Jste zde

Dekorace ze slaného těsta zvládne každý. Návod na těsto a jednotlivé výrobky

Zdroj: www.bigstockphoto.com
Je rychlé, dobře se s ním pracuje, jednoduše tuhne a výrobky z něj vydrží opravdu dlouho. Řeč je o slaném těstě, které zvládnete vyrobit ze tří základních surovin. A ty máte určitě doma po ruce.

8. 2. 2018

Na rozdíl od modelovacích hmot, které zakoupíte v obchodech, vás tahle vyjde na pár korun a můžete si ji připravit, kdykoli budete mít kreativní náladu.

Co budete potřebovat?

  • 500 g mouky
  • 250 g soli
  • hrnek vody

Prosetou mouku smíchejte se solí a pomalu přilévejte vodu. Pusťte se do hnětení a vypracujte vláčné hladké těsto. Konzistencí by mělo připomínat modelínu. Pokud je těsto příliš lepivé, můžete přidat trochu soli navíc. Z těsta vypracujte „šišku“ a nechte ji alespoň na 30 minut odpočinout v chladničce. Chcete-li mít těsto barevné, obarvěte jeho části potravinářskou barvou.

Ze slaného těsta si jednoduše a levně vyrobíte nejrůznější dekorace.Zdroj: www.pixabay.com

Jak s těstem pracovat?

Se slaným těstem jednoduše zacházíme jako s jakoukoli jinou modelovací hmotou. Abyste měli představu, co všechno si z něj můžete vyrobit, přikládáme pár návodů, jak na jednotlivé tvary a postupy:

  • Tvorba copánků: Z těsta si oddělíme tři válečky, z nichž upleteme jeden copánek, který je možno dále tvarovat. Copánky lze použít třeba na výrobu věnečků, podkov nebo okrajů svícnů apod.
  • Postup modelování: Prvním krokem je vyválení tenčího válečku. Z toho budeme následně modelovat další tvary. Jednoduše stačí stočit dva proužky do sebe, čímž získáme tvar provazu. I ten může posloužit ke tvorbě věnečků nebo výše zmíněných podkov.
  • Výroba růžiček: Z těsta si vymodelujeme menší oválky, které nabalujeme na sebe kolem dokola, přičemž každý okvětní plátek vytvarujeme. Změna je pouze u prvního plátku, který tvoří střed růže a je potřeba ho stočit do spirály. Ostatní okvětní plátky lepíme vodou ke středu (obvykle vycházejí dva až tři okvětní plátky na jeden obvod růže).
  • Jednoduché stříhání: Jakýkoli tvar je možno lehce nastřihnout nůžkami či rozříznout nožíkem. Efekt, který nastřihávání způsobí, se hodí pro výrobu ryb, prasátek, oveček, ptáčků a dalších figurek.
  • Zdobení: Hotové výrobky můžeme ozdobit třeba kořením (hřebíček, badyán, skořice, pepř), přírodninami (plody stromů, keřů, listy, větvičky, dřívka, suché květiny) či perličkami, korálky nebo dokonce látkou.

Hotové dekorace můžete jakkoli ozdobit. Vznikne tak třeba i krásný dárek!Zdroj: www.pixabay.com

Co si ze slaného těsta vyrobit?

Fantazii se meze nekladou a vyrobit lze prakticky cokoli. Od jarních či adventních věnců přes vykrajované ozdoby, kytičky a další floristické motivy až po svícny či pohádkové postavičky.

Aby dekorace co nejdéle vydržely, bude potřeba je nejprve vysušit (buď na vzduchu po dobu několika dnů, nebo v troubě při 50 °C několik hodin), poté potřít žloutkem a nechat v troubě upéct při 150 °C do zhnědnutí 15-20 minut.

Výrobky můžete po upečení dále dekorovat temperami, třpytkami či dalšími dekoracemi. Pokud chcete, aby vám dekorace vydržela déle, nalakujte ji!