Jste zde

Přidat komentář

Domácí nemléka: Jak si vyrobit kokosové mléko bez chemie?

Je to už pár let, co se roztrhl pytel s rostlinnými mléky a informacemi o tom, jak jsou na rozdíl od toho klasického prospěšná. Nakolik je to pravda, nebudeme hodnotit. Přijde nám ale zajímavé zkusit si vyrobit rostlinné mléko doma bez špetky chemie!

7. 11. 2019

Sérii článků odstartujeme kokosovým mlékem, protože právě to bezesporu patří k těm nejčastěji podomácku vyráběným. Jeho chuť je totiž pro každého, kdo kokos miluje, naprosto božská. Když si ho nebudete chtít kupovat kvůli různým chemickým přídavkům a konzervačním látkám, pusťte se do jeho výroby sami. Je to snadné a výsledek je famózní!

Kde se vlastně vzala rostlinná mléka?

Tolik alternativ ke klasickému mléku tady nikdy nebylo. Najednou je k dostání spousta produktů, které nemají nic společného se živočišnou výrobou a v pravém slova smyslu ani nejsou mléky. Zásadní význam mají taková nemléka pro vegany, pro osoby s intolerancí laktózy a pro ty, kteří jsou alergičtí na bílkoviny vyskytující se právě v živočišném mléku.

Kokosové mléko je skvělý základ třeba pro borůvkové smoothies.Zdroj: www.bigstockphoto.com

Není všechno zdravé, co má krásný obal

Odborníci na výživu varují, že při výběru nemléka v obchodě bychom se měli zaměřit na složení. To, že je mléko například kokosové, ještě neznamená, že je nutně hned zdravé a můžeme ho pít po litrech. Častým prohřeškem je jen minimální podíl základní suroviny (v tomto případě kokosu – nemile nás může překvapit třeba údaj kolem 3 %), zato však ohromné množství cukru a vody. To platí obecně o každém rostlinném mléku.

Kokosové mléko: Proč ho vyzkoušet a co nám nabízí?

I když třeba v pohodě a rádi konzumujete kravské mléko, můžete vyzkoušet nějakou tu alternativu. Kokosové mléko je svou chutí specifické, proto si umíme představit, že se k němu uchýlí právě milovníci kokosu.

Toto nemléko je z rostlinných mlék nejtučnější a nejhustší. Dodá nám zdravé tuky, které tělo využije k přeměně na energii, aniž by potřebovalo cukry. Taky obsahuje spoustu vitamínů a minerálů, ovšem rozhodně bychom to s ním neměli přehánět. Ideální je dopřát si jednu nebo dvě porce týdně a myslet na jeho poměrně vysokou kalorickou hodnotu. Zdravé nerovná se „nemůžeme po tom ztloustnout“.

Kokosové mléko si můžete vyrobit doma. Bez chemie, bez éček. Jen z kokosu, vody a špetky soli.Zdroj: www.bigstockphoto.com

Pravidelná konzumace kokosového mléka má své výhody. K nim patří například zmírnění příznaků cukrovky, pomoc proti zácpě a proti nadměrné únavě. Taky chrání před osteoporózou, zlepšuje trávení, působí protizánětlivě a celkově podporuje imunitu.

Kokosové mléko se dá přidávat do kaší, polévek, omáček, smoothies a všude tam, kde bychom jinak použili smetanu nebo jogurt. Kromě toho u vás může najít využití taky při péči o pokožku a vlasy!

Náš tip: Vyberte si na přípravu domácího kokosového mléka kvalitní kokos. Jen tak dosáhnete opravdu věrohodné chuti, které už se nebudete chtít vzdát!

Jak si připravit domácí kokosové mléko? Zvládne to úplně každý

Výroba jakéhokoli rostlinného mléka je opravdu jednoduchá. Podívejme se na to kokosové.

Co potřebujete: 1 hrnek strouhaného kokosu, 2 hrnky teplé vody, špetku soli

Jak na to:

  • Do mixéru nasypte kokos, přilijte dva hrnky teplé vod, špetku soli a mixujte aspoň 3-5 minut.
  • Použít můžete i tyčový mixér, máte-li vyhovující nástavec a mixovací nádobu.
  • Vzniklou směs sceďte přes plátno. Je hotovo!

Kokosové mléko skladujte v uzavřené nádobě v ledničce a před každým použitím ho pořádně protřepejte. Pokud chcete, můžete ho zkusit taky nalít do formiček na led.

CAPTCHA
Kontrolní otázka. Při kontrole textu nezáleží na velikosti písmen