Jste zde

Přidat komentář

Propadněte angreštu. Chutná i pomáhá a ještě ho vypěstujete všude

Bobulovina s velkými plody žluté, zelené, bílé nebo tmavě červené barvy vám nedá na zahrádce příliš práce, když nepodceníte začátek pěstování. Nakonec budete mít po boku chutného pomocníka nejen pro svou imunitu.

31. 7. 2019

Angrešt do zahrad v mírném podnebném pásmu patří jako ryba do vody nebo Pat k Matovi, a to už od 19. století. Daří se mu ale i v drsnějších podmínkách, třeba na Sibiři. Ledacos má společného s rybízem a je taky podobně nenáročný. Podívejme se na něj zblízka.

Nabijte se vitamíny a minerály

Pravděpodobně největší zastoupení má vitamín C. 100 g angreštu pokryje skoro polovinu denní doporučené dávky. Obsahuje taky vitamín A, i když jen v malém množství, který má blahodárný vliv na pokožku, vitamín B a vitamín E. Z minerálů můžeme jmenovat mangan, fluór, fosfor, vápník, draslík, železo, hořčík, zinek nebo křemík, který podporuje dobrou kondici našich cév, a další. Angrešt je ale ceněný především pro své kyseliny, hlavně jablečné, vinné, citrónové a šťavelové.

Angrešt existuje v mnoha barevných variantách - včetně výrazné červené.Zdroj: www.bigstockphoto.com

Možná vás překvapí, že i slupka ukrývá pěkné poklady! Konkrétně tedy nenasycené mastné kyseliny, které snižují podíl nebezpečného LDL cholesterolu v těle.

Jak na jeho pěstování?

Jakmile se angrešt uchytí, doroste do výšky asi jednoho metru. Bude mít 2-4 cm dlouhé opadavé listy s chloupky na rubu. Na letorostech dokonce najdeme typické ostny a všimnout si můžeme i zvonkovitých květů. A nakonec ty sladké plody… K tomu všemu mu ale musíte pomoct.

Angreštu rozhodně vyberte slunné místo, může být i lehce přistíněné, ale nemělo by být na přímém slunci. Než se do všeho pustíte, vykopejte jámu a dejte do ní trochu kompostu nebo zetlelé listí. Chcete-li mít nakonec pěkný rovný stromek, nezapomeňte k němu dát oporu, která skončí až nad místem roubování. U keříku to řešit nemusíte. Zeminu nechte nakypřenou a keříky neumisťuje blíž než 1,5 m k sobě. Stromky snesou i menší vzdálenost.

Z angreštu vykouzlíte skvělou marmeládu, ale skvělý je i jako součást pečeného čaje.Zdroj: www.bigstockphoto.com

Každý rok na jaře potřebuje angrešt poctivé hnojení, a to dřív, než začne kvést. A co dalšího potřebuje pravidelně? Rozhodně zalévání, na to je třeba nezapomínat (angrešt má totiž radši vlhčí půdu), a pak samozřejmě prořezávání každé jaro.

Potěšte chuťové buňky marmeládou nebo kompotem

Co nakonec s angreštem? Pokud máte víc než jeden stromek nebo keřík, zřejmě ho nesníte jen tak. Udělejte si vynikající marmeládu – pokud máte maliny, rozhodně se nebojte ovoce smíchat a pak si na něm pochutnat dohromady. Další skvělou možností je kompot nebo koláč, protože je to přece ovoce a na koláč se hodí! Bobule můžete taky v klidu přihodit do domácí směsi na pečený čaj, a co není k zahození – dip z angreštu, který oceníte třeba k masu či zelenině. Kromě angreštu vám pak totiž stačí jen kyselina citrónová, mouka, cukr, zakysaná smetana, sůl a máslo. Výsledek je ohromující!

CAPTCHA
Kontrolní otázka. Při kontrole textu nezáleží na velikosti písmen