Jste zde

Datlová pasta nahradí cukr a můžou ji i celiaci. Navíc jde o superpotravinu!

datlová pasta Zdroj: Bigstockphoto
Taky hledáte chutnou alternativu cukru, protože chcete sladit kvalitněji a zdravěji? Nebo jednoduše pokukujete po nejrůznějších superpotravinách, které skvěle chutnají a jsou plné vitamínů? Máme pro vás jeden tip!

29. 12. 2021

Je jím datlová pasta – přírodní sladidlo vyrobené z vypeckovaných sušených datlí, které můžete směle použít jako zdravou náhradu cukru. Rozmixované datle skvěle suplují i nejrůznější čokoládové pomazánky, džemy nebo marmelády. Jsou navíc přirozeně bezlepkové, takže si na nich pochutnají i celiaci.

Datlová pasta: Bohatá zásobárna vitamínů

Co všechno datlová pasta obsahuje? Kromě vitamínů A, B, C a D i spoustu železa, hořčíku, draslíku, fosforu, chloru, vápníku, mědi i zinku. Nechybí v ní ani mangan, který přispívá ke správné funkci nervové soustavy. 

bigstock-dates-or-dattes-palm-fruit-in-400317899.jpg

namočené datle
Zdroj: 
Bigstockphoto
Datle při výrobě datlové pasty nechte nasát vodou - a pak je dlouho mixujte.

Slaďoučká superpotravina má navíc potenciál chránit naše cévy a srdce, snižovat krevní tlak, pomáhat při chudokrevnosti nebo upravovat trávení. K tomu všemu též působí protizánětlivě a antibakteriálně

Jak si připravit domácí datlovou pastu?

Datlovou pastu samozřejmě pořídíte v obchodě (cena se pohybuje okolo 60 korun za kilogram), vyrobit si ji ale můžete celkem snadno doma. Potřebovat budete:

  • 250 g sušených vypeckovaných datlí
  • 100 ml čisté vody
  • špetku himalájské soli
  • čtvrť lžičky mleté vanilky nebo skořice na dochucení

Vypeckované datle naskládejte do sklenice a zalijte je vodou tak, aby byly ponořené. Sklenici uzavřete a nechte odstát přes noc. Datle během ní nasáknu vodu a změknou. 

Ráno přebytečnou vodu slijte (část vody odložte bokem pro budoucí použití) a datle rozmixujte. Pokud bude pasta příliš hustá, nařeďte ji datlovou vodou. Mixujte zhruba pět minut a na závěr ochuťte špetkou soli, skořicí nebo vanilkou. 

Hotovou pastu uložte do čisté a uzavíratelné sklenice, kde vám v lednici vydrží klidně i dva měsíce. Pastu můžete používat místo cukru, marmelád, džemů nebo čokoládových pomazánek

bigstock-bowls-with-macadamia-nuts-and-403085168.jpg

datle a makadamiové ořechy
Zdroj: 
Bigstockphoto
Datlová pasta dokáže nahradit třeba kupované oříškové pomazánky. A nebo je může doplnit.

Kde najde datlová pasta uplatnění?

Kromě toho, že může skvěle suplovat výše uvedené (džemy, marmelády, cukr, pomazánky), ji můžete přidat i do těsta na cukroví, moučníky, koláče i buchty. Skvěle se hodí i jako přísada nepečených raw tyčinek a jako náplň nebo krém do raw koláčů, dortů a jiných zákusků.

Ochutit jí můžete i kaše, smoothies, jogurty, proteinové nápoje nebo koktejly. Datlová pasta ale najde uplatnění i ve slané kuchyni. Skvěle se totiž hodí do dipů, omáček nebo dressingů. Přidat ji můžete i do domácího kečupu nebo hořčice.


Použité zdroje: 

  • http://tvorime-domov.cz/domains/tvorime-domov.cz/datlova-pasta/
  • https://www.kupi.cz/magazin/clanek/5216-datlova-pasta-jako-nahrada-cukru-tipy-na-zdrave-a-bezlepkove-mlsani
  • https://superpotraviny.webnode.cz/prirodni-sladidla/datlova-pasta/