Jste zde

Přidat komentář

Bramboráky, jak je neznáte: Zkuste je se sýrem nebo s jablky a medem

Kdo by si rád čas od času nedal tradiční český bramborák? V kaluži oleje na pánvi to sice není úplně výstřelek zdravého stravování, zahřešit si ale čas od času můžeme všichni. A to s klasickým jídlem, kterému dodáme ještě něco navíc.

16. 9. 2019

Bramborák (nebo taky starším názvem cmunda) patří k nám Slovanům jako hořčice k párku. Kromě nás si tohle jídlo oblíbili i mnozí Germáni a Maďaři. Základ odpradávna tvoří brambory, mouka, olej, sůl a koření, ale těsto je tak variabilní, že do něj můžete přihodit spoustu dalších oblíbených laskomin. Dnes přidáváme i vajíčko a mouky používáme mnohem víc než naši předci.

Zajímavé je, že v Německu a Polsku se občas do bramboráku nepřidává česnek a výsledná placka se pak konzumuje na sladko, třeba s marmeládou. Bez zajímavosti nezůstává, že bez bramboráků se neobejde ani židovská Chanuka!

Pokud do nastrouhaných brambor přidáte trochu mléka, nezhnědnou.Zdroj: www.bigstockphoto.com

5 receptů, které si vaše chuťové buňky zamilují

Pojďme si tedy ukázat, jak připravit tradiční bramboráky a jak je taky vylepšit nebo lépe řečeno ozvláštnit. Ono obvykle totiž na bramborácích, jak je známe, není moc co vylepšovat, jak jsou báječné!

Základní těsto na 6 porcí se skládá z 600 g brambor. Polovinu jich nastrouhejte najemno a polovinu nahrubo. K nastrouhaným bramborám rozklepněte dvě vejce, přidejte 2 polévkové lžíce mouky, lžičku soli, špetku pepře, majoránku, a bude-li těsto příliš hutné, můžete přilít trošku mléka. Ale s mírou!

Bramboráky se šunkou a sýrem

Pokud milujete šunku a sýr, určitě si je dopřáváte při každé možné příležitosti. K nim může patřit třeba i příprava bramboráků – všechny ingredience, jak jistě uznáte, spolu budou ladit. Kromě výše zmíněných ingrediencí budete tedy potřebovat zhruba 150 g kvalitní šunky (ideálně parmské) a 200 g sýra. Použít můžete obyčejný eidam, ale naprosto fantastickou baštu vykouzlíte s parmazánem.

Sýr nastrouhejte a šunku nakrájejte na malé kousky, přimíchejte do základního těsta a dejte smažit. Bude to paráda!

Bramboráky můžete pořídit i jako mražený polotovar. Nikdy ale nebude mít chuť jako doma udělaný.Zdroj: www.bigstockphoto.com

Bramboráky s červenou řepou

Do bramboráků se dá přidat snad jakákoli tvrdá zelenina. My jsme vybrali červenou řepu, protože výsledek svého snažení v tomto případě určitě oceníte souhlasným pomlaskáváním. Řepu s bramborami můžete namíchat v poměru, jaký sami uznáte za vhodný. Jen myslete na to, že řepa je sladší než brambora, od čehož se bude odvíjet výsledná chuť. Když přidáte ještě půlku cibule, vznikne delikatesa, o které se vám nesnilo.

Bramboráky s cibulí a se slaninou

Tohle je ovšem bomba, hlavně pro ty, kteří milují chuť cibule a slaniny, obzvlášť takhle najednou. Bramboráky stačí udělat podle základního receptu. Až budou hotové, nakrájejte cibuli a nechte ji na pánvičce zezlátnout, přidejte slaninu a nechte ji zlehka propéct. Vznikne vám vynikající sypání na tradiční bramboráky.

Náš tip: Tahle kombinace je skvělá i s kysaným zelím. To si můžete uvařit, nebo rovnou koupit uvařené a předpřipravené.

Bramboráky s jablky a medem

Nechte se zlákat sladkou verzí! Jen ze základního těsta vynechte česnek, jinak by byl výsledek, řekněme, chuťově rozporuplný. Použijte jen 200 g brambor a 1 kg jablek, k tomu pak 3 polévkové lžíce medu. Takto by mělo být těsto dostatečně sladké, ale ne přeslazené. Smažte jako obvykle a servírujte pokapané medem nebo jakýmkoli sladkým sirupem.

Bramboráky s jablečným pyré

A teď tu sladkou verzi dotáhneme k dokonalosti! Připravte si tradiční bramboráky, jen těsto trochu doslaďte medem. K nim pak vytvořte vynikající jablečné pyré – oloupaná a nakrájená jablka (500 g) dejte vařit ve vodě, pak přidejte 100 g cukru, šťávu z půlky citrónu a půl sáčku vanilkového pudingu. Míchejte, dokud puding nezhoustne, pak pyré odstave z plamene a podávejte s bramboráčky. Dobrou chuť!

CAPTCHA
Kontrolní otázka. Při kontrole textu nezáleží na velikosti písmen