Jste zde

Přidat komentář

Jak upéct nezapomenutelný perník: Stačí vám hrnečky a zázrak dokáže domácí marmeláda

Nadýchaný, chutný a vláčný. Pojďte si s námi upéct klasický litý perník, perník z cukety nebo se nechte jen inspirovat, čím vším je možné perník vylepšit. Rozehřejte troubu a do hodinky máte hotovo!

4. 2. 2020

Perník je klasika, která nikdy neomrzí. Zachrání vás při neočekávané návštěvě nebo i ve chvílích, kdy máte chuť na sladké a vaše lednička zeje prázdnotou. Perník je rychlý a jednoduchý moučník, k jehož výrobě není potřeba váha ani suroviny, které běžně nemáte doma.

Upéct perník zvládne i začátečník

Příprava perníku je velmi jednoduchá. V podstatě se jedná o smíchání sypkých a tekutých surovin. Není potřeba šlehat sníh ani vážit suroviny v případě, že si vyberete hrnkovou variantu receptu. Nejdůležitější je vybrat dobrý recept a kvalitní suroviny, které by měly mít vždy stejnou pokojovou teplotu.

Perník je velmi oblíbený moučník, který má v repertoáru snad každá hospodyňka. Zdroj: www.bigstockphoto.com

Hrnkový perník

Základem těsta jsou dva hrnky hladké mouky, čtvrt hrnku oleje, jedna lžíce holandského kvalitního kakaa, 1 hrnek cukru krystal, hrnek mléka a jeden sáček prášku do perníku, který vám práci velmi usnadní. Nahradit ho však můžete klasickým práškem do pečiva a směsí perníkového koření, které rozdrtíte na velmi jemný prášek. 

Těsto, které vznikne má spíše hustší konzistenci, ale stále je tekuté. Perník nalijte na vymazaný nebo pečicím papírem vyložený vyšší plech a vložte ho do předehřáté trouby. Pečte na 180 stupňů Celsia zhruba 25 minut.

Sypké a tekuté suroviny pořádně promíchejte metlou nebo ručním šlehačem, abyste v těstě neměli hrudky.Zdroj: www.bigstockphoto.com

Upečený perník poznáte za pomoci špejle, kterou zapíchnete do středu pekáče. Když se těsto přestane lepit na špejli, máte hotovo.

Klasický perník trochu jinak

Každý recept, i ten náš hrnkový, můžete vylepšit! Do těsta můžete přimíchat nasekané ořechy, kokos, marmeládu nebo švestková povidla, pár kapek rumového aroma, kousky jablek, pomeranče, kompotovaných meruněk nebo višní, pár lžic medu i kousky čokolády. Jednoduše tak vždy můžete vykouzlit naprosto jiný perník.

Povrch perníku potřete malinovou, meruňkovou nebo rybízovou domácí marmeládou a polijte ho rozpuštěnou čokoládou. Zdroj: www.bigstockphoto.com

Hotový perník můžete podélně rozříznout nebo ještě za tepla jeho povrch pomazat marmeládou, polít čokoládou a posypat kokosem nebo plátky mandlí. A na samý závěr můžete perník doladit domácí šlehačkou.

Lehký perník s cuketou

Perník z cukety je trochu jiný, než jste zvyklí, nicméně jeho chuť si určitě zamilujete. K jeho přípravě budete potřebovat menší cuketu, kterou nastrouháte na jemném struhadle, tři vejce, 350 gramů hladké mouky, 2 deci oleje, čtvrt kila moučkového cukru, zhruba tři lžíce kakaa, jeden balíček vanilkového cukru a jeden balíček prášku do perníku.

Jako první vyšlehejte vejce s cukrem a postupně přidávejte tekuté syroviny a pomalu přisypávejte sypké. Těsto vlijte do vymazaného a vysypaného pekáče a pečte na 180 stupňů 25 minut.

Máte i vy osvědčený recept na perník? Podělte se s námi o něj.

CAPTCHA
Kontrolní otázka. Při kontrole textu nezáleží na velikosti písmen