma připravit snídaňové cereálie, které budou zdravé, bez zbytečných cukrů, tuků a konzervantů. Snadno a mnohem levněji! 

bigstock-ingredients-for-a-healthy-food-205031425.jpg

typy domácího musli
Zdroj: 
Bigstockphoto
Připravte si doma müsli, které bude přesně podle vaší chuti. Dáte přednost čokoládě nebo sušenému ovoci?

Základ by měly tvořit vločky

Vyrobit si doma své vlastní snídaňové cereálie není nic složitého. Základ každého müsli je v podstatě stejný. Největší podíl by měly tvořit vločky. Nejznámější a nejvíce používané jsou vločky ovesné, které jsou plné bílkovin, nenasycených mastných kyselin, vitamínů skupiny B, železa a vápníku. Jsou lehce stravitelné, snižují krevní tlak a blahodárně působí na nervovou soustavu.

Zejména pro celiaky jsou pak výbornou variantou vločky jáhlové či pohankové, které jsou taktéž zdrojem mnoha minerálních látek, vitamínů a vlákniny.

Ostatní ingredience záleží už jen na vás a na vaší chuti

Nemalou část by rozhodně měly tvořit různé typy oříšků, které jsou výborným zdrojem omega kyselin, vlákniny, kvalitních bílkovin, vitamínů a zdravých tuků s pozitivními účinky na srdce. Velmi oblíbené jsou vlašské ořechy, energeticky nabité jsou lískové oříšky a protirakovinové účinky se ukrývají například v para oříšcích.

Jak poznat kvalitní müsli?

Ne všechny snídaňové cereálie jsou pro vaše zdraví škodlivé. Výživově kvalitní cereálie poznáte podle vyšší ceny a složení. Pohlídat byste si měli zejména cukry, které by měly být mezi 20-30 gramy na 100 g, a tuky. Ty by měly tvořit maximálně 30 % obsahu. Důležitou složkou je i vláknina.

Posílit obranyschopnost, podpořit krevní oběh a snížit vysokou hladinu cholesterolu můžete mandlemi. Příjemnou chuť také objevíte v pekanových a piniových oříšcích, pistáciích či plátcích kokosu.

Chcete-li müsli chuťově ozvláštnit, zkuste do něj přidat sušené nebo kandované ovoce. Zažene chuť na sladké a má spoustu vitamínů. Obrovským zdrojem vlákniny jsou fíky. Sušené datle jsou kvalitním zdrojem rychlé energie a obranyschopnost vám zcela jistě, díky vysokému obsahu vitamínu C, zvýší borůvky. Výbornou ingrediencí jsou i sušené meruňky, rozinky, jahody, brusinky, třešně či plátky sušeného banánu.

Vhodnou ingrediencí jsou také různá semínka. Obsahují mnoho minerálních látek, vitamínů, antioxidantů, vlákniny a proteinů. Jako rychlý zdroj energie je v müsli ocení sportovci, vegani a vegetariáni. Vyzkoušet můžete slunečnicová, lněná, dýňová, chia či konopná semínka.

Milovníci sladkého mohou na závěr do müsli přidat kousky kvalitní čokolády, lentilky či kávová zrna. Příjemné aroma a jemnou chuť dodají skořice a vanilka.

bigstock-healthy-breakfast-concept-with-204682909.jpg

musli s jahodami
Zdroj: 
Bigstockphoto
Pokud se po domácím müsli hned nezapráší, kvalitně jej uskladněte! Nejlepší je zavařovací sklenice, která müsli ochrání před vlhkostí a vznikem plísní.

Jdeme na to!

Receptů na přípravu müsli je na internetu nespočet. Všechny ingredience můžete spojit pomocí přesnídávky, salka, másla či džusu. Osladit jej můžete klasickým bílým či třtinovým cukrem, medem, javorovým sirupem či sirupem z agáve. Vždy by vám však měla vzniknout lepivá, mazlavá směs, kterou vysypete na pečicí papír a dáte péct.

Doba pečení je různá v závislosti na použitých ingrediencích. Důležité však je, müsli hlídat. Velmi rychle se spálí. Vhodný okamžik poznáte podle zlatavé barvy.

Smíchat například můžete čtvrt kila vloček s 300 gramy oříšků, ovoce či semínek. Vše spojte 120 gramy másla. Doslaďte medem či cukrem a dejte péct.

Čtvrt kila vloček můžete také smíchat se 70 gramy medu, 50 gramy 100% pomerančového či jablečného džusu. Množství oříšků, ovoce a ostatních ingrediencí přidejte podle konzistence. Milovníci sladkého mohou zase na jednu plechovku salka použít až půl kila vloček, čtvrt kila ořechů a 100 gramů ostatních ingrediencí podle chuti.

Zdroje:

  • https://www.vareni.cz/recepty/krupave-domaci-m-sli/
  • https://kitchenette.cz/clanek/101-domaci-orechove-musli
  • https://www.toprecepty.cz/recept/7288-domaci-zapekane-muesli/
  • https://www.martina-jandova.cz/domaci-zapekane-musli-recept